BIST 10.083
DOLAR 32,51
EURO 34,84
ALTIN 2.439,38
HABER /  GÜNCEL

Sen bu metne nasıl imza attın?

"Özür diliyorum" kampanyasına imza atan Kezban Hatemi bu soruyu nasıl cevaplandıracak? Ailesi bakın nereli?

Abone ol

İNTERNETHABER

Soykırım iddiasını 20 yıldır araştıran Azeri kökenli tarih araştırmacısı Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. Aygün Attar’ katıldı. Attar Hocalı’daki katliama rağmen Türkiye’de aydınların hiçbir kampanya başlatmamış olması nedeniyle incindiğini söyleyerek sözlerine başladı. Ve “Özür Diliyorum” kampanyasına imza atan Azeri kökenli Adalet Ağaoğlu ve Kezban Hatemi’ye seslendi.

 

Atar Ruhat Mengi’nin hazırladığı “Her Açıdan” programında şunları söyledi:

NEDEN 1915?

“Neden özellikle 1915 Ermeni lobisinin tanımladığı tarihtir? Buradan başlamak istiyoruz. Biz de buna hizmet ediyoruz. Erzurum’daki isyan, Van’ın yakılmasını geliyoruz. Birden bire 1915’e geliyoruz.

 

ADALET AĞAOĞLU NASIL İMZA ATTIN?

Ben o listede imzası olan 3 isme hitaben konuşmak istiyorum. Bunlardan birincisi Ahmet Ağaoğlu  ailesinden gelen Adalet Ağaoğlu’dur. Söz söyleme hakkını kendimde görüyorum. Çünkü Ahmet Ağaoğlu Karabağlı’ydı. Bakü’de doğdu büyüdü. Sourborne’da eğitim yaptı. Ermeni meselesinin iç yüzüne Türk siyasi hayatında önem vermiştir. Kalemle, arkadaşlıkla bu işin çözüm olamayacağını bildiği için Kafkasya’da bir müdafaa teşkilatı kurmuştur. Acaba Adalet Ağaoğlu hanımefendi bunu neden görmezden gelmiştir?

 

KEZMAN HATEMİ’YE DE AYNI SORU

İkincisi Hatemi Ailesi… Orada kendilerinin de soy isimlerini gördüm. Özellikle Kezban Hanım’a bir şey söylemek istiyorum. Çünkü Hatemi Güney Azerbaycanlı’dır, İran Türk’ü dür. 1915 yılında sözde iddia ettikleri olaylar yaşanmadan birkaç ay önce Güney Azerbaycan’da Selmast’ta  ve çevresinde binlerce Müslüman Türk halkı acımasızca katledildi. Niye hanımefendi Rumların haklarıyla ilgili, Fener Rum patrikhanesiyle ilgili siyasi arenada konuyu gündeme getirirken, eşlerinin doğup büyüdüğü, yaşadığı yerlerdeki  o olaylar için neden aydın vicdanlarını ortaya koymuyorlar.

 

CİNAYETİN KANITI NEREDE?

1915 bir cinayet ise o zaman mantıklı bir insan olarak bir cinayette en asgari olarak sebep, sağlayacağı yarar, yer, zaman, ceset, araç, deliller ve hukuk kararları aranır. 1915 denilen olaylarda bunların hiçbiri yoktur.

 

HOCALI’DA YAPILDI DİYE

Üçüncü sorum ise Doğu Ergil’e olacaktır. Birkaç gün önce canlı yayında kendisine Hocalı katliamını hatırlatan birini azarlayarak “ne yani Hocalı’da böyle bir şey yapılmış diye biz dost olabilme fırsatını neden kaçıralım” dedi. Ben şimdi onun hafızasını tazelemek istiyoruz.

 

 ERMENİLER HOCALI İÇİN ÖZÜR DÜŞÜNMÜYOR

Biz Eurovision’da bu hoşgörüyü gösterdik. Turizm Bakanlığı Ermenilere yüzde 50 indirim yapmış. Onları kaçak gelince sınırdışı etmiyoruz. Geçen günkü o yayına Ermenistan’dan bir kadın katıldı. Bilal Şimşir Hoca o hanıma “Siz Hocalı’da yaşananlarla ilgili özür dilemeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu. Hanım “Hayır. Orası bir savaştı” dedi. Oysa 1915’te “savaş esnasında vatana ihanetten sevk ve iskan kararı” var. Ama o zaman savaş kabul edilmiyor. Ama Hocalı sivil toplumun yaşadığı bir kasabaydı. Elinde silah olan bir tek insan yoktu. Onları katlettiler.