BIST 10.256
DOLAR 32,20
EURO 34,67
ALTIN 2.449,94
HABER /  MEDYA

Serdar Turguttan itiraf

Ergenekon iddianamesini okudu şok oldu. Hayalkılıklığı ve üzüntüyü bir arada yaşadı. Ve bir önemli bir itiraf geldi.

Abone ol Ergenekon iddianmesini okuyan Akşam Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turğut, büyük bir şaşkınlık ve hayal kırıklığı içinde. Cinayetler, suikastler ve olayların arkasındaki güçlerin aralandığı iddianame Turgut'u fena halde sarstı.

Güzel bir Türkiye hayalinin kirlenmesine üzülen Turgut, suçun bir bölümünü cumhuriyetin kuruluşuna kadar uzatıyor. Başarısız olduk itirafında bulunuyor. Yeni Şafak'tan Mehmet Gündem'in yaptığı röportajda Turgut adeta günah çıkartıyor.

54 YILIMI BOŞUNA YAŞAMIŞIM

İddianameyi okudukça, ortaya konulan korkunç suç dünyasıyla ilgili söylenenleri şahsıma yönelik bir darbe olarak aldım. 54 yıllık yaşamımı boşu boşuna yaşamışım gibi hissettim, içim acıdı.

Kurgu değil. Ben düşünmeye başladıktan sonra solcu oldum (CHP solculuğu değil). İlkeli yaşamak isterken, birçok acıyla karşılaştık. Öldürülen gençleri, alındıktan bir ay sonra üniversiteye dönebilen genç kızın işkenceden tükenmiş vücudunu ve korkuyla bakan gözlerini hatırladım. O gözler karşısında çaresizliğimi, sonra onlarca cenaze töreninde havalara kalkmış sol yumruklarımızı, marşlarımızı…

KUŞKULARIMIZ VARDI

Evet, anlayacağınız; boşa harcanmış bir hayat bizimki. Her zaman kuşkularımız vardı. Biri öldürüldüğünde “Katil bulunamaz, çünkü devlet izin vermezse bu işler yapılamaz” diyorduk. 

Sağdan soldan böyle bir kuşak harcandı. Şimdi ortaya bir dosya çıktı, içinde bazı ıvır zıvır şeyler de var… Bir yerde benim de adım geçiyor; yabancı istihbarat örgütlerinden bilgi aldığımı söylüyor. Gazeteci olarak her yerden bilgi alırız, bunu saklamıyoruz ama bir insana 'casus' demek ayıp. Öyleysek alsınlar içeri. Sadece suçu işlemiş adamlarla ilgili bilgileri koysalardı çok iyi ederlerdi. Ergenekon davasında adı geçen tüm insanlardan nefret ediyorum. 

KUKLA GİBİ OYNATMIŞLAR BİZİ

Kukla gibi oynatmışlar bizi, kırdırdılar birbirimize, böldüler, hiç bıkmadılar. Daha güzel, daha adil bir Türkiye'yi kendimizin kuracağını zannediyorduk. Sağcılar da böyle düşünüyordu. Demek ki iki tarafla da oynanıyormuş. Dev-Sol'la da, Hizbullah'la da, PKK'yla beraberlermiş.

Yaşlanmaya hazırlanan bir insanım, ülkeyle, hayatımla böyle oyunları oynayan insanlardan gerçekten nefret ediyorum. Suratlarını gördüğümde kaybolan ideallerimi, boşa giden mücadelelerimi hatırlıyorum.

CUMHURİYET BAŞARISIZ OLDU

Evet düşünüyorum. Bu yüzden cumhuriyet büyük bir başarısızlıktır. İkisi de var ama cumhuriyetin kökenlerine inmek yanlış olur. Atatürk ve arkadaşları gizli bir örgüttü, silahlı mücadele veriyorlardı diye eleştiri getirmek doğru değil. İttihat ve Terakki böyleydi, cesur insanlardı bu sistemi kurdular ama sistem Türk halkında travma oluşturdu. Şapka giyilecek, şu müzik dinlenecek, şöyle yaşanacak diye dayatmalar başladı. Otoriter bir sistem. Yaptıklarını anlatmayı ve halkı ikna etmeyi hiç denemediler. Hâlâ cumhuriyetin ilk yıllarının savaşı yapılıyor. AKP ile askerler arasındaki gerginlik de savaşın devamı niteliğinde.