BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

TTB Başkanı Fincancı'nın ilk kez hakim karşısına çıktı! Mahkemeden flaş karar

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın "terör örgütü propagandası" yapmak suçundan yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. Mahkeme Fincancı'nın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Abone ol

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, terör örgütü PKK ile bağlantılı bir televizyondaki konuşmasında "terör örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında savunma yaptı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Şebnem Korur Fincancı ve avukatları ile Milli Savunma Bakanlığı avukatı katıldı.

Kimlik tespiti sonrası savunmasını yapan Fincancı, mahkeme heyeti başkanının kendisine "sen" diye hitap etmesinden rahatsız olduğunu belirterek, "İfade tarzınızdan benim hakkımda bir hüküm verdiğinizi anlıyorum zaten." dedi.

Savunmasında ne dedi?

Fincancı, tek silahının kalem olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu yaşıma kadar elimden geldiğince bir yurttaş, bir adli tıp hekimi olarak görevlerimi eksiksiz yerine getirdim. Bir adli tıp uzmanı olarak paylaştığım görüşüm, kriminalize edilmeye çalışılmaktadır. Propaganda iddiasıyla suçlandığım yayın 7 dakikalık bir konuşmadır. Bana sorulan sorulara yanıt verdim. Ben yayında kısaca bir ön tanıdan söz ettim. Yayında belirttiğim tıbbi görüş, bir ön tanıdır. Hak kullanımı suç olamaz. Tanıya erişebilmek için de etkili ve bağımsız bir soruşturma, belgeleme gerekmektedir. Neyse ki Milli Savunma Bakanlığı, Mecliste soruşturma yapacağını söyledi. Ama bağımsız mıydı, hayır. Bir insan hakları savunucusu olarak ifade özgürlüğü ve toplumun haber alma hakkını savunma sorumluluğum vardır. Bir kamusal entelektüel olarak soru sorma, kamuya hakikat bildirme talebim bilim insanı sorumluluğunun yanı sıra yurttaş olmamın sorumluluğundandır."

Milli Savunma Bakanlığı avukatı da davaya "katılan" sıfatıyla kabul edilmelerini talep etti. Mahkeme heyeti, suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle bakanlığın katılma talebini reddetti.

Fincancı'nın 3 avukatı da beyanda bulunarak, müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Savunmaların ardından esasa ilişkin mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, Fincancı'nın "basın yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapsini ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Duruşma verilen aranın ardından mütalaaya karşı beyanların alınmasıyla devam eti. Mahkeme, Şebnem Korur Fincancı'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında, terör örgütü PKK ile bağlantılı bir televizyonda, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) yönelik ifadeleri nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. İstanbul'da evinde gözaltına alınan Fincancı, 27 Ekim'de Ankara'da tutuklanmıştı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
ORC'nin İstanbul, Ankara, İzmir anketi bomba! Hangi parti yüzde 10 oy kaybetti
Foto Galeri ORC'nin İstanbul, Ankara, İzmir anketi bomba! Hangi parti yüzde 10 oy kaybetti Galeriye Gözat