BIST 10.159
DOLAR 32,16
EURO 35,08
ALTIN 2.472,21
HABER /  GÜNCEL

Bakan B: Dinleniyoruz oğlum

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Abone ol

İddiaya göre Rıza Sarraf’ın milyonlarca TL rüşvet verdiği Bakanlardan birisi de Bakan B. idi. Soruşturmada, Sarraf’ın Bakan B.’ye şimdiye kadar toplam 20 Milyon lira rüşvet verdiğinin tespit edildiği ileri sürüldü. Yine operasyonun öne alınmasının gerekçeleri olarak ise Bakan B.’nin soruşturmayı sızdırdığı yönünde. Telefon tapelerinde iddiaya göre Bakan B., oğluna dinleme uyarısı yaptığı ileri sürülüyor.

Soruşturma dosyasında Sarraf’a Bakan B.’nin rüşvet karşılığında konularda yardımda bulunduğu iddia edilen bazı suçlamalar:
*Rıza Sarraf’ın talebi doğrultusunda, Sarraf’ın suç örgütünde faaliyet gösterdiği tespit edilen soruşturmada şüpheliler arasında yer alan 5 kişiye ( ‘İstisnai yoldan’ Bakanlar Kurulu kararı ile Türk vatandaşlığına 5 Milyon Dolar rüşvet karşılığında alındı.
*Sarraf’ın, Çin’de hayali işlemlerinde kullandığı paravan firmaların bankalar nezdinde yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için X Bakanlığı adına Çin bankalarına bizzat X Bakanı olarak Referans Mektubu yazması…
*Sarraf’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi…

RÜŞVET KARŞILIĞI SÜRGÜN İDDİASI

İddiaya göre Emniyet Müdürü Orhan İnce, örgütün yurtdışına paravan firmalar üzerinden usulsüz olarak 6 milyar dolar çıkardığını öğrenmesi üzerine Sarraf’ın işlemlerinin incelenmesi için MASAK’a ihbarda bulundu. Bunun üzerine Sarraf’ın, Bakan B. ve oğlu ile emniyet müdürünün sürülmesi için 400 Bin Dolar rüşvet karşılığında anlaşma sağladığı ileri sürülüyor. Haziran 2013’de de Bakan oluruyla Emniyet Müdürü önce Osmaniye’ye, ardından da Zonguldak’a tayin edildiği belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak soruşturma dosyasında bakanın oğlu ile Sarraf arasında geçtiği iddia edilen şu telefon görüşmesine yer veriliyor:
Bakanın oğlu: “şahıs gitti, başka birisi daha vardı bahsettiğiniz o da gidecek ama ismini vermediniz…”Bakan B.: ‘telefona dikkat et oğlum’

bakan-b.jpeg

İddiaya göre 3 milyon dolarlık rüşvet teslimatı sonrasında Bakan B. İle oğlu arasında gerçekleşen bir telefon görüşmesi de bakanın telefonları dinlenen oğlunu araması üzerine dinlemeye takıldı:

26 Ekim 2013 tarihinde yapıldığı öne sürülen görüşme şöyle:
Bakan B.: “belki senide dinleyen varsa”
Oğlu: “özgür’ü de dinliyor olabilirler. Ben tunç’u uyardım.”
Bakan B.: “Yani hayır artık o şeyi barış senle konuşcak o şeyi artık o şekilde yapmayın kesinlikle”
Oğlu: “evet biliyorum”
Bakan B.: “Tamam oğlum tamam peki ben onu araştıracam onun kim olup olmadığını… Dikkat ol oğlum… telefonda da dikkat olun, kendisiyle konuşurken de dikkatli olun”

İddiaya göre rüşvetin teslimi sonrasında Bakan B. İle oğlu arasında geçen bir diğer görüşme ise şöyle:
Bakanın oğlu: “ben yarın istanbul ’a dönüyorum Reza bey mi”
Bakan B.: “İstanbul’da mı”
Oğlu: “İstanbul’a gelecek”
Bakan B.: “hı tamam o şeyi hallettiler değil mi hepsini”
Oğlu: “hı hı hı hı hı hı evet evet evet evet”,
Bakan B.: “o hani özgür özgür bir şey diyordu hani hani … bir şey kaldı diyodun … dün mü halletti dün mü halletti”
Oğlu: “dün halletti dün halletti dün halletti”
Bakan B: “ordan bir şey kalmadı yani”
Oğlu: “yok bir şey kalmadı bir şey kalmadı”

Bakan B. İle suç örgütü lideri olduğu ileri sürülen Rıza Sarraf arasında geçtiği öne sürülen telefon görüşmesi ise şöyle:
Soruşturma dosyasına yansıyan telefon görüşmeleri dökümlerinde Bakan B.’nin Sarraf hakkında ihbarda bulunan Emniyet Müdürüne ağır hakaretlerde bulunduğu, hakkında soruşturma açtırttığı ve meslek hayatını bitirebileceğini söylediği bilgileri de yer alıyor.
Bakan B: “Ayağını Denk Alsın, Meslekten attırırım”
Rıza Sarraf : “o kesin o beni benim haberim var bu bana benim kulağıma 10 gün önce geldi bu oğlanın bunu yapmak istediği...”
Bakan B.: “yok ben şimdi bunun heralde bunun babasıdır. Nuri Elibol daha bu Orhan’ın tayini ile ilgili bana yazmış felan ben ona randevu vermemiştim şimdi buna… şimdi buna vericem diyecem ki bak bu adamınızı ben sadece tayin ederek kurtardım ama daha üzerine giderseniz bunun bir yerlere çöktüğünü işlem işleme koyarsam bu adam meslekten gider onun için ayağınızı denk alın… gerektiğinde daha da ileri giderse dersin ki kardeşim bana çöktü benden şöyle bir rüşvet istedi… hayır bunu daha ileri götürürlerse o zaman da ben senin azından iki satır ifade alırım bunu aynı gün işleme çektiririm ve meslekten attırırım bu p....’i...”

Rıza Sarraf: “benim ifadem çok oldu 1 ay önce aldılar o tehdit olayında aldılar işte ama onla alakalı onun eline de o belge geçmiş”
Bakan B.: “hayır hayır .....ben böyle bir haber yapacaklarını inanmıyordum bilmiyoruz böyle... ama ben… derim ki siz yanlış yapıyorsunuz bundan yana bişey çıkmaz bu adam böyle davranırsanız eğer ben bunu meslekten atarım şimdi tayinle kurtuldu tabi ne olacağı da belli değil şu anda soruşturma da yapılıyor hakkında”

Diğer Bir Görüşme:
Rıza Sarraf: “sayın bakanım bu konunun ama şeyle alakası var yani Orhan İnce’yle alakası var,”
Bakan B.: “biliyorum biliyorum onun da zaten soruşturması sürdürülüyormuş o soruşmayı da takip edeceğim onun da defterini düreceğim o resmiyete girmiş çünkü o… defterini düreceğim o p....in sen rahat ol kardeşim. O p...n defterini dürerim, i...n burnundan getiririm, meslekten ihraç ederim’

Başka bir görüşmenin ise Bakanın oğlu, yanında babasının olduğunu Rıza Sarraf’a söylüyor ve Bakan B. ile Sarraf arasında şu görüşmenin yapıldığı iddia ediliyor:
Oğlu :“babamla beraberim sizi istiyor (Görüşmeye Bakan B. dahil oluyor)”
Bakan B.: “Oğlum*** bana söyledi o konuyu o terbiyesiz adamın uyarısını yapacam sen orda rahat ol ondan hiç bir sıkıntı olmaz… ben onun terbiyesizin kafasını kopartırım onda rahat ol”