BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.393,26
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Eğitimcilere ev hayal gibi

Bağımsız Eğitimciler Sendikası'nın yaptığı araştırmaya göre Mortgage sistemi ile ev sahibi olmak hayal.

Abone ol

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan AVCI, “Kesinlikle durumumuzu dramatize etmek için söylemiyorum. Eğitimciler için Mortgage sistemiyle ile ev sahibi olmak gerçekten hayal. Eğitim çalışanlarının ortalama maaşı 840 YTL olduğu düşünüldüğünde mevcut Mortgage faizleriyle ev almak mümkün değil. 75.000 bin YTL’lik konut almak isteyen bir kişinin gelirin en az 2.550 YTL olması gerekiyor. Öte yandan şehirlerimizde 75.000 YTL’lik konut bulmak için, şehrin dışına çıkarak, uzak semtlerdeki apartman bodrum katlarında, izbe yerlerde aramak gerekiyor. Kısacası Mortgage eğitimcilerin yüzünü güldürmüyor. Mevcut Mortgage kredi faizleriyle ev alabilmek için bir öğretmen tüm maaşını kredi borcuna ayırsa bile ev alması hayal ötesi bir durum olarak görünüyor.

Aylık bin YTL maaş alan 20 yıllık bir öğretmen mevcut şartlarda kendini riske atmadan kredi ile konut alabilmesi için ayda ödeyebileceği maksimum taksit tutarını 333 YTL seviyesinde belirlemesi gerekirken, tüm maaşını kredi borcuna ayırsa bile oturabileceği ortalama bir ev bulması mümkün değil. Öğretmen çadırda yaşasa, battaniyelere sarılarak ısınsa, başkalarının verdiği giyeceklerle yetinse, çocuklarını okula göndermese, hastalanmasa, iş yerine yürüyerek gidip-gelse, haberleşme ihtiyaçlarını tamamen kısıtlasa aldığı ücret mortgage kredi borcunu ödemeye yetmiyor. Kaldı ki bankacılara göre 333 YTL rakamının üstüne çıktığında ciddi bir risk altına girmiş oluyor.

Bu durumda aylık 333 YTL taksitle 20 yıl vadede öğretmenin alacağı maksimum kredi tutarı 22 bin YTL’de kalıyor. Mortgage Yasası'na göre alacağı evin yüzde 25'ini peşin ödemesi gereken öğretmen ancak 30 bin YTL’lik bir konut alabiliyor. Oysaki bu parayla köyde bile ev alması mümkün görünmezken, Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde 100 bin YTL’nin altında fiyatlarla düzgün bir konut bulmak neredeyse imkânsız.

Aylık bin YTL maaş alan öğretmen ‘yüksek risk alacağım’ diyerek bütün gelirini aylık taksitlere ayırmayı düşündüğünde bile ancak 65 bin YTL'lik kredi kullanabiliyor. 100 bin YTL'lik konut için ise aylık gelirin en az 3600 YTL olması gerekiyor. Çünkü 100 bin YTL’lik konut için kullanılacak 75 bin YTL kredinin 240 ay vadede aylık ödemeleri 1.209 YTL’yi buluyor. 150 bin YTL’lik bir evi almak için de aylık gelirin 5 bin YTL olması gerekiyor.

Dar ve sabit gelirlerin, fakirlerin, yoksulların oylarıyla işbaşına gelen hükümetin, iktidarın nimetlerini bu kesimlerle paylaşmadığını, Mortgage Yasası'nda da fakir fukara yerine vezir vüzeraya hizmet ettiğini söyleyen Genel Başkan AVCI, Hükümetin telalığını yapan kesimlere buradan bir çift sözüm var. Halkın ve sabit gelirlinin sözcülüğünü yapması gerektiği halde “ağzına susturucu takılmış gibi” sessiz kalan, hükümetten korkan tüm sivil toplum örgütlerine ve sendikalara bir çift sözüm var. Halkın yalan haberler ile ve bir takım tabletlerle uyutmayınız. Pembe tablolar çizen hükümetin haber bombardımanlarıyla, halkı umutlandırıp aldatmayınız. Hükümete değil öğretmenlere sahip çıkın, hayal tacirleri yerine geleceğimize sahip çıkın, diyerek sözlerine son verdi.