BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,91
HABER /  GÜNCEL

İstanbul depremi bu kez şiddetli oldu! AFAD büyüklüğü 5.8 olarak açıkladı

İSTANBUL depremle sarsıldı saat 13.59 meydana gelen şiddetli depremin büyüklüğü 5.8 olarak olarak açıklandı. AFAD son dakika açıklamayla depremin merkez üssünü duyurdu.

Abone ol

İstanbul'da saat 13.59'da meydana gelen depremin büyüklüğünü Kandilli Rasathanesi 5.7 olarak açıkladı. AFAD ise depremin 5.8 büyüklüğünde olduğunu duyurdu. 

Depremin merkez üssü Silivri açıkları olarak duyuruldu. Salı günü meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki deprem de aynı noktada olmuştu. AFAD verilerine göre depremin derinliği 6.99 kilometre.

İstanbul'da 2 saatte 30 artçı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgilere göre, İstanbul'da saat 13.59'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından, saat 14.08 ile 15.58 arasında 30 artçı sarsıntı yaşandı. Artçı sarsıntıların ilki saat 14.08'de Silivri ilçesine 24.59 kilometre uzaklıkta, Marmara Denizi'nde 7 kilometre derinlikte kaydedildi. Yaşanan en büyük artçı sarsıntısının büyüklüğü ise 4.1 olarak kaydedildi. Sarsıntılardan 24'ünün merkez üssü İstanbul'un Silivri ilçesi olurken, 5'i Tekirdağ Marmaraereğlisi, 1'i de Yalova Çınarçık'ta kaydedildi. Depremler, İstanbul'un yanı sıra Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Kocaeli’nde de hissedildi.

Depremin yarattığı hasar
Şu ana kadar depremden can kaybı haberi gelmedi. Avcılar'da bir kişi camdan atlama sonucu yaralandı. Yine aynı ilçede bir camiinin minaresi yıkıldı. Sultanbeyli ve Eyüp'te iki binada hasar meydana geldi. ise Şirinevler'de bir binada ağır hasar oluştu ve bina boşaltıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Şu ana kadar can kaybı ve ciddi bir hasar yok. 6 kişi hafif yaralandı 3 binada hasar var. 

Binalara girmeyin uyarısı
AFAD'dan hasarlı binalara girilmemesi çağrısı yapıldı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık da benzer bir uyarıda bulundu. Silivri devlet hastanesinin bahçesine çadır hastanesi kuruldu. 

İstanbul'da okullar tatil edildi
İstanbul'da meydana gelen 5.8'lik depremin ardından İstanbul'da Valilik kararıyla okullar tatil edildi. Kızılay Başkanı Kerem Kınık hasarlı binalara girmeyin çağrısı yaptı. Kınık "İstanbul Silivri açıklarında 5.7 büyüklüğünde olan deprem bazı binalarda hasara yol açmış olabilir. Evlerinde çatlak oluşan vatandaşlar binalarını terk etsinler ve AFAD’dan ve valilikten gelecek uyarıları dinlesinler" dedi. 

Prof. Dr. Naci Görür "endişeliyim" demişti
4.6 büyüklüğündeki deprem sonrasında açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, "Dünkü (salı günü olan deprem) denklem konum ve büyüklük olarak rahatsız etti, çok dikkatli olmalıyız' demişti. Görür şunları söylemişti:

En az 7.2 büyüklüğünde deprem üretir
-Orta çukurlukla Çekmece gölleri arasında uzanan fay kolu ilk kırılmasını beklediğimiz faydır. 70-75 km uzunluktadır, kırıldığında en az 7.2 büyüklüğünde deprem üretir. Bu kol kilitlenmiştir. Yani hiçbir hareket belirtisi ve üzerinde deprem yoktu. Bu kol enerji biriktiriyordu. Onun için ilk bunun kırılacağını düşünüyorduk.

7.2'lik depremi tetikleyebilir mi?
Dünkü (salı günü) deprem işte bu kolun en batı ucunda, yani orta çukurluğun hemen doğusunda oldu. Bu nedenle dikkate alınması gereken bir deprem. Söz konusu kolu belli ölçüde etkileyebilecektir. Gerçi olan deprem 4.6 büyüklüğündedir. Açığa çıkarttığı enerji söz konusu koldaki depremi tetikleyebilir mi soru işareti. Ama bu koldaki gerilimi daha da artırdığı kesin.

Depremle ilgili kafamda kuşku var
Dünkü (salı günü) deprem gaz kaçağı nedeniyle olan bir deprem miydi yoksa fay hareketi sonucu mu oldu onu anlamaya çalıştım. Ancak depremin yeri ve büyüklüğü fay kırılmasına daha uygun ama odak derinliği çok sığ sanki gaz kaçağına işaret ediyor. Bu konu kafamda hala kuşkulu, araştırılması lazım.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Star TV canlı yayınında İstanbul depremi anbean yaşandı stüdyodakiler bir anda...
Foto Galeri Star TV canlı yayınında İstanbul depremi anbean yaşandı stüdyodakiler bir anda... Galeriye Gözat