BIST 9.572
DOLAR 32,49
EURO 34,60
ALTIN 2.477,15
HABER /  GÜNCEL

Türkiye hangi ülkeye ne gönderdi? Maske yardımı yapılan ülkelere bakın

Türkiye'nin koronavirüs salgınında diğer ülkelere verdiği destek ve gönderdiği yardımlarla gündemde. Peki hangi ülkeye ne kadar destek ve neler gönderdik? İşte veriler:

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada "Kendimizin tıbbi ekipman ihtiyacı olmasına rağmen İngiltere, İtalya ve İspanya gibi önemli müttefiklerimizin de aralarında bulunduğu 34 ülkeye yardım elimizi uzattık" demişti. Bu açıklamadan sonra da yardımlar devam etti ve en az 40 ülkeye ulaştı. Türkiye, Çin ve ABD’nin ardından, dünyada en çok yardım yapan üçüncü ülke oldu. 

Türkiye'nin 34 ülkeye yaptığı yardımlar TİKA, Kızılay, Sağlık Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı gibi farklı kurumlar aracılığıyla koordine ediliyor. 

Test gönderilen ülkeler

Koronavirüs krizi kapsamında yurtdışına yapılan tıbbi yardımlar çeşitlilik gösteriyor. Maske, biyolojik tehlike tulumu, tek kullanımlık koruyucu kıyafet, önlük, koruyucu gözlük, eldiven, antiseptik ve COVID-19 test kiti gibi ürünler en çok yardımı yapılan ürünler arasında. Bugüne kadar Kolombiya’ya 26 bin 250, Sırbistan’a bin 500 ve İran’a bin adet Covid-19 testi gönderildi. Sağlık Bakanı Koca, ayrıca talep doğrultusunda ABD’ye de 500 bin testin satıldığını belirtti. 

NATO aracılığıyla yardım yapılan ülkeler

Türkiye’nin NATO aracılığıyla yardım yolladığı ülkeler arasında İngiltere, İspanya, İtalya, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya ve Karadağ da yer alıyor. NATO açıklamasına göre Türkiye, İspanya ve İtalya’ya toplam 450 bin maske yolladı. Ayrıca İngiliz yetkililer ülkeye ulaşan iki askeri kargo uçağının bir tanesinin içerisinde 250 bin adet kişisel koruyucu ekipman bulunduğunu belirtti.

Hangi ülkeye kaç maske gönderildi?

Türkiye kendi sınırları içerisinde ücretsiz maske dağıtımına devam ederken, aynı zamanda yurtdışına da üç katlı cerrahi maske, ENI149, N95 ve bez maske gibi farklı özellikte maskeler gönderiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre, Türkiye’den iki milyon maske talep eden Almanya’ya da bu ürünlerin yakın zamanda satılması planlanıyor. Aralarında Özbekistan, Sri Lanka, Moğolistan, Uganda ve Macaristan’ın da bulunduğu birçok ülkede ise Türkiye yerel imkanlarla maske üretimini destekliyor.

Kaynak : Deutsche Welle

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Coronavirüs vaka sayısında Türkiye için bir iyi bir kötü haber
Foto Galeri Coronavirüs vaka sayısında Türkiye için bir iyi bir kötü haber Galeriye Gözat