BIST 10.911
DOLAR 32,21
EURO 35,04
ALTIN 2.446,47
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Türkiyenin Küçük sorunu

Küçük'ün tespit ve teorilerinin eleştirildiği kitapta örnekler ve karşılaştırmalar yer alıyor.

Abone ol

Yazar Cenk Ağcabay, '' isimli kitabında, Sabetaycılarla ilgili çalışmalarıyla bilinen Yalçın Küçük'ün, Kanuni devrinden bu güne, tüm politik ve ekonomik güç odaklarının Yahudi kökenli olduğunu kanıtlamaya çalışırken, anakronizmin en güzel örneklerini sergilediğini söylüyor.

Cenk Ağcabay'ın kitabı 'Megalomania', Yalçın Küçük'ün 70'li yılların sonunda başlattığı büyük iktidar projesinin anatomisini ortaya seriyor. Küçük'ün tespit ve teorilerinin eleştirildiği kitapta yaşanan örnekler üzerinden karşılaştırma ve değerlendirmelere yer veriliyor. Kitaptaki Küçük'e yönelik tespitlerse oldukça net. Küçük'ün politikada etkin olabilmek için, bilimsel düşünceyi çarpıttığı ve kavramları deforme ettiğini savunan Ağcabay, iddialarını somut verilere dayandırıyor.

BATI HAYRANI BİR DÜŞÜNÜR

Küçük'ün, Kanuni Çağı'ndan günümüze tüm politik ve ekonomik güç odaklarının Yahudi kökenli olduğunu kanıtlamaya çalışırken, anakronizmin en güzel örneklerinini sergilediğini belirten yazar, İbni Haldun'un Yahudiler'in Truva Atı olduğunu kanıtlamaya çalışan Küçük'ün, tarihsel gerçekleri ters yüz etmekten çekinmediğini vurguluyor. "İbni Haldun'un tarih biliminin gelişmesinde bir rolü olmadığını iddia eden Küçük, bunun bir Yahudi yapımı manipülasyon olduğunu söylerken, Doğulu'nun Batılı karşısındaki aşağılık kompleksinin iyi bir örneğini veriyor... 1960'lardaki "Büyük Yahudi Komplosu"nu 1870'lerde yaşayan Avusturyalı tarihçi Hammer'e yaptırma "başarısı"nı gösteren Küçük, ne kadar "özgün" bir düşünür ve ne kadar "titiz" bir araştırmacı olduğunu da görmemizi sağlıyor...”

Yazara göre, İslam'ın itaat ve despotizm ürettiğini yazmaktan, Batılı şarkiyatçıların bu beylik düşüncesini coşkuyla savunmaktan vazgeçmeyen Küçük, ABD askeri aygıtı, Iraklıları bu "despotizm"den "kurtarmak" için Mezopotamya seferini başlattıklarında, onlara kızmaya başlıyor. “Kim tutarsız? Batı düşüncesinin temel referanslarıyla hareket eden ABD savaş aygıtı mı? Küçük mü?” diyen Ağcabay, henüz hiçbir gelişmiş alet ve silah sahibi olmayan Louisiane yerlilerini, Batılı ırkçı antropologlar gibi "vahşi" adlandırması takan, onlara çevreyi bozdurduğu gibi, bir de despotik siyasal rejime sahip olmakla itham eden Küçük'ün, tarih ve toplum bilimlerinin en temel kavramlarından habersiz, tipik bir Batı hayranı düşünür olduğunu kanıtladığını söylüyor.
(Gülden Tümer)