BIST 9.149
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,57
HABER /  EKONOMİ

İran Türkiye'ye gaz vanasını 10 gün kapattı! Zamlar kapıda

İRAN Milli Gaz Şirketi (NIGC), teknik bir arıza nedeniyle Türkiye'ye 10 gün boyunca doğal gaz arzını durdurduğunu açıkladı. Türkiye'nin bu durumu telafi etmesi bekleniyor ancak kesintilerin devam etmesi halinde arz talep dengesinin bozulmasıyla fiyat yükselmesi söz konusu olabilir 2022 için elektrik ve gazda arz sıkıntılarının yaşanacağı hatta kesintilere varılabileceği tahminleri yapılmıştı.

Abone ol

İran teknik arıza gerekçesiyle Türkiye'ye gaz arzını 10 gün süreyle durdurdu.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) duyurusuna göre, NIGC tarafından Türkiye'ye sağlanan gazın teslimat basıncı ve miktarı 17 Ocak itibarıyla azalmaya başladı ve doğal gaz alımı günlük kontrat miktarının yaklaşık üçte biri seviyesine kadar düştü.

NIGC tarafından BOTAŞ'a yapılan bildirimde, teknik bir arıza gerekçe gösterilerek, Gürbulak noktasından Türkiye'ye doğal gaz arzının mücbir sebepten dolayı 20 Ocak 2022 tarihinden itibaren 10 gün süreyle yapılamayacağı bildirildi.

İSO: Stres yaratacak
BOTAŞ'ın bazı tesislere uygulanacak doğalgaz kısıntısı kararını değerlendiren İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, doğalgaz kısıntısının üretim üzerinde büyük bir stres yaratacağına işaret etti.

Kısıntı kararının üretim üzerindeki baskıları daha da artıracağını belirten Bahçıvan "Bundan altı ay önce dünyadaki enerji maliyet ve arzında ciddi sıkıntıların bizleri beklediğine ilişkin işaretleri hep birlikte takip etmiştik. Nitekim son aylardaki maliyet artışlarının en ağır yükünü sanayiciler olarak ciddi bir şekilde üstlendik" ifadelerini kullandı.

Enerji Bakanlığı’ndan yapılan son açıklama, kış aylarının da etkisiyle doğalgaz tedarikinde de ciddi sıkıntılar yaşanmaya başlandığını ortaya koyduğun vurgulayan Bahçıvan açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bu sıkıntılara bir önlem olarak, sanayide kullanılan doğalgaz kullanımında yüzde 40 gibi çok ciddi bir kısıntıya gidilmesi planlanıyor. Son aylarda başta doğalgaz olmak üzere enerjideki maliyet artışlarının büyük bir bölümü zaten sanayici tarafından fedakar bir şekilde karşılanmaktadır. Ağır sanayi sektörlerimizde çok daha katlanılmaz olan bu maliyet bedeline şimdi de arz üzerinden bir bedel ödetilmesi kabul edilemez. Bir yandan ihracata dayalı bir büyüme için elimizden gelen gayreti gösterirken, başta ihracatçı sektörlerimizi vuracak olan bu karar, fabrikalarımız üzerinde çok ciddi bir üretim ve planlama stresine yol açacaktır. Maliyetler üzerinden zaten aylardır belli bir fedakarlığa katlanan sanayicilerimizin şimdi de arz cephesinde bu sorunla karşı karşıya kalması hiç kuşkusuz verimliliği, üretim kalitesini, sevkiyatı ve daha birçok konuyu olumsuz etkileyecektir. Arz kanallarındaki sorunlardan kaynaklanan bu sıkıntıların, en kısa zamanda çözüme kavuşacağını umuyorum."

BOTAŞ'tan sanayiye sınırlama

BOTAŞ, bazı sanayi kuruluşlarına yazı göndererek kış nedeniyle talebin artması ile yurt dışı tedarikçilerin kesintileri nedeniyle günlük çekiş miktarını sınırlandırdığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) bazı sanayi kuruluşlarına yazı göndererek doğal gaz tüketiminin artması ve yurt dışı arz kaynaklarından sağlanan doğal gaz kesintileri nedeniyle sanayicilere doğal gaz kullanımını günlük gaz çekiş miktarının yüzde 60'ıyla sınırladı.

BOTAŞ'ın gönderdiği yazıda kısıtlama kararına gerekçe olarak "kış nedeniyle talebin artması ile yurt dışı tedarikçilerin kesintileri" gösterildi. Yazıda talimata uyulmaması durumunda sözleşmelere göre ceza uygulanacağı belirtildi.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Meteoroloji ve AKOM'dan kar uyarısı! Bu bir şey değil cuma geliyor İstanbul, Bursa, Ankara, Balıkesir
Foto Galeri Meteoroloji ve AKOM'dan kar uyarısı! Bu bir şey değil cuma geliyor İstanbul, Bursa, Ankara, Balıkesir Galeriye Gözat