BIST 9.991
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.435,58
HABER /  GÜNCEL

Ebru Gündeş'in eşi Reza Zarrab kimdir?

Yolsuzluk operasyonunun başaktörlerinden Reza Zarrab, Türkçe ismiyle Rıza Sarraf 1984 Bakû doğumlu. 2008 yılında Türkiye'ye Royal Denizcilik ile adım attı, bugün 10 farklı sektörde faaliyet gösteren Royal Holding'in sahibi.

Abone ol

Bakü’de 1984 yılında dünyaya gelen İran asıllı Azeri iş adamı Reza Zarrab, Türkiye'de ilk olarak Azeri şarkıcı Günel’in sevgilisi, daha sonra da ünlü şarkıcı Ebru Gündeş’in eşi olarak tanındı. Küçük yaşlardan itibaren ticaret ile uğraşmaya başlayan Zarrab armatörlük, kuyumculuk ve petrol ticareti gibi alanlarda faaliyet gösterdi. Türkiye’de ‘Rıza Sarraf’ ismini kullanan Reza Zarrab 2010 yılında şarkıcı Ebru Gündeş ile evlendi ve 2011’de ise baba oldu.

Türkiye ’nin gündemine bomba gibi düşen operasyonun başkahramanlarından Reza Zarrab, Türkçe ismiyle Rıza Sarraf. Bugün sokaktaki vatandaşın bile en azından Ebru Gündeş’in kocası olarak bildiği Zarrab veya daha uygun ismiyle Sarraf 2008 yılından beri Türkiye’de iş yapıyor. Kendisi 1984 Bakû doğumlu, iş geçmişi 1996’ya uzanıyor. Al Nafees Exchange ve Al Salam Center Exchange firmaları ile Dubai’de finans ve para piyasalarında faaliyet gösteren Sarraf Türkiye’deki ilk ticari yatırımına Royal Denizcilik AŞ firması ile başladı.

Sarraf, Royal Denizcilik şirketini 25 Ocak 2008’de kurdu

Ticaret Sicil Gazetesi’nin kayıtlarına göre kurucuları; Rıza Sarraf, Ahad Khabaztamımı, Apdullah Happani, Humayun Zatpavar ve Turgut Happani. Şirketin sermayesi 1 milyon TL olarak belirlenirken, 900 bin TL’si Sarraf’ın payı olarak kayıtlarda yer aldı. Happani de 25 hisseye sahip olarak 250 TL ile şirkete ortak oldu.
Kısa sürede büyüyen Royal Denizciliği, demir-çelik ve inşaat sektöründeki yatırımlar birbiri ardına izledi. Dış ticaret faaliyetleri ile büyüyen bu sektörel firmalar 2010 yılında Royal Holding’in kurulmasını getirdi.
Royal Denizcilik’i en büyük işleri ise Moskova Radisson Hotel için ürettiği 5 adet lüks restoran gemisi. 2012 Haziran ayında tamamlanan 45 m Sailing Yacht projesi “60 years” ise World Superyacht Award yarışmasında finale kaldı.
Royal Denizcilik, endüstriyel makine konusunda da faaliyet göstermeye başladı ve Tebriz’deki demir- çelik tesisi ‘Foulad Kaveh’i devreye aldı.

Safir Altın Ticaret Limited Şirketi

27 Ekim 2011’de şaşırtıcı bir faaliyet alanı daha Royal Denizcilik şirketine eklendi: Kıymetli madenler ticareti konusunda ihracat yapmak. Ardından 2012 yılında altın ve kıymetli madenler ithalat ve ihracatı yapmak üzere kurulan Safir Altın Ticaret Limited Şirketi, aynı yıl gerçekleştirdiği ihracat ile Türkiye’nin 2012 altın ihracatının yüzde 46’sını tek başına yapmayı başardı! Bu değişiklik bir zorunluluktan ortaya çıktı. 2011 Nisan ayında Atatürk Havalimanı’nda kaçakçılık suçlamasından gözaltına alınan Turgut Happani Royal Denizcilik’in kurucularındandı. 150 milyon doları bavullarla taşırken gözaltına alınan 14 kişi arasında yer alan Happani’nin Sarraf’ın şoförü olduğu iddia edildi. Happani’nin paralarla fotoğrafı Facebook hesabında bile bulunuyordu. Sarraf o dönem Happani’yi tanıdığını ancak şoförü olmadığını söylemişti. Bunun üzerine şirketin ana sözleşmesi değiştirildi. Ticaret Sicil Gazetesi’nde 27 Ekim 2011 tarihinde yer alan sözleşme değişikliğinde, “her türlü değerli maden ile değerli taşların altın, pırlanta, gümüş gibi her türlü ham, mamul ile yarı mamul işlenmeden alım ve satımını yapmak veya el ve makinelerle şekillendirerek gerek sanayi ve ticari firmalara ihtiyaçlarına göre ziynet ve hediyelik eşyası olarak imal etmek ve perakende ticaretini yapmak, almak, satmak, ithal ve ihraç etmek” ifadeleri yer aldı. Yine sözleşme değişikliğinde, kıymetli madenlere dayalı sermaye piyasası araçlarına ilişkin işlem yapmak, işlenmiş ve işlenmemiş kıymetli maden yapımında kullanmak üzere kıymetli madeni ithal edip, işledikten sonra ihraç etmek de sözleşmeye eklendi.

Bu yılın başında da yine İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Dubai’ye giden bir gruptan şüphelenen polis, çantalarda uyuşturucu ararken piyasa değeri 30 milyon dolar olan 320 külçe altın buldu. Altınların sahibinin ise yine Sarraf olduğu ortaya çıktı. Kuryeler altının yasal yollarla ihraç edildiğini belirtip ellerindeki beyannameyi polise gösterince altınlar geri verildi.

MASAK hep onu yazdı!

Safir Altın ile birlikte Royal Holding 8 firması ile 10 farklı sektörde faaliyet gösteriyor. 2013-2015 aralığında ise turizm, enerji, petrokimya, madencilik ve bilişim sektörlerinde yatırım yapmayı planlıyor.
Sarraf Türkiye’de 2008 yılında şirketleşirken bir başarıya daha imza attı ki o da Mali Suçlar Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporu oldu. İlk faaliyete geçtiği andan itibaren MASAK tarafından izlenen Sarraf, her yıl bu raporlarda yer almayı bildi. Bu arada deniz, atlar ve gökyüzü ile uçmak üç tutkusu olan Sarraf Royal Holding’de verdiği mesajda şöyle diyor: “Genç yaşlarımda atıldığım iş hayatı, ekonomik dalgalanmaları, virajları; dünyadaki sosyal ve siyasal değişimleri ile, birçokları için karabasanı aratmayan bir dönemdi. Daha derine inmeyi, daha yükseğe zıplamayı ve göklere ulaşmayı isteyenler için ise şüphesiz birçok fırsatlar ve imkânlar sunan bir dönem oldu.”

Trabzonspor’a 3 milyon TL

Zarrab, ayrıca 3 milyon lira ile Trabzonspor’a sponsor olmuştu. Royal Denizcilik Endüstriyel Makine AŞ, kulüple 2013-2014 sezonu için sponsorluk anlaşması imzalamıştı.