BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,09
ALTIN 2.325,61
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Küreseleşmenin eğitime etkisi

İÜ Hasan Ali Yücel Fakültesi “Küreselleşme ve Ulusal Eğitim” konulu 2 günlük sempozyum düzenledi.

Abone ol

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hasan Ali Yücel Fakültesi “Küreselleşme ve Ulusal Eğitim” konulu 2 günlük sempozyum düzenledi. Küreselleşmenin eğitim dünyasına etkileri, ulusal eğitimin yaşadığı sorunlar ve çözümlerinin tartışıldığı sempozyum konuşan Eğitimci -Yazar Osman Şahin, “Köy Enstitülerinin kapatılmasıyla Kurtuluş Savaşı yarım kalmıştır” dedi.

İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu"nda düzenlenen sempozyumda konuşan Eğitimci - Yazar Osman Şahin, Köy Enstitülerinin her zaman en çok tartışılan eğitim kurumları olduğunu ifade ederek, Köy Enstitülerinin, Kuvayi Milliye ruhunun, iç cephedeki unsuru olduğunu söyledi. Köy Enstitülerinin insan aklının bin yıllık dinsel zincirlerden kurtulmasının adı olduğunu kaydeden Şahin, Köy Enstitülerinin Anadolu"ya düşünmeyi getirdiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti"nde esas kırılmanın Köy Enstitülerinin kapatılmasıyla başladığını ifade eden Şahin, bu yüzden Kurtuluş Savaşı"nın tamamlanamadığını ifade etti.

Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Zeki Sarıhan ise, ulusal eğitimin doğrudan hedef tahtasına konulduğunu belirterek, “Ancak biz devrimci bir ulusuz, bu süreçlere aldanmayalım” diye konuştu.

Batı ülkelerinin insanların yüce ideallerini savuacak durumda olmadığını da kaydeden Sarıhan, “Batı"nın bizden zengin olması, bizden daha iyi oldukları anlamına gelmez” diye konuştu.

Bilişim Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ise “Bilime ilgi duyan bireyleri olan toplumun ana dili, adım adım bilim dili ve eğitim dili olur” şeklinde konuştu.

Bilim dilinin doğuştan itibaren var olduğunu söylemenin doğru olmayacağını ifade eden Köksal, “Türkçe"nin bilim dili olma yolunda ilerleyişinin silah zoruyla önlenemez olduğu görülüyor” diye konuştu.

Kurultayda konuşan şair Ataol Behramoğlu ise Türkiye Cumhuriyeti"nin, devleti ile birlikte Batı"nın tüm üst yapı kurumlarını aldığını ancak hümanist eğitim sistemini gerçekleştiremediğini söyledi.

“Ulusallık folklor ürünlerinin yinelenmesinde değil, onları özümsemiş yeteneklerin dünyaya uygun eserler üretebilmesindedir” diyen Behramoğlu, ulusal devletin aynı toprak parçası içindeki ayrılıkların sentezi ile oluştuğunu kaydetti.

İstanbul Eğitimciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Çakmak, Mustafa Kemal Atatürk"ün eğitim sorununu çözmek için halkı seferber ettiğini belirterek, “ Atatürk halkın okur yazar olması için teknolojik gelişmelere ayak uydurmasını sağlamıştır” dedi.

Atatürk"ün Türkiye"de yenilikçi hareketler gerçekleştirdiğini vurgulayan Çakmak, “Eğitim bir ulusal hükümet sorunudur. Eğitim sorununu ancak ulusal hükümet çözebilecektir” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Okçabol, “Türkiye"de öğretmen yetiştirirken Dünya Bankası ve AB" den birileri eğitimcilere neler yapacağını söylüyor” eleştirisinde bulundu.

Okçabol, eğitim fakültelerinin öğretimle meşgul edilip eğitimi unuttuklarını belirterek, “Yetiştirilen öğretmenlerin okullardaki şiddetle ve ülkedeki sorunlarla ilgilenmediğinden şikayetçim” diye konuştu.

Sempozyumu düzenleyenler arasında İÜ Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi"nin yanı sıra İstanbul Eğitimciler Derneği, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi de yer aldı.

Cumhuriyet Halk Partisi, Sosyal Demokrat Halkçı Parti, İşçi Partisi, Anavatan Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi yetkililerini de bir araya getirdi.

Gülay Özata
Müge Öztaş

İÜHA