BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,73
HABER /  POLİTİKA

Kahramanmaraş depreminde 3. gün! Bölgeden acı haberler geliyor! Son dakika yeni gelişmeler

Kahramanmaraş'ta merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan 7.7 ve 7.6'lık depremler sonrası arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Depreme ilişkin son dakika haberler birbiri ardına gelirken AFAD ihtiyaç listesini paylaştı. Öte yandan depremzedeler için e-Devlet Kapısı üzerinden güvenli bağış imkanı sağlandı. Her saat ölü sayısı artıyor...

Abone ol

Kahramanmaraş'ta 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Deprem başta Malatya, Hatay, Adana, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere 10 ili vurdu. Bölge adeta harabeye dönerken 13.5 milyon insanı doğrudan etkilendi. İşte deprem bölgesinden saat saat haberler...

Can kaybı sayısı 12 bin 391'e yükseldi

AFAD: Saat 03.00 itibariyle 12 bin 391 vatandaşımız hayatını kaybederken, 62 bin 914 vatandaşımız ise yaralı.

Cumhrubaşkanı Erdoğan Adana'da!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde Adana'ya gelerek deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Burada depremzedelerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların yoğun ilgi ise karşılaştı. Erdoğan, vatandaşlara yaptı konuşmasında “Allah sabırlar versin diyorum, ölenlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza şifa diliyorum. Sizler inanmış insanlarsınız. Dualarımızı yapacağız. Biz de kul olarak, devlet olarak üzerimize düşen görev ne ise bunları yerine getireceğiz. İnşallah 1 yıl içerisinde de bu konutları bitireceğiz inşallah. Bunun yanında tabii bu ara dönemde de depremzede kardeşlerimize 10'ar bin TL ilk etapta vereceğiz. Hayırlısı ile bu süreci atlatacağız.” dedi.

Suriyelileri de ihmal etmiyoruz

Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Cilvegözü sınır kapısı açık. Suriye tarafında bazı yollarda tahribat var. 2 kapının daha açılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Uluslararası toplumdan bir yardım talebi geldiği zaman Suriye konusunda kolaylaştırıcı rolümüzü üstleniyoruz. Suriyelileri de ihmal etmiyoruz. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hatay Serinyol'da

Bugün, önce Kahramanmaraş'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, buradan önce Hatay'ın Serinyol bölgesine geldi. Buradaki incelemelerinin ardından Atatürk Caddesi Güzelburç Mahallesinde bulunan 600 Konut Sitesine gelen Erdoğan, yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Yaklaşık 20 dakika kalan Erdoğan, ardından Hatay'ın İskenderun ilçesine geçti. İncelemelerde Erdoğan'a Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş eşlik etti.

Fuat Oktay'dan sert tepki: "Yazıklar olsun"

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay deprem bölgelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. "Doğalgaz ana iletim hatlarında sorunları çözmeye devam ediyoruz. 9 ana hattaki tüm arızaların bakımı tamamlandı. Tüm afet bölgesine kontrollü bir şekilde doğalgaz vermeye başlıyoruz" diyen Oktay, "Haberleşmedeki sıkıntılar sabaha kadar çözülecek. Akaryakıt konusunda herhangi bir sorunumuz kalmadı. Refakatsiz çocuklar ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çocuklarımız bizim için kıymetlilerimiz. Deprem üzerinden siyaset yapmaya çalışanlara yazıklar olsun. Gecemizi gündüzümüzü burada geçirmemize rağmen bizimle görüşmek isteyen herkese kapımızı açtık. Tüm bilgileri paylaştık. Ama bu ayrılanların buradan ayrıldıktan sonra ertesi gün çıkıp da bu kadar insanın 100 bin 300 kişinin alın teri üzerinden siyaset yapmaya çalışanlara yazıklar olsun. "İş makineleri yolda bekletilmekte, içeri alınmamakta" diye yoğun kirli bilgi kirliliği yapılmakta. Son derece seviyesizce meydan okumalar yapılıyor. Biz burada birlik beraberlik mesajı verdikçe gidip çok basitçe iddialarla siyaset yapmak kadar çirkince bir olay olamaz. Siz kimsiniz ya? Siz kim olduğunuzu zannediyorsunuz? Siz devletin yapamadığını mı yapacaksınız? Belediyeden gelen araç havalimanı mı yapacak? Bu kadar mı acizsiniz?" ifadelerini kullandı. 

Depremde can kaybı 9 bin 57'ye yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hatay'da yaptığı açıklamada depremde can kaybının 9 bin 57'ye yükseldiğini açıkladı. Erdoğan, "Şuan da Türkiye genelindeki vefat sayısı 9 bin 57. Hatay'daki vefat sayımız şu an itibarıyla 3 bin 356. Yaralı sayısı ülke genelinde 52 bin 979. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444." dedi.

Kahramanmaraş sallanmaya devam ediyor

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre Kahramanmaraş - Nurhak merkezli 5.0 büyüklüğünde bir artçı daha yaşandı.

10 ile 15,3 milyon litre akaryakıt

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından depremin etkilediği 10 ile toplam 15,3 milyon litre akaryakıt sevk edildiği bildirildi.

Bakan Koca'dan açıklama

Sağlık Bakan Fahrettin Koca "10 ilimizde 77 Sahra Hastanesi kurduk." açıklaması yaptı.

Depremzede ailelere 10'ar bin lira

İsteyen depremzedelerin Antalya, Alanya, Mersin'deki anlaşmalı otellerde konaklayabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan "Depremzede ailelere 10'ar biner lira hükümet olarak ulaştıracağız" dedi.

Can kaybı 8 bin 574'e yükseldi

Kahramanmaraş'ta deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu an itibarıyla vefat edenlerin sayısı 8 bin 574, yaralı sayısı 49 bin 133, yıkılan bina sayısı 6 bin 444." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesinde...

 Deprem bölgesine giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş'taki çadır kentte incelemelerde bulunuyor.

Charlie Hedbo iğrençliğine cevap

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Charlie Hebdo dergisinin karikatürüne tepki göstererek, "Tankla girmemize gerek kalmadı' yazısı bizi demoralize etmez" dedi.

İskenderun Limanı'ndaki yangın kontrol altında

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Twitter'daki hesabından Hatay'da, İskenderun Limanı'nda konteyner deposunda depremden sonra çıkan yangının kontrol altına alındığını bildirdi.

OHAL Kararnamesi Resmi Gazete'de yayınlandı

 Deprem nedeniyle 10 ilde 3 ay süreyle ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan OHAL kararı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. OHAL ilanı 9 şubat günü TBMM Genel Kurul onayına sunulacak.

SGK'dan ilaç açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı açıklama yaptı. Mağduriyetlerin önlenmesi açısından birtakım tedbirler alındığı belirtildi.

Bu kapsamda afet bölgesinde ikameti bulunan sosyal güvenlik kapsamındaki kişiler, sağlık raporu karşılığında alınacak ilaç ve sürekli kullanılan tıbbi malzemelerini bir defaya mahsus Sağlık Uygulama Tebliği kuralı kapsamında reçetesiz temin edebilecek.

Ayrıca, afet bölgesinde bulunan vatandaşlar, SGK ile sözleşmeli sağlık kurumlarına yaptıkları müracaatlarında muayene katılım payından muaf tutulacak.

Sosyal güvenlik kapsamındaki kişiler, kurum ile sözleşmeli eczanelerden alacakları ilaçlar ve tıbbi malzemeler için ilaç, reçete ve tıbbi malzeme katılım payı da ödemeyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesine gitti

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elbistan ve Pazarcık merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere Kahramanmaraş'a gitti.

AFAD açıkladı! Ölü sayısı 7 bini geçti

 AFAD: "SAKOM’dan alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 7 bin 108 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 40 bin 910 vatandaşımız yaralanmıştır."

70 bin 818 çadırın kurulumu tamamlandı

 Depremzedelerin barınması için bölgede, 70 bin 818 AFAD aile yaşam çadırının kurulumunun tamamlandığı ifade edildi. Depremden yoğun şekilde etkilenen bölgeye 300 bin battaniye, 123 bin 395 yatak da gönderildi.

Ölü sayısı 6 in 957'ye lükseldi

 SAKOM, depremde can kaybının 6 bin 957'ye yükseldiğini açıkladı. AFAD ise yaralı sayısını 38 bin 224 olarak duyurdu.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı: Yüzde 2-3'üne ulaştık

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, son durumu aktardı. 2 binin üzerinde binanın yıkıldığını açıklayan Savaş, "Yıkılan yerlerin ancak yüzde 2-3'üne ulaşabildik." diye konuştu.

e-Devlet üzerinden güvenli bağış imkanı

 Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, depremzedeler için e-Devlet Kapısı üzerinden güvenli bağış imkanı sağladı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin depremzedelere yönelik ikinci hizmeti, nakdi bağışları güvenli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyor. e-Devlet Kapısı'nda AFAD ve Türk Kızılay tarafından yürütülen bağış kampanyalarına yönelik dijital hizmetleri erişime açıldı.

AFAD açıkladı: Ölü sayısı 6 bin 234'e yükseldi

AFAD: "SAKOM’dan alınan bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 6 bin 234 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 37 bin 11 vatandaşımız yaralanmıştır."

AFAD, ÖNCELİKLİ İHTİYAÇ LİSTESİ PAYLAŞTI

 

BARAJLARDAKİ DURUMA İLİŞKİN AÇIKLAMA

 Adana'da devam eden enkaz kaldırma çalışmalarında incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Adana'daki son duruma ve barajlardaki olası hasarlara ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Kirişçşi, "Umutlarımız tükenmiş değil, cabalarımızı son ana kadar sürdürmeye devam ediyor. Diğer şehirlerde duyduğumuz güzel haberler gibi ümit ediyoruz güzel haberleri Adana'dan duyurmuş oluruz. 110 tane barajımız var, şu anda 90'ın üzerinde incelemelerini tamamladık. Deprem dönemlerinde risk var diye özen gösteriyoruz. Sultansuyu Barajı'nın devamında yerleşim yeri olmadığı ve devamında da Karakaya Barajı olduğu için suyu boşaltmaya başladık. Minör denilebilecek barajlarda sızıntı var ama önem arz etmiyor. Doluluk oranı da belirli bir düzeyde." ifadelerini kullandı.

HATAY HAVALİMANI PİSTİ TAMİR EDİLİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Habertürk TV ekranlarında deprem sonrası alt yapı çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu, "Dünyanın en büyük depremlerinden birisinden bahsediyoruz. İnşaatında teknik bir sorun varsa bu araştırılacaktır. Şu an pist tamir ediliyor. Tamirinden sonra hava trafiğine açılacaktır. Bizim sivil araçlarımız ekipmanşrımı kontrol ediyoruz. Kış şartlarında çalışıyoruz. Bir kez daha uyarıyoruz, vatandaşlarımız trafiği sıkıştırmasın. Haberleşme altyapısını yenileme ne durumda haberleşmedeki sıkıntı tamamen elektrik kesintilerinden kaynaklanıyor." dedi.

BAKAN YANIK'TAN 'KAYIP ÇOCUK' AÇIKLAMASI

 Kayıp çocuk iddialarına ilişkin açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Refakatsız çocukların akrabalarının tespiti yapılmadan teslimi söz konusu değil” dedi.

OLAĞANÜSTÜ HAL KARARI RESMİ GAZETE

 10 ilde bugün saat 01.00'den itibaren 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Kahramanmaraş'ta umutlu bekleyiş acı ile son buldu! Sinir krizi geçirdiler, yüzünü açıp son kez öptü
Foto Galeri Kahramanmaraş'ta umutlu bekleyiş acı ile son buldu! Sinir krizi geçirdiler, yüzünü açıp son kez öptü Galeriye Gözat