BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Tarih hırsızları yakalandı

İstanbul Emniyeti, çok sayıda tarihi eseri yurtdışına kaçırılmadan ele geçirdi.

Abone ol

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Ekipleri, İstanbul ve Anadolu"daki çeşitli cami ve dergahlardan çalınmış çok sayıda tarihi eseri yurtdışına kaçırılmadan ele geçirdi. Olayla ilgili olarak gözaltına alınan 3 kişiden ikisi serbest bırakıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube"de yapılan açıklamaya göre, Emniyet yetkilileri, ele geçirilen eserlerin, yurtdışına çıkarılmak üzere çeşitli bölgelerde depolandığını açıkladı. Açıklamaya göre, İstanbul"un Fatih, Eminönü ve Kâğıthane ilçelerindeki depolara yapılan baskınlarda tarihi eserlerle birlikte üç kişi yakalandı.

Zanlılardan ikisi serbest bırakılırken şebekenin lideri olduğu öne sürülen A.R."nin Emniyet"teki sorgusunun sürdüğü bildirildi.

Operasyonda ele geçirilen tarihi eserler İstanbul Emniyet Müdürlüğü"nde düzenlenen basın toplantısıyla sergilendi. Eserler arasında en çok dikkat çeken parça Hz. Ali"ye adanmış olduğu sanılan “alem” oldu. Yetkililer, parçanın Alevi-Bektaşi dergahlarında, sancakların üstüne konan bir alem olduğunu belirtirken bu tip bir eserle daha önce karşılaşmadıklarını vurguladılar.

Sergilenen parçalar arasında ilgi çeken bir başka eser ise 2.Beyazıt, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni dönemlerinde Mimarbaşılık yapmış Acem Ali"ye ait şamdan oldu. Fatih"te bulunan İskenderpaşa Camisi"ne ait bir başka şamdan da operasyonla yakalanan eserler arasında yer aldı.

Baskında ele geçirilen diğer parçalar arasında eski tunç çağına ait mızrak uçları, Roma, Bizans ve İslami dönem sikkeleri, insan eli şekli verilmiş Bektaşi alemleri, Selçuklu dönemine ait dua tasları ve 1600"lü yıllarda Mevlevilerce yapıldığı düşünülen bir hat levhası bulunuyor.

Yetkililer, tarihi parçaların incelemesinin tamamlanmasının ardından ait oldukları cami ve dergahlara gönderileceğini kaydettiler.

Onur Karataş

İÜHA