BIST 9.074
DOLAR 32,32
EURO 35,09
ALTIN 2.301,45
HABER /  POLİTİKA

Kılıçdaroğlu-HDP görüşmesinde neler konuşuldu HDP heyeti masaya koydu kulislere sızdı

Millet İtitfakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP ziyaretin perde arkası belli oldu. Görüşmede HDP heyeti, tutum belgesinde yer alan çok tartışılan talepleri ve önerilerini gündeme getirdi.

Abone ol

Millet İtitfakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP ziyaretinin yansımaları sürüyor. 

Parlamentodaki üçüncü büyük parti konumundaki HDP, cumhurbaşkanlığı seçiminde kilit parti konumunda olması görüşmeyi daha da önemli hale getirdi.

2019 yerel seçimlerinde kampanyasını “iktidara kaybettirme” sloganı üzerine kuran ve verdiği destekle CHP’nin İstanbul, Mersin, Adana gibi illerde belediye başkanlığını kazanmasını sağlayan HDP’nin, 14 Mayıs'ta alacağı tutum bu nedenle önemli.

Görüşmede neler konuşuldu?

BBC Türkçe görüşmede konuşulanları aktardı.  Özgür Özel ve Oğuz Kaan Salıcı, Selin Sayek Böke'nin yer aldığı CHP heyeti, HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile bir araya geldi. Görüşmede, HDP'yi kapatma davasından, seçim güvenliğine, tutuklu siyasetçilerin durumuna kadar birçok konunun ele alındığı öğrenildi.
Kulislere yansıyan bilgiye göre görüşme "olumlu" bir havada geçti ve taraflar buluşmadan “memnun" ayrıldı

Edinilen bilgiye göre HDP heyeti, Kılıçdaroğlu’na adaylık nedeniyle "hayırlı olsun" dileğini iletti.
Seçim sürecine ilişkin değerlendirmeler yapılan görüşmede, Kılıçdaroğlu’nun doğrudan bir destek talebinde bulunmadığı öğrenildi.
Kılıçdaroğlu’nun, HDP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili gelişmeleri sorduğu görüşmede, HDP heyeti ise davanın ertelenmesi için Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvuru hakkında bilgi verdi.

Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve Parti Sözcüsü Ebru Günay’ın da yer aldığı görüşmede HDP heyeti, kapatma olasılığına karşı Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girme yönünde hazırlıkları olduğunu anlattı.
HDP, Kürt sorununu gündeme getirdi

Görüşmede CHP heyeti, Millet İttifakı’nın anayasa değişikliği, güçlendirilmiş parlamenter sistem ve iktidara gelmeleri halindeki temel politikalarını içeren “ortak mutabakat metnini" HDP heyetine sundu.
Ortak politikalar metnindeki birçok taahhüdün, HDP’nin tutum belgesinde yer alan taleplerle benzerlik gösterdiği değerlendirmesi yapıldı.

HDP tartışılan tutum belgesini gündeme getirdi

Görüşmede HDP heyeti, tutum belgesinde yer alan Kürt sorununun demokratik çözümü konusundaki talepleri ve önerilerini gündeme getirdi. Her iki taraf da sorunun çözüm adresinin Meclis olduğu konusunda görüş birliğine vardı ve görüşme sonrası liderler basın toplantısında da buna özel vurgu yaptı.

HDP kaynakları, görüşmede “anadil” konusunda kapsamlı bir değerlendirme yapılmadığını, ancak Kılıçdaroğlu’nun Meclis’te Kürtçe’nin “bilinmeyen dil” olarak ifade edilmesini, görüşme sonrası yapılan basın toplantısında eleştiri olarak gündeme getirmesini hatırlattılar.
HDP’li tutuklu siyasetçiler de görüşme gündemine geldi. HDP’liler heyetinin siyasi davaların sadece partililerinin değil, Türkiye’nin aşması gereken önemli bir sorunu olduğunu vurguladılar.

Seçim güvenliği uyarısı

Seçim güvenliği de görüşmedeki konu başlıkları arasında yer aldı.  
Kulislere yansıyan bilgilere göre HDP heyeti, partinin kapatılması halinde partililerin sandık kurullarında görev alamayacağına dikkat çekti.
HDP yöneticileri, Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime katılmaları halinde, sandık başında sadece “müşahit” bulundurabileceklerini de hatırlatarak Millet İttifakı’nın bu konuda daha dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu.
Seçim sürecinde sandıkların korunması için de işbirliği yapılması görüşü benimsendi.
Görüşmede HDP heyeti, cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki tutumunu, yetkili kurulları ve ittifak ortakları ile yapacağı görüşme sonrasında açıklayacağını da ifade etti.
Edinilen bilgiye göre HDP, Salı günü hem ittifak ortakları, hem de yetkili kurullarında görüşmeye ilişkin bilgi verecek. Kılıçdaroğlu’nun adaylığına destek eğilimindeki HDP,  içeriğini  ittifak bileşenleri  ile belirleyeceği ortak bildiriyle  aday çıkarmama kararı  ve ortak cumhurbaşkanı adayına ilişkin tutumunu bir salon toplantısıyla kamuoyuna duyuracak.

Tutum belgesinin tartışılan 3. ve 4. maddeleri

HDP'nin 11 maddelik tutum belgesinin 3. ve 4. maddeleri dikkat çekiyor. Tutum belgesi 27 Eylül 2021'de Ankara Hilton Otel'de açıklanmıştı

3. Kayyım rejimi değil halk iradesi

Belediyelerden üniversitelere ve sivil toplum kuruluşlarına kadar uzanan, seçme-seçilme hakkını yok sayan, halk iradesine ve seçim adaletine ipotek koyan ve bir yönetim biçimi haline gelen kayyımlar rejimi anlayışına son verecek yasal düzenlemeler, bu rejimin yarattığı tahribatların giderilmesi ve kayyım mağdurlarının tüm haklarının iadesi için acildir.

4. Kürt sorununda demokratik çözüm

Türkiye'nin çözmesi gereken en köklü sorunu Kürt sorunudur. HDP, demokratik çözüm ve barış konusunda üzerine düşen her şeyi yapmaya, Türkiye'deki bütün toplumsal kesimlerin sorunlarını ve kaygılarını dikkate alan yapıcı bir rol üstlenmeye hazırdır. Cumhuriyetin demokratikleşmesi ile doğrudan bağlantılı ve iç içe geçmiş olan bu sorunun çözümü için muhataplarla diyalog kurulması, inkâr ve bastırma siyaseti yerine demokratik ve barışçı bir çözüm için adım atılması gereklidir. Meclis, diyalog ve çözüm zeminini kurarak, demokratik müzakere yöntemleriyle tüm toplum için geleceğin kazanılmasına önayak ve odak olmalıdır. Bu çerçevede, başta anadili hakkı olmak üzere tüm evrensel kimlik haklarının tanınması için gerekli düzenlemelerin yapılması büyük önem taşımaktadır. Savaş politikaları, silah ve çatışma yöntemleri yerine, diyalog ve müzakere seçeneklerinin kendini tarihsel olarak dayattığı ve güncel olduğu aşikârdır. Bunun için Türkiye halklarının tümünün yararını ve geleceğini düşünerek, herkes özveride ve fedakârlıkta bulunarak adım atmalıdır. Sorunlarımızı şiddet aracılığıyla değil; konuşarak, müzakere ederek, diyalog yoluyla çözmek temel düsturumuzdur.