BIST 10.081
DOLAR 32,25
EURO 34,86
ALTIN 2.432,66
HABER /  GÜNCEL

Saatler ileri alınacak mı?

Saatlerin sürekli ileride kalması uygulamasında yapılan yenilik bakın nasıl?

Abone ol

Gün ışığından daha fazla istifade etmek amacı ile yapılan yaz saati uygulamasının bütün yıla yayılması iki sene gecikecek. Saatler iki yıl daha ileri alınacak ve sonra yarım saat ileride kalacak.

Enerji Bakanlığı'nın tasarrufu artırmak ve bu sayede elde edilen kazancı senenin tamamına yaymak amacıyla başlattığı girişim, Dışişleri Bakanlığı ile hava yolları, banka, borsa ve medya kuruluşlarının muhalefetine takılmıştı.

Dışişleri, Avrupa ile ilişkilerin bu durumdan olumsuz etkileneceğini öne sürerken, söz konusu sektörler de yurtdışı operasyonlarında büyük sıkıntı yaşayacaklarını dile getirmişlerdi. Enerji Bakanlığı, Dışişleri haricindeki muhalifleri ikna etmeyi başardı. Buna göre sektörlere adaptasyon için iki yıl mühlet verilecek.

Ayrıca zaman diliminde esas alınan meridyen değiştirilecek. Bütün yıl boyunca GMT 2,5 saat dilimine geçilecek ve saatler, Ordu-Fatsa ve Gaziantep hattından geçen 37,5 derece doğu meridyeni referans alınarak ayarlanacak. Dolayısıyla Bakanlar Kurulu'nun onay vermesi halinde 2011 yılından itibaren saatler bu kez 'yarım saat' ileri alınacak ve bu haliyle bırakılacak.