BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.432,05
HABER /  GÜNCEL

Radikal'den 3 bakanla ilgili şok kayıtlar

Haklarında fezleke hazırlandığı iddia edilen 3 bakanın ses kayıtları ortaya çıktı. Şok kayıtlar, Radikal'e servis edildi. İşte o konuşma kayıtları;

Abone ol

İNTERNET HABER - Hükümeti sarsan "Büyük Rüşvet" operasyonunun konuşma kayıtları Radikal Gazetesi üzerinden servis edildi.

Delil kayıtlarda 3 bakanın rüşvet aldığı iddiaları, ses kayıtları ve fotoğraflar bulunuyor.

Dün Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, özetle "VARAN 1 'Erdoğan'a seni da alırız" mesajıydı, VARAN 2 kamera kayıtları olacak" demişti.

varan-1-başbakani-da-aliriz-varan-2-kaset.jpg
VARAN 1 BAŞBAKAN'I DA ALIRIZ, VARAN 2 KASET
Medya üzerinden 3 bakana ait olduğu iddia edilen rüşvet konuşmaları servis edilmesi VARAN 2 olarak yorumlandı.


BÜYÜK ABİ BAKAN A...

Rıza Sarraf’ın lideri olduğu ileri sürülen suç örgütünün, Bakan A için Abi – Büyük abi şeklinde hitap ettikleri, tüm kirli işlerde kullandıkları, işlerini kolaylaştırmak için bakanlık bürokratlarını yönlendirdiği, kamu imkânlarını kullandırdığı ve yurtdışıyla yapılan işlemlerinde usulsüzlük yaptırdıkları ve bunlara karşılık yüklü miktarda rüşvet verdikleri, kırmızı hat olarak tabir edilen özel telefon hattı kullandıkları iddia ediliyor.

rıza sarraf (Reza zarrab) ve barış güler.pngBAKAN A'YA NAKİT DOLAR VE EURO TESLİMİ

19 Mart 2012 ve 10 Nisan 2013 tarihleri arasında Bakan A’ya yapılan ödemelerin tarih, saat ve kurye bilgileriyle birlikte kayıt altına alındığı listelerde, nakit dolar, Euro, tl teslimatı yapıldığı, lüks saat ve mücevherlerin verildiği iddia edilirken, Halk Bank Genel Müdürü S.A’ya verilen rüşvetin de Bakan A ile birlikte kaydedildiği ileri sürülüyor.

Rüşvet hesaplarının bulunduğu Excel listelerinin örgüt üyesi olduğu öne sürülen Sarraf’ın adamı Abdullah HAPPANİ tarafından tutulduğu, Bakan A’ya verdikleri rüşvetin kayıtlarını bir excell dosyasına kaydettikleri, Rıza Sarraf’ın adamı Abdullah HAPPANİ’nin Excel dosyalarının ismini Bakan A’nın soyadından esinlenerek kodladığı, bu durumun Bakan A tarafından öğrenildikten sonra tepki gösterdiği, paranın İstanbul ’dan, nakit olarak, (Sadık) Mohammadsadegh RASTGARSHISHEHG, Ahmet Murat ÖZİŞ veya Umut BAYRAKTAR tarafından Ankara ’ya götürülerek Bakan A’nın oğluna teslim edildiği, paranın teslim edilmesi ile ilgili olarak Rıza SARRAF ile Bakan A arasında ve (Sadık) Mohammadsadegh RASTGARSHISHEHG ile bakanın oğlu arasında “Birebir” şeklinde tabir edilen özel hat kullandıkları iddia ediliyor.


RÜŞVET MİKTARI

Soruşturma kapsamında teknik ve fiziki takipte Bakan A’ya verildiği iddia edilen rüşvet miktarları;
32.053.600,00 (Otuz İki Milyon …) EURO
6.766.750,00 (Altı Milyon Yedi Yüz Bin …) DOLAR
3.465.000,00 (Üç Milyon Dört Yüz Bin …) TL
300.000,00 (Üç Yüz Bin …) İSVİÇRE FRANGI
Tutarında yaklaşık 105 Milyon TL değerinde rüşvet verildiği iddia ediliyor.

Sarraf ile yardımcısı Abdullah Happani’nin soruşturmaya takıldığı iddia edilen görüşmelerinde, kendisine transfer edilen miktarı inceleyen ve eksik rüşvet aldığını söylediği ileri sürülen Bakan A.’nın bu iddiasını Sarraf ve Happani’nin inceledikleri ve Halkbankası Genel Müdürü Aslan’a kesilen miktarın yazılmış olabileceğini değerlendirdiklerinin anlaşıldığı, Bakana gönderilen listede yazılı miktarların her teslimattan sonra Bakanın oğlundan teyit edilerek listeye işlendiğini iddia ediliyor.


Sarraf’ın olası soruşturmalardan kurtulmak amacıyla başkalarının adına alınmış hatları kapalı devre sistemi (Yani teknik takibe takılmasın diye, bire bir görüşme yöntemi uygulanıyor, bu GSM’ler başka hiçbir GSM’le bağlantı kurmuyor) ile kullandığı, Uyuşturucu kaçakçılarının kullandığı ve kırmızı hat tabir edilen bu sistemle telefonlar kullanıcılarına kuryelerle teslim edildiği, rüşvet görüşmeleri ve teslimatları teknik takibe karşı sürekli olarak değiştirilen bu hatlar üzerinden gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

Bakan A: “O ŞEY ZATEN AÇIK GERÇİ YANIMDA DEĞİL BENİM”,
Rıza Sarraf: “BENİM DE DEĞİL” şeklindeki telefon görüşmesinde de önceden kodlamış oldukları telefonlarının açık olduğundan ancak yanlarında olmadığından bahsettikleri soruşturma dosyasındaki iddialar arasında yer aldı.

Bakan A’nın özel kalemleri ile irtibat kuran Rıza Sarraf’a özel hatlara geçmelerini istediği teknik takibe yakalandı.

Bakan A’nın özel kalem müdürü “10-11’E GEÇMENİZİ SÖYLEDİ ama nedir bilmiyorum”,
Rıza Sarraf: “tamam okey okey”

Rıza Sarraf: “18 AÇIK DER MİSİNİZ”,
Özel Kalem Müdürü: “18 AÇIK HE TAMAM ama şu an uçakta”,
Rıza Sarraf: “öyle mi buraya mı geliyor”,
Özel Kalem Müdürü: “şu an ucakta evet evet hı hı … şu anda zaten zaten inmek üzerelerde şu anda inmek üzereler yine istiyorsanız ben inince ben söyleyim veya 18 AÇIK DEYİM”

Rıza Sarraf’ın özel kaleme gönderdiği mesajda;
“18 ULAŞAMIYORUM”

Özel Kalem Müdürü Rıza Sarraf’a gönderdiği mesajda;
“B.kurulu devam ediyor”

riza-sarraf-(reza-zarrab)-rüşvet-görüntüsü.jpeg
21 Ekim 2012 günü Bakan A’nın özel kaleminin Rıza Sarraf ile Bakan A için görüşme ayarladığı, anlaşıldı. Bakan A’nın özel kaleminin gizlilik içerisinde ayarladığı görüşme için Rıza Sarraf’tan aracı kendisinin kullanmasını ve bakanın aracını takip etmesini ve belli bir noktadan sonra bakanın yol kenarında Sarraf’ın aracına geçeceği bilgisini verdiği iddia edildi.

Özel Kalem: “Rıza bey şu şekilde yapabilir miyiz siz araçla şey olmazsınız araçla beraber olursunuz biz makamla beraber takip ederiz belli bir noktadan sonra sayın bakanımız sizin araca geçer oldu mu”,
Rıza Sarraf: “benim araçta yani ben araçla takip ederim sizi doğru mu”,
Özel Kalem: “araçla belli bir noktadan sonra ben durduracağım … ondan sonra sayın bakanımızı sizin araca alacağım oldu mu”,
Rıza Sarraf: “tamam okey olur … o zaman ben şoförde almayacağım yanıma”,
Özel Kalem: “ha daha güzel olur eğer siz beraber şey yaparsanız daha güzel olur”


BAKAN B : DİNLENİYORUZ OĞLUM...
KONUŞMA KAYDI VE HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR DİĞER SAYFADA


[PAGE]

BAKAN B: DİNLENİYORUZ OĞLUM

İddiaya göre Rıza Sarraf’ın milyonlarca TL rüşvet verdiği Bakanlardan birisi de Bakan B. idi. Soruşturmada, Sarraf’ın Bakan B.’ye şimdiye kadar toplam 20 Milyon lira rüşvet verdiğinin tespit edildiği ileri sürüldü.

Yine operasyonun öne alınmasının gerekçeleri olarak ise Bakan B.’nin soruşturmayı sızdırdığı yönünde. Telefon tapelerinde iddiaya göre Bakan B., oğluna dinleme uyarısı yaptığı ileri sürülüyor.

Soruşturma dosyasında Sarraf’a Bakan B.’nin rüşvet karşılığında konularda yardımda bulunduğu iddia edilen bazı suçlamalar:
*Rıza Sarraf’ın talebi doğrultusunda, Sarraf’ın suç örgütünde faaliyet gösterdiği tespit edilen soruşturmada şüpheliler arasında yer alan 5 kişiye ( ‘İstisnai yoldan’ Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığına 5 Milyon Dolar rüşvet karşılığında alındı.
*Sarraf’ın, Çin’de hayali işlemlerinde kullandığı paravan firmaların bankalar nezdinde yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için X Bakanlığı adına Çin bankalarına bizzat X Bakanı olarak Referans Mektubu yazması…
*Sarraf’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi…


RÜŞVET KARŞILIĞI SÜRGÜN İDDİASI
İddiaya göre Emniyet Müdürü Orhan İnce, örgütün yurtdışına paravan firmalar üzerinden usulsüz olarak 6 milyar dolar çıkardığını öğrenmesi üzerine Sarraf’ın işlemlerinin incelenmesi için MASAK’a ihbarda bulundu. Bunun üzerine Sarraf’ın, Bakan B. ve oğlu ile emniyet müdürünün sürülmesi için 400 Bin Dolar rüşvet karşılığında anlaşma sağladığı ileri sürülüyor. Haziran 2013’de de Bakan oluruyla Emniyet Müdürü önce Osmaniye’ye, ardından da Zonguldak’a tayin edildiği belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak soruşturma dosyasında bakanın oğlu ile Sarraf arasında geçtiği iddia edilen şu telefon görüşmesine yer veriliyor:
Bakanın oğlu: “şahıs gitti, başka birisi daha vardı bahsettiğiniz o da gidecek ama ismini vermediniz…”

Bakan B.: ‘telefona dikkat et oğlum’
İddiaya göre 3 milyon dolarlık rüşvet teslimatı sonrasında Bakan B. İle oğlu arasında gerçekleşen bir telefon görüşmesi de bakanın telefonları dinlenen oğlunu araması üzerine dinlemeye takıldı:
26 Ekim 2013 tarihinde yapıldığı öne sürülen görüşme şöyle:
Bakan B.: “belki senide dinleyen varsa”
Oğlu: “özgür’ü de dinliyor olabilirler. Ben tunç’u uyardım.”
Bakan B.: “Yani hayır artık o şeyi barış senle konuşcak o şeyi artık o şekilde yapmayın kesinlikle”
Oğlu: “evet biliyorum”
Bakan B.: “Tamam oğlum tamam peki ben onu araştıracam onun kim olup olmadığını… Dikkat ol oğlum… telefonda da dikkat olun, kendisiyle konuşurken de dikkatli olun”


İddiaya göre rüşvetin teslimi sonrasında Bakan B. İle oğlu arasında geçen bir diğer görüşme ise şöyle:
Bakanın oğlu: “ben yarın istanbul ’a dönüyorum Reza bey mi”
Bakan B.: “İstanbul’da mı”
Oğlu: “İstanbul’a gelecek”
Bakan B.: “hı tamam o şeyi hallettiler değil mi hepsini”
Oğlu: “hı hı hı hı hı hı evet evet evet evet”,
Bakan B.: “o hani özgür özgür bir şey diyordu hani hani … bir şey kaldı diyodun … dün mü halletti dün mü halletti”
Oğlu: “dün halletti dün halletti dün halletti”
Bakan B: “ordan bir şey kalmadı yani”
Oğlu: “yok bir şey kalmadı bir şey kalmadı”

Bakan B. İle suç örgütü lideri olduğu ileri sürülen Rıza Sarraf arasında geçtiği öne sürülen telefon görüşmesi ise şöyle:
Soruşturma dosyasına yansıyan telefon görüşmeleri dökümlerinde Bakan B.’nin Sarraf hakkında ihbarda bulunan Emniyet Müdürüne ağır hakaretlerde bulunduğu, hakkında soruşturma açtırttığı ve meslek hayatını bitirebileceğini söylediği bilgileri de yer alıyor.
Bakan B: “Ayağını Denk Alsın, Meslekten attırırım”
Rıza Sarraf : “o kesin o beni benim haberim var bu bana benim kulağıma 10 gün önce geldi bu oğlanın bunu yapmak istediği...”
Bakan B.: “yok ben şimdi bunun heralde bunun babasıdır. Nuri Elibol daha bu Orhan’ın tayini ile ilgili bana yazmış felan ben ona randevu vermemiştim şimdi buna… şimdi buna vericem diyecem ki bak bu adamınızı ben sadece tayin ederek kurtardım ama daha üzerine giderseniz bunun bir yerlere çöktüğünü işlem işleme koyarsam bu adam meslekten gider onun için ayağınızı denk alın… gerektiğinde daha da ileri giderse dersin ki kardeşim bana çöktü benden şöyle bir rüşvet istedi… hayır bunu daha ileri götürürlerse o zaman da ben senin azından iki satır ifade alırım bunu aynı gün işleme çektiririm ve meslekten attırırım bu p....’i...”
Rıza Sarraf: “benim ifadem çok oldu 1 ay önce aldılar o tehdit olayında aldılar işte ama onla alakalı onun eline de o belge geçmiş”
Bakan B.: “hayır hayır .....ben böyle bir haber yapacaklarını inanmıyordum bilmiyoruz böyle... ama ben… derim ki siz yanlış yapıyorsunuz bundan yana bişey çıkmaz bu adam böyle davranırsanız eğer ben bunu meslekten atarım şimdi tayinle kurtuldu tabi ne olacağı da belli değil şu anda soruşturma da yapılıyor hakkında”

Diğer Bir Görüşme:
Rıza Sarraf: “sayın bakanım bu konunun ama şeyle alakası var yani Orhan İnce’yle alakası var,”
Bakan B.: “biliyorum biliyorum onun da zaten soruşturması sürdürülüyormuş o soruşmayı da takip edeceğim onun da defterini düreceğim o resmiyete girmiş çünkü o… defterini düreceğim o p....in sen rahat ol kardeşim. O p...n defterini dürerim, i...n burnundan getiririm, meslekten ihraç ederim’

Başka bir görüşmenin ise Bakanın oğlu, yanında babasının olduğunu Rıza Sarraf’a söylüyor ve Bakan B. ile Sarraf arasında şu görüşmenin yapıldığı iddia ediliyor:
Oğlu :“babamla beraberim sizi istiyor (Görüşmeye Bakan B. dahil oluyor)”
Bakan B.: “Oğlum*** bana söyledi o konuyu o terbiyesiz adamın uyarısını yapacam sen orda rahat ol ondan hiç bir sıkıntı olmaz… ben onun terbiyesizin kafasını kopartırım onda rahat ol”


BAKAN C : 1.5 MİLYON DOLAR ALDI
KONUŞMA KAYDI VE İDDİALAR DİĞER SAYFADA


[PAGE]BAKAN C : 1.5 MİLYON DOLAR RÜŞVET İDDİASI

Soruşturmada, Sarraf’ın Bakan C.’ye toplamda 1 buçuk milyon dolar rüşvet verdiğinin tespit edildiği, Bakan C.’ye yönelik suçlamaların ise şunlar olduğu iddia edildi:

“Bakan C.’nin, Sarraf’ın bürokratik işlemlerini takip ettiği, babasına İtalyan vizesi ve oturma izni alınmasını sağladığı, Sarraf’ın suç örgütünde faaliyet gösteren 5 kişinin Türk vatandaşlığına istisnai yoldan alınmaları için kulis yaptığı, Sarraf hakkında yayınlanacak haberlerin engellenmesini sağladığı ve Sarraf’ın yürüttüğü otel projesi ile ilgili yardımcı olduğu tespit edildi.”

Ayrıca Rıza Sarraf’ın Bakan C adına adına yatırım yaptığının anlaşıldığı, ancak yatırımın içeriğinin tespit edilemediği iddia edildi.

Soruşturma dosyasında Sarraf’ın babasına alacağı İtalyan vizesi ve oturum izni, hakkında çıkacak haberlerin engellenmesi, örgüt üyelerinin Türk vatandaşlığına alınması, otel ve banka kurma projelerinin desteklenmesi karşılığında teknik takip süresince Bakan C.’ye bir buçuk milyon dolar rüşvet verdiğinin tespit edildi ileri sürüldü. Dosyaya göre, 19 Nisan 2013 tarihinde başlayan rüşvet ilişkisi Rıza Sarraf’ın karşılaştığı problemler çözüldükçe devam etti. Diğer iki ödemenin ise 28 Ağustos 2013 ve 10 Ekim 2013 tarihlerinde 500 bin dolarlık iki parti halinde gerçekleştirildiği, ilk iki ödemenin ‘ayakkabı kutularına’ yerleştirilmiş halde, 3 buçuk milyon doların ise çikolata kutusu içine yerleştirilmiş halde teslim edildiği iddia edildi.


İddiaya göre 19 Nisan 2013 günü Bakan C.’yi ofisinde ziyaret eden Rıza Sarraf’ın ayakkabı kutusu içerisinde 500 bin dolar teslim edildiği tespit edildi. Sarraf, Bakan C.’yi telefonla arayarak Bakan C.’yi ziyaret etmek istediğini, Bakanın da ‘4-6 arası’ müsait olduğu söylediği, bunun üzerine Sarraf, örgüt üyelerine hazırlık yapılması talimatı verdiği iddialar arasında.

Soruşturma dosyasında yer alan Rıza Sarraf ile yardımcısı ve örgüt yöneticilerinden İranlı Abdullah Happani arasında geçtiği ileri sürülen görüşme şöyle:
Rıza Sarraf: “Abdullah 500 bin hazırlat tamam mı, 4’te götüreceğim, bi ayakkabı al koy içine, hediye paketi yaptır. Acil hazırlattır, sağlam birisiyle Ortaköy’e gönder”
Ziyaret sonrasında yapıldığı iddia edilen görüşme:
Rıza Sarraf: “dolar koydun değil mi, paket çok ağır geldi, Euro koymuşsundur diye içim gitti, az kalsın paket makamın ortasında yırtılıp düşecekti”
İddiaya göre Bakan C., 500 bin dolar rüşvet karşılığında Sarraf’ın babasına İtalya Vizesi almasında yardımcı oldu. Rıza Sarraf, babasının İtalyan vize başvurusunun ve oturma izninin alınması amacıyla Bakan C. ile irtibata geçerek işlemlerini takip ettirdiği iddia edildi.

28 Ağustos 2013 tarihli Bakan C. ve Rıza Sarraf arasında gerçekleştiği iddia edilen görüşme şöyle:
Bakan C.: “Biraz evvel de Bakan B.’yle beraberdik kulaklarını çınlattık … çok pozitif dedim Cidde Başkonsolosu şey yaptı bazı Afganistan asıllı Türklere para karşılığı vatandaşlık işleri takipçiliği yapanlar varmış orada … adam dedi ki yani devletin imajı şey görüyor abi dedim yani Rıza’nın kardeşi dururken bu 100 Bin Doları verip dönercileri yapıyorlarmış yok dedi ya o pırlanta gibi bir çocuk ben onu çok seviyorum başbakanda dedim benim yanımda söyledi zaten dedim yapacağız diye dedim ben de kulak misafiri oldum oradan biliyorum da onu örnek veriyorum sana dedim öylelerini yapmamız lazım heh yok yok dedi tam böyle karşılıklı seni övdük şey yaptık dedim onun şeyleri için geldim zaten”


Görüşme sonrasında Rıza Sarraf’ın, yardımcısına Vakko’dan takım elbise almasını ve içine 500 bin dolar (2. sevkiyat) koyarak söyleyeceği adrese iletmesi talimatı verdiğinin teknik takibe takıldığı iddialardan biri:
Rıza Sarraf: “Apo bir şey söyleyecem ııı Sadık’ı yolla Vakko’ya tamam mı…ordan bir takım elbise alsın ya 52 ya 54... söyleyecem birazdan… tamam mı birde gece 500 bin’i hazır et ben bir yere söyleyecem yollarsın oraya sabah yollanacak”
Abdullah Happani: “Tamam abi gönderiyorum oraya”
Rıza Sarraf: “Tamam gitsin güzel bir şey alsın böyle takımlık takım elbise alsın koyu renklerde”

2. GÖRÜŞME
Yücel Özçil: “Hilpark Sitesi 47 yazmış S Blok Daire 1 bu sendeki bir elbise mi ne varmış oraya gidecekmiş sabah 9 buçukta”

Görüşmede geçen adresin Bakan C.’ye ait olduğu iddia ediliyor. Adrese giden kuryenin teslimat sonrasında Rıza Sarraf’a “teslimat tamam” mesajı gönderdiği ifade ediliyor ve şu görüşmenin gerçekleştiği iddia ediliyor:
Bakan C.: “çok teşekkür ediyorum çok zevklisin kravatın tasarımını çok beğendim”
Rıza Sarraf: “olur mu abi ne demek”
Bakan C.: “çok çok sağolasın çok teşekkür ediyorum”

Bakan C.’ye ikinci kez 500 bin dolar rüşvet verileceği yönünde suç örgütünün hazırlıklarını tespit ettiği iddia edilen polis, örgüt kuryelerini takibe aldı. 29 Ağustos 2013 günü sabah saatlerinde örgüt kuryelerinden Mohammadsadegh RASTGARSHISHEHG’in içinde rüşvet ve hediyeler bulunan çantalarla bindiği ticari taksi takibe alındı. İddiaya göre kurye Mohammadsadegh RASTGARSHISHEHG’in içinde bulunduğu taksinin teknik takibe yansıyan ve Bakan C.’nin oturduğu öne sürülen Hilpark sitesine giriş yaptığı görüntülendi, takip sonrasında ise teknik takibe emanetin teslim edildiğine dair görüşmelerin yakalandığı iddia edildi.

‘ÇİKOLATA YAPTIR, 500 KOY, ... GÖTÜR’
Sarraf’ın alehindeki haberleri engellediği iddiası üzerine Bakan C.’ye 500 bin dolar daha gönderilmesi talimatı verdiği ve ödemenin gerçekleştiği soruşturma evraklarına yansıyan deliller arasında bulunuduğu iddia ediliyor.
Örgüt üyesi Abdullah Happani ile yaptığı iddia edilen görüşmede Rıza Sarraf’ın, “abi yarın güzel bir tane çikolata lokum yaptır çikolata bu hani .... varya bir tane gümüş al gümüş tabak… içine çikolata dizdir tamam mı. bir tane de ÇİKOLATA KUTUSU OLSUN ONUN İÇİNE DE 500 BİN YERLİŞTİR… tamam mı Sadık biliyor o İSTİNYE tarafında bir yer var… ()Gidiyor (... İsmi kodlu ama açığa çıkmaması için vermiyoruz) ... daha öncede hani göndermiştik ya 500 500” dedi.


operasyongoruntu.jpg