BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,38
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

TikTok, ABD Başkanı Trump'ın yasağına karşı dava açıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikalı alıcı bulmadığı takdirde ülkedeki faaliyetlerini yasaklama kararı çıkardığı Çin menşeli kısa video uygulaması TikTok, aleyhinde çıkarılan kararnameleri mahkemeye götürüyor.

Abone ol

Trump'ın ABD'li kişi ve kuruluşların TikTok ile işlem yapmasını yasaklayan kararnamesine karşı pazartesi günü dava açacağını duyuran Çin menşeli uygulama şirketi, açıklamasında, yaklaşık bir yıldır ABD yönetimiyle muhatap olmaya ve ulusal güvenlik endişelerini gidermeye yönelik çözümler sunmaya çalıştığını, ama yasalara uygun eşit muamele görmediğini ve Washington'ın olguları dikkate almadığını belirtti.

"Kararnameye yargı yoluyla meydan okumaktan başka yol yok"

Açıklamada "Hukukun üstünlüğünün devre dışı bırakılmamasını ve şirketimiz ile kullanıcılarımızın adil muamele görmesini garanti altına almak için kararnameye yargı yoluyla meydan okumaktan başka yol yok" denildi.

TikTok'un sahibi olan ByteDance şirketi de ayrı bir açıklama yayımlayarak Trump yönetimine karşı 24 Ağustos pazartesi günü resmen dava başvurusunda bulunacağını duyurdu.

Ne olmuştu?

Trump, 14 Ağustos'ta yayımladığı kararnameyle ByteDance'e TikTok'un ABD'deki faaliyetlerini devretmesi için 90 günlük mühlet koymuştu.

ByteDance, TikTok'un ABD kolunun satışı için Microsoft ve Oracle gbi ABD merkezli teknoloji devleriyle görüşmeler yürütürken şirketin ABD'li yatırımcılarının da getirilen tekliflere dahil olabileceği söyleniyor.

TikTok'un eğlenceli video paylaşımlarıyla özellikle ergenler arasında popüler olmasına karşın, ABD'li yetkililer 'kullanıcı bilgilerinin Çin hükümetinin eline geçebileceğine' dair açıklamalar yapıyor.

Trump hemen hemen Çin menşeili her şey gibi TikTok'u da 'ulusal güvenliğe tehdit' olarak niteliyor.

TikTok ise Pekin talep etse bile Amerikalıların verilerini vermeyi reddedeceği karşılığını veriyor.

Siber güvenlik uzmanları, Amerikalıların verilerinin yanlış ellere düşmesinin kağıt üzerinde bir risk olduğunu, ama bugüne değin gerçekleştiğine dair bir kanıt bulunmadığını, benzeri verileri ABD'li şirketlerin de topladığı, bu şirketlerle ilgili casusluk yapılmasının veri çalmak için yeterli olacağını söylüyor.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Meteoroloji aşırı yağış için alarm verdi! Ordu, Tokat, Samsun listede
Foto Galeri Meteoroloji aşırı yağış için alarm verdi! Ordu, Tokat, Samsun listede Galeriye Gözat