BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.512,01
HABER /  GÜNCEL

3 kişinin öldüğü Pegasus uçak kazasıyla ilgili bomba iddia! Hem pilotlar hem...

İSTANBUL Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki uçak kazasının sebebine ilişkin emekli Hava Trafik Kontrolörü Zafer Yeşilgül'den sarsıcı iddialar geldi. Yeşilgül, "İniş iznini veren kule de, bu inişi yapan pilot da kazada yüzde 100 hatalıdır" diyor. Pilot ile kulenin konuşması da ortaya çıktı.

Abone ol

Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmeye çalışan 177 yolculu İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolarına ait uçak pistten çıktı. Uçağın ağır hasar aldığı kazada, yaralanan 159 kişi hastaneye kaldırıldı, 3 vatandaşımız hayatını kaybetti.

"Rüzgârın tam tersi yönde iniş izni verilmiş"

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan emekli Hava Trafik Kontrolörü Zafer Yeşilgül, feci uçak kazasıyla ilgili "Bir önceki pilot uyardığı halde, uçağa havacılık kurallarına aykırı olarak rüzgârın tam tersi yönde iniş izni verilmiş. İniş iznini veren kule de, bu inişi yapan pilot da kazada yüzde 100 hatalıdır" ifadelerini kullandı.

"Yanlış piste iniş izni verilmiş"

Kazayla ilgili ayrıntılı değerlendirmeler yapan Yeşilgül, kule ile pilot arasındaki ses kayıtlarını şöyle değerlendirdi:

-Bu inişte kule kayıtlarını dinlediğimizde çok hayati önemde bir ayrıntı dikkat çekiyor. Rüzarın 270 dereceden yani uçağın iniş istikametinin tam tersinden arka rüzgarla 22 Knot hamlesinin 34 Knot olduğu pilota bildirilmiştir. Yani km olarak 270'den 40 km'ye hamlesinde 62 km hızla esen bir arka rüzgar mevcut. Pilotun burada 06-06 pistine iniş izni verilmiş. Oysa 240 yani 2-4 pistine iniş verilmesi gerekirdi. Burada 'acaba' diye boşluk yoktur. Kati olarak verilen bu talimat da kazanın kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor.

Dünyanın en iyi pilotu bile olsa...
-Bu rüzgarda, bu ıslak pistte bu kazadan dünyanın en iyi pilotu bile olsa bu iniş izniyle kazadan kaçınamazdı. Hiçbir pilot da limit dışı, havacılık kurallarına aykırı böyle bir arka rüzgarda iniş yapmazdı. Bu limitler bu uçağın iniş limitlerinin çok üzerindedir. Çünkü 15 Knot'u normal havada bile geçmek gerekir. Burada görülüyor ki; 2 katından fazla bir arka rüzgarla kule iniş izni vermiştir.

"Bir önceki pilot uyarmış"

-Ses kaydına bakıldığında kule pilota, "Sizden önceki uçağın pilotu 37 Knot (68 km arka rüzgar) kuyruk rüzgarı rüzgarı rapor etti" diye bilgi veriyor. Burada kule kesinlikle pisti değiştirmeli ve 06 pist yerine 24 pistine iniş vermeliydi. Bir insiyatif kullanılamaz. Tam tersi yönde iniş izni veren kule de bunu bile bile iniş yapan pilot bu kazada yüzde 100 hatalıdır. Hem kule hem pilot yüzde 100 hatalıdır. Pilot burada arka rüzgarla ineceğini anladığı için yüksek süratle inişe geçmiş ve yüksek süratle indiğinden dolayı uçak zaten ıslak olan pistte uçağı zıplatmış ve kaydırmıştır. Pist dışına kayarak, zıplayarak çıkan uçak kazası kaçınılmazdır.

Kule ile pilotun konuşması
Kule görevlilerinin pistten çıkan uçağın pilotlarına iniş öncesi yaptığı ikazlar da ortaya çıktı.
Kule: Pist değişecek muhtemel. 2,4 pist olacak dinlemede kalın. Şu an için 10 dakikalık operasyonu keseceğiz. Çünkü yaklaşmadaki rüzgarla yer rüzgarı arasında bir takım tutarsızlıklar var. Pas geçen trafiklerimiz fazla. Malumat. Dinlemede kalın, arayacağım.
Kule: 87R merhabalar, sizden önce inen trafiğimiz kuvvetli kuyruk rüzgârı (tail-wind) rapor etti.
Kule: Sizden önceki trafik pas geçti.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Sabiha Gökçen'deki uçak kazasının görüntüleri dehşete düşürdü
Foto Galeri Sabiha Gökçen'deki uçak kazasının görüntüleri dehşete düşürdü Galeriye Gözat