BIST 10.891
DOLAR 32,94
EURO 35,76
ALTIN 2.529,05
HABER /  GÜNCEL

Susarak protesto ettiler

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Dünya Su günü nedeniyle ilginç bir eyleme daha imza attılar.

Abone ol

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Dünya Su günü nedeniyle ilginç bir eyleme daha imza attılar.

Ağızlarını bantlayıp suyun hor kullanılmasını, kirletilmesini, su kaynaklarının yok edilmesini susarak sessiz protesto ettiler.

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş dünyanın su sorununun giderek arttığına dikkat çekerek, ülkemizde kirletilen ve yok edilen su kaynakları nedeniyle kısa vade sonra büyük bir su sorunu yaşayacağımızı belirterek, ÇETKODER mensubu Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Kahraman Maraş, Şanlı Urfa, Adıyaman, Konya, Nigde, Aksaray, Karaman, Kayseri, Antalya illerinden katılım yapan birer kişi ile ÇETKODER’in Mersinde dernek ana binası önünde ağızlarını siyah bant ile bantlayıp susarak bir protesto daha gerçekleştirdiler.

ÇETKODER genel Başkanı Mustafa Göktaş’ın susup ağzını bant lamadan evvel dağıttığı yazılı açıklamada “Küresel ısınma nedeniyle bilim adamlarının hazırladığı raporlar ürkütücüdür. Küresel ısınma yüzünden yüz milyonlarca kişi dünyada açlık ve susuzluktan ölecek. Seller ise evleri yutacak. Bitki türlerinin ise yarısı yok olacak. 2050 yılına kadar Avrupa da küçük buzullar yok olacak. Büyükleri de önemli ölçüde küçülecek. 2100 de Avrupa’daki bitki türlerinin yarısının nesli tükenmiş olacak. Doğal yaşamları yok alan kutup ayılarının nesli tükenecek. Bu Avrupa açısından böyle. Bu mesele dünyamızı ilgilendiriyor. Yani hepimizi ilgilendiriyor. Bizim ülkemizde ise yaşadığımız gerçekler ortada. Yeşili ve bitki örtüsünü hızla talan ediyoruz.

Yok ediyoruz. Betonlaşma her alanda var. Kıyıda, dağda, ovada her yerde. Eğe bölgesinde Meles, Bakırçay, Büyük ve Küçük Menderes deltalarında kuraklık meydana geldi. O yüzdendir ki oralara gelen 65 bin civarındaki kuş sayısı 40 bin civarına düştü. Sıcaklar arttıkça bu sayı daha a düşecektir. Mersin’de kuş cenneti olarak bilinen ve Silifke ilçesi yakınındaki doğal koruma alını olarak belirtilen yere de eskisi gibi kuşlar gelmez oldu. Susuzluk orada da büyük ölçüde ortada. Sazlıklar kuruyor. İzmir Kuş cennetinde de aynı olaylar yaşanıyor.

Gölmarmara Gölü ile Demirköprü ve Tahtalı barajlarında su seviyesi oldukça düşük. Bu deltaları besleyen derelerden su gelmez oldu. Göç nedeniyle gelen kuşların artan sıcaklık ve kuraklık yüzünden göç etmemeleri ve kendilerine başka yer aramamaları da ilginçtir. Ege de ve Akdenizin her tarafında kuraklık baş göstermektedir. Ayrıca bilinçsiz sulama ve kaçak kullanım yüzünden su çok hor kullanılmakta. Konya’da tarımsal sulama yüzünden birçok sulak alanın kuruduğunu, yer altı su seviyesinin son 20 yılda 20 metreden fazla düştüğü havzada, 30 bine yakın kaçak kuyu bulunuyor.

Bilinçsiz kullanım yüzünden su seviyesinin düşmesinden dolayı yer altında kirlenme ve tuzlanma riskinin ortaya çıktığı da gerçek. Suyu akıllı kullanmaz isek kuraklık pek yakında kapımızı çalacak. Ve sonucu da felaket olacak. Bizi ise ülke olarak 2010 yılına kadar büyük sıkıntılar bekliyor. Ağaçlandırma, yeşillendirme çalışmaları artmalı diyoruz anlatamıyoruz. Ayrıca suyu hor kullanmayalım, kaçağı, yanlış kullanımı, kirletilmeyi önleyelim diyoruz anlatamıyoruz. Bu yüzden bugün konuşmuyor sizlere yazılı metin dağıtıyor, ağzımıza bant çekerek bu olaya sessiz ve kayıtsız kalanları bu şekilde protesto ediyor yetkililerin ve kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz” dedi.