BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,98
ALTIN 2.426,59
HABER /  GÜNCEL

İstanbul ulaşım zammı için Ekrem İmamoğlu bombaladı : Kötüler vır vır konuşuyor

İSTANBUL ulaşım zammı UKOME'de 2.kez reddedildikten sonra Ekrem İmamoğlu bu sabah FOX TV canlı yayınına çıktı. Ekrem İmamoğlu zammı geçirmeyen Ulaştırma Bakanlığı temsilcisini bombaladı 'vır vır konuşuyor' deyip kötülük peşinde olduğunu söyledi. Ekrem İmamoğlu başkanlıktaki 3 yılına ise 7.5'tan 8 verdi.

Abone ol

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, FOX TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programında reddedilen ulaşım zammıyla ilgili konuştu. İmamoğlu'nun tepkisi UKOME'deki Ulaştırma Bakanlığı temsilcisine yönelik oldu. 'Vır vır konuşuyor' dediği bakanlık temsilcisine 'kötülük peşinde' dedi. Ekrem İmamoğlu çarşamba günü bir kez daha zam için UKOME'yi toplayacaklarını söyledi. Akaryakıt, elektrik ve doğalgaz zammını 'biz değil hükümet' yaptı diyen Ekrem İmamoğlu, metro, İETT ve İSKİ'nin batırılmak istendiğini iddia etti. İşte Ekrem İmamoğlu'nun canlı yayında söyledikleri:

-*Bu arkadaş (Ulaştırma bakanlığı temsilcisi) hiçbir anlam ifade etmeyen kifayetsiz aklıyla sadece temsilcisi olduğu siyasi düşüncelerin oradaki emir kulu olarak konuşuyor.

*Diğerleri kafayı öne eğmiş bir biçimde sadece el kaldırıyor benim askerimi benim polisimi bu işe neden alet ediyorsunuz ya! Personel giderim. Bu ne biliyor musunuz bir vatandaş.

istanbul ulaşım maliyeti

*İETT'de bir yolcunun toplamda 12,5 liraya varan bir maliyeti var. Bütün bu 12.5 liraya yakın bu maliyetin 3,5 lirasını alabiliyoruz vatandaştan. Geri kalanı belediyenin kendi bütçesinden orayı sübvanse etmesi.

*Mesela, akaryakıt tüketimi günde 600 bin litre akaryakıt tüketiyoruz. Biz yüzde 50 zam istiyoruz niye? Vatandaşımızı korumak için.

*Oradaki bakanlık temsilcileri sadece konuşuyor. Diyor ki esnafa yüzde 32 yapacağız ama İBB'ye yüzde 18 yapacağız. Yani senin mazot zammının yüzde100 olduğu yerde sana yüzde 18 yapacağız diyor.

BAKANA TEPKİ : ALLAH SANA AKIL FİKİR VERSİN

Ekrem İmamoğlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu'na da canlı yayında tepki gösterip şunları söyledi:
* Benim olmayan bertaraf olsun’ bu akıl. Bakan Bey burada görev yapmış, benim de genel sekreter yardımcım oldu 17-18 gün. Şimdi Ulaştırma Bakanı. Allah sana akıl versin. Bu İstanbul’da yöneticilik yaptın şimdi İstanbul’a ihanet ediyorsun. Yazık! Bu şehre ihanet ediyorsunuz.

*Yarın bir daha UKOME yapacağız, olmadı bir daha esnaf batsın mı? İstanbul kabusları olmuş. Belki de İstanbul’da bizim bulamadığımız kafalarında çok farklı bir planları vardı. İstanbul’u kaybetmek bu planları çok büyük bir sekteye uğrattı.

*UKOME, İstanbul’da ulaşım ile ilgili karar alma mekanizması. Mesela akaryakıt tüketimi 600 bin litre, kasımda mazot 8 TL şu anda 21 lira nerdeyse 3 katı.

*Aralıktaki zamdan bile fark 2 kat, biz yüzde 50 zam istiyoruz, vatandaşımızı korumak için. Mazot zammı yüzde 100’e yakın.

*Türkiye’de bir tek İstanbul’da bu kadar zorluk çıkartıyorlar. Bakın Metro AŞ’ye geçen yol 500 milyon lira elektrik faturası geldi.Şu anda 1 buçuk milyar lira geliyor tam 3 katı. Metro AŞ’nin durumu daha vahim, İETT’yi sübvanse edebiliyorsunuz ama Metro’yu kanun gereği edemiyorsunuz.Ben oraya para aktaramıyorum zamanında yapılan kanun ile ilgili Metro’ya ancak meclis kararı ile artı bir bütçe sunabiliyorsunuz, meclisten sübvansiyon kararını 4 ay bekletip düşük ödeme verdiler.

Tekne iddiasına verdiği cevap

*Bizim o işlerde işimiz yok, tamamen yalan dolan, tamamen uydurma. İBB'nin bir firmasının kimi zaman personel kimi zaman acil hizmete giden teknesini belli bir sayıda İBB Başkanı kullandı diye bunu haber yapan akıl sadece ben nereden tutarım diyen akıl. Zaten bu işler teftiş ediliyor bir şey çıktığı da yok.

KENDİSİNE PUAN VERDİ

İsmail Küçükkaya, Ekrem İmamoğlu'ndan 3 yıllık dönemi için kendisine puan vermesini istedi. İmamoğlu şu cevabı verdi:
*7,5'dan 8 veririm kendime. Bu zor dönemde yetişemediğimiz işler, engelleme unsurlarını da başkasına mal etmiyorum kendimden kırıyorum yine. Bazı işler daha hızlı olurdu.

İSKİ her ay 300 milyon lira zarar ediyor suya zam vermiyorlar

* İSKİ ocak-şubat-mart aylarında her ay 300 milyon lira zarar ediyor. Niçin? Seçildik 2019 mart. 3 yıldır İBB’nin kurumu İSKİ’ye zam neredeyse verilmedi.

* İBB 30 büyükşehir belediyesi arasında en pahalı su temini yapan şehirdir. Melen’den su basıyoruz. Elektrik maliyeti çok büyük. Şu anda 3 milyarı aştı elektrik maliyeti.

* 170 milyon lira olan doğalgaz maliyeti 570 milyon liraya çıktı. Zam meselesinin kaynağı belediye olamaz ki ekonomi yönetimi. Ekonomideki fiyat artışlarının kaynağı ekonomiyi yönetenlerdir.

*İBB en pahalı su temini yapıyor 30 büyükşehir arasında en pahalısı. Şu anda elektrik maliyeti 3 milyarı aştı, ta Melen’den geliyor sular. Bakınız zaten zam meselesinin kaynağı ekonomi yönetimi. Suya atılan kimyasal giderler 570 milyon, eskiden 180 milyar lira idi.

*Elektriğe zammı doğalgaza zammı hükümet yapıyor. Dövizin artmasının sebebi Çemişgezek Belediyesi mi, Kütahya mı, Trabzon mu, İstanbul Belediyesi mi? Fiyat artışlarının kaynağı ekonomi kötü yönetenlerdir ama 3 yıldır meclis vermiyor zam.

İmamoğlu dayanamaz diye bekliyorlar

*İstanbul ülkemizin kalbi her şey burada atıyor. İmamoğlu dayanamaz, İstanbul dayanamaz diye düşünüyorlarsa İmamoğlu geldi borç buldu, kaynak buldu.

*Onun için 10 metro hattı inşaat halinde bu sene 2 açtık, 3 tane daha açacağız. Bütün bunları gördükçe hırslanıyorlar, biz bunun altından da kalkarız, 1 sene sonra kim kalacak o koltukta.

*Böyle bir ihtiras ve kötülük huyu, duygusu, becerisi bu kadar olur siyaseten dibe vuruyorlar, kaybediyorlar. Bir belediye başkanı fiyat artsın diye feryat eder mi, biz buna mecburuz”

Taksi meselesi
*Taksi meselesinde İstanbul’u 5 bin taksi ilave edeceğiz, 500’ünü ayırdık engelli taksi haline getirelim dedik. 5 bin taksiyi plaka olarak satmayacağız, İBB bunun sahibi olacak ve işletecek dedik. Bir taksi plakasının şu anda onlarca ortağı var. Böyle bir sektör oluşmuş. Siz 1 aylığına esnaflık yapıyorsunuz sonra plaka sahibi arttırıyor rant sahibi oldu.

*Taksileri yolda görünce modelleri farklı farklı. İstanbul şu anda taksi konusunda kümede bile kalamaz, ligden düşer. Demek ki sistem arızalı, değişmeli. Var olan plaka sahiplerine ellerinden alacağız demiyoruz ki.

*Bir taksi plakası 3-4 milyon civarında aşırı rant olan bir piyasa. Siz plaka sahibi ile taksicilik mi yapacaksınız rant mı, olan vatandaşa oluyor, direksiyon başındaki garibana oluyor.

*Sosyal güvenliği yok, para da kazanamıyor. Bugün evet deseler biz bu sistemi 1 yıla getirebiliriz, İstanbullunun taksiye ihtiyacı yok diyorlar, öyle şey olur mu?

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Gram altın 1450 lira dolar 18 lira olacak İslam Memiş Mayıs'ta kıyamet kopacak diyor
Foto Galeri Gram altın 1450 lira dolar 18 lira olacak İslam Memiş Mayıs'ta kıyamet kopacak diyor Galeriye Gözat