BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa baskınına Türkiye'den tepki: Kabul edilemez!

Dışişleri Bakanlığı, İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek çok sayıda Filistinli sivili gözaltına almasına tepki gösterdi. Dışişleri açıklamasında, "Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere yönelik bu saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez" denildi.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı tarafından, İsrail güvenlik güçleri tarafından Mescid-i Aksa'ya yapılan saldırıya yönelik bir açıklama yapıldı.

Bakanlık şu ifadeleri kullandı:

"İsrail güvenlik güçlerinin, dün geceden itibaren Harem-i Şerif'in kudsiyetini ve tarihi statükoyu ihlal ederek, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesini, Kıble Mescidi’ne sığınanlara müdahale etmesini ve çok sayıda Filistinli sivili gözaltına almasını lanetliyoruz.

Mübarek Ramazan ayında Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere yönelik bu saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez.

Başta Gazze olmak üzere şimdiden bölgeye sirayet eden tırmanmadan büyük endişe duyuyoruz.

İsrail hükümetinin, bölgede gerilimin daha da tırmanmasına yol açabilecek her türlü tahriki, eylemleri ve saldırıları derhal durdurması gerekmektedir."

Çavuşoğlu: İsrail bu tür saldırılarla iyice haddini aştı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise NATO Karargahı'nda Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, "Ramazan ayında Mescid-i Aksa'da böyle provokasyonların olmaması konusunda kendilerini uyarmıştık. İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskını şiddetli bir şekilde lanetliyoruz. İsrail bu tür saldırılarla iyice haddini aştı. İsrail ile angajmanımız kesinlikle Filistin davası pahasına olamaz. Biz ilkelerimizden hiçbir şekilde taviz veremeyiz" dedi.

Ömer Çelik: Filistinlilere karşı uygulanan şiddeti kınıyoruz

AK Parti Sözcüsü Çelik Mescid-i Aksa'da yaşananlara yönelik açıklamada bulundu. Çelik “Mescid-i Aksa, tüm Müslümanların kutsal mabedidir. İsrail güvenlik güçlerinin mübarek Ramazan ayında tüm Müslümanların mabedine yaptığı saygısızlık asla kabul edilemez. Yapılan bu saygısızlığı ve Filistinlilere karşı uygulanan şiddeti kınıyoruz.” dedi.

Ne olmuştu?

Fanatik Yahudi yerleşimcilerin Yahudilerce kutsal Pesah Bayramı nedeniyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme ve burada kurban kesme çağrıları üzerine teravih namazının ardından bir grup Filistinli Mescid-i Aksa içindeki Kıble Mescidi'ne sığındı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya baskınının ardından Gazze'den İsrail yönüne roket fırlatıldı. Aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı grup, Kıble Mescidi'nin kapılarını kapattı. İsrail polisi, Mescid-i Aksa'nın avlusuna girerek temizlik görevlileri ve Müslümanları buradan güç kullanarak çıkardı, Aksa'nın kapılarını kapattı.

Kıble Mescidi'nin etrafını sararak mescidin çatısına çıkan İsrail polisi, mabedin camlarından bazılarını kırarak önce içeridekilere ses bombasıyla müdahale etti. Mescid'deki gruptan bazıları havai fişek atarak İsrail polisine direnmeye çalıştı. İsrail polisi, daha sonra Kıble Mescidi'ne girerek içeridekilere ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve kauçuk kaplı mermilerle müdahale etti.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
2023'ün en zengin 10 Türk'ü belli oldu! Murat Ülker ilk sırayı kaptırdı İpek Kıraç en genç zengin oldu
Foto Galeri 2023'ün en zengin 10 Türk'ü belli oldu! Murat Ülker ilk sırayı kaptırdı İpek Kıraç en genç zengin oldu Galeriye Gözat