Hülya Koçyiğit Kimdir?

Bulgaristan göçmeni tüccar bir babanın üç kızından ilkidir. İstanbul ve Ankara'da ilkokula giden Koçyiğit, sanat eğitimine Ankara Devlet Konservatuarı'nın bale bölümünde başladı. Orta öğretimine eski adıyla Atatürk Kız Lisesi olan Beşiktaş Atatürk Lisesi'ne devam ederken İstanbul Şehir Tiyatroları'na girdi. Lise öğrenimini Ankara Devlet Konservatuarı tiyatro bölümünde devam ettirdi. 1963 yılında ilk filmi Susuz Yaz ile sinema hayatına başlayan Hülya Koçyiğit Berlin Film Festivali'inde Türk sinemasına o güne kadar verilen en büyük ödül olan Altın Ayı...


Bulgaristan göçmeni tüccar bir babanın üç kızından ilkidir. İstanbul ve Ankara'da ilkokula giden Koçyiğit, sanat eğitimine Ankara Devlet Konservatuarı'nın bale bölümünde başladı. Orta öğretimine eski adıyla Atatürk Kız Lisesi olan Beşiktaş Atatürk Lisesi'ne devam ederken İstanbul Şehir Tiyatroları'na girdi. Lise öğrenimini Ankara Devlet Konservatuarı tiyatro bölümünde devam ettirdi. 

1963 yılında ilk filmi Susuz Yaz ile sinema hayatına başlayan Hülya Koçyiğit Berlin Film Festivali'inde Türk sinemasına o güne kadar verilen en büyük ödül olan Altın Ayı ödülünü kazandı. Kültür Bakanlığı'nca yurt dışında düzenlenen "Türk Film Haftaları"'nda ülkemizi en çok temsil etmiş sinema sanatçısıdır. Halen yerli ve yabancı film festivallerinde de en çok ödül alan bayan sanatçıdır.O dönem Fenerbahçe'de futbol oynayan Selim Soydan ile evlendi. Bu evliliğinden Gülşah adında bir kızı dünyaya gelmiştir. Hülya Koçyiğit'in Neslişah ve Aslışah adlarında iki torunu vardır.Kızı Gülşah küçük yaşlarda bir kaç sinema filminde rol almıştır. 
Hülya koçyiğit bir süre şarkıcılıkta yapmıştır. 

Filmleri Yunanistan, İran, Mısır, Lübnan, Cezayir gibi değişik ülkelerde gösterilmiştir. 1965-1974 arasında tüm filmleri Yunanistan'da sinemalarda oynatılmıştır. "Derman" 5 Kıtada oynatılan, "Kurbağalar" ise yabancı televizyon kurumlarına satılan ilk Türk filmidir.Hülya Koçyiğit, 180 kadar filmde ve 4 TV dizisinde oynamıştır. Çalıştığı yönetmenlerden bazıları, Lütfü Akad, Atıf Yılmaz, Şerif Gören, Metin Erksan, Orhan Aksoy, Memduh Ün, Ertem Eğilmez, Osman Seden ve Halit Refiğ'dir.1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir. 1991-1992'de kurucusu olduğu SO-DER'e başkan seçilmiştir. Bu görevi 4 yıl sürdürmüştür; halen yönetim kurulunda görev yapmaktadır. 

Ödülleri 

Yurt İçinde Aldığı Ödüller 
1964 Yılın Kadın Oyuncusu (Turizm Bakanlığı) 
1964 Yılın Kadını (Türk Kadınlar Birliği) 
1969 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Cemile 
1972 Altın Koza (Zehra filmi ile) 
1973 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Tanrı Misafiri 
1975 Altın Portakal (Diyet filmi ile) 
1984 Altın Portakal (Derman filmi ile) 
1990 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Karılar Koğuşu 
Altın Portakal Yaşam Boyu Başarı Ödülü 
Altın Koza Yaşam Boyu Başarı Ödülü 
Çasot Yaşam Boyu Başarı Ödülü 
İstanbul Film Festivali Onur Ödülü 
Ankara Film Festivali Onur Ödülü 
Uçan Süpürge Film Festivali Onur Ödülü 
Siyad Onur Ödülü 
Uluslararası Festivallerden Aldığı Ödüller 
1987 Nantes Film Festivali (Fransa) En Başarılı Kadın Oyuncu - "Kurbağalar" Filmi İle 
1988 Amiens Film Festivali (FRANSA) En İyi Kadın Oyuncu - "Bez Bebek" Filmi İle 
Filmlerinin Katıldığı Festivaller 

Susuz Yaz: Berlin Film Festivali, Meksika Film Festivali 
Gelin: Tahran Film Festivali 
Derman: Çekoslovakya Karlovy Film Festivali, Venedik Film Festivali, Londra Film Festivali, Nantes Film Festivali, Şam Film Festivali (En Büyük Ödülü Aldı), Taşkent Film Festivali 
Kurbağalar: Fransa Nantes Film Festivali (En İyi Kadın Oyuncu Ödülü) 
Filmografi 

Susuz Yaz (1963) 
Adalardan bir yar gelir (film) (1964) 
Affetmeyen kadın (film) (1964) 
Ahtapotun kolları (film) (1964) 
Aslan marka Nihat (film) (1964) 
Ayşecik çıtı pıtı kız (film) (1964) 
Bir içim su (film) (1964) 
Döner ayna (film) (1964) 
Hepimiz kardeşiz (film) (1964) 
Katilin Kızı (film) (1964) 
Kavga var (film) (1964) 
Keşanlı (film) (1964) 
Plajda Sevişelim (film) (1964) 
Son Tren (film) (1964) 
Taşralı kız (film) (1964) 
Vurun kahpeye (film) (1964) 
Aşk ve intikam (film) (1965) 
Dudaktan kalbe (film) (1965) 
Hıçkırık (film) (1965) 
Hülya (film) (1965) 
İki yavrucak (film) (1965) 
Kadın İsterse (film) (1965) 
Lafını balla kestim (film) (1965) 
Nazar değmez inşallah (film) (1965) 
Posta güvercini (film) (1965) 
Serseri aşık (film) (1965) 
Sevgili öğretmenim (film) (1965) 
Sevgim ve Gururum (film) (1965) 
Tehlikeli Adımlar (film) (1965) 
Uzakta kal sevgilim (film) (1965) 
Yalancı (film) (1965) 
Yıldızların Altında (film) (1965) 
Aşk mücadelesi (film) (1966) 
Damgalı kadın (film) (1966) 
Denizciler geliyor (film) (1966) 
Dertli gönüller (film) (1966) 
Dişi Düşman (film) (1966) 
İntikam Ateşi (film) (1966) 
Kaderde birleşenler (film) (1966) 
Karanlıklar Meleği (film) (1966) 
Kıskanç kadın (film) (1966) 
Kumarbazın intikamı (film) (1966) 
O kadın (film) (1966) 
Ölmek mi yaşamak mı (film) (1966) 
Seni Seviyorum (film) (1966) 
Siyahlı Kadın (film) (1966) 
Vahşi sevda (film) (1966) 
Yiğit yaralı olur (film) (1966) 
Çıldırtan Dudaklar (film) (1967) 
Deli fişek (film) (1967) 
9. Hariciye koğuşu (film) (1967) 
Gül Ağacı (film) (1967) 
Hırçın kadın (film) (1967) 
Kardeş kavgası (film) (1967) 
Parmaklıklar arkasında (film) (1967) 
Ringo gestapoya karşı (film) (1967) 
Samanyolu (film) (1967) 
Seni Affedemem (film) (1967) 
Söyleyin genç kızlara (film) (1967) 
Utanç kapıları (film) (1967) 
Üvey ana (film) (1967) 
Yağmur çiselerken (film) (1967) 
Yanık kalpler (film) (1967) 
Yaralı kuş (film) (1967) 
Cemile (film) (1968) 
Dağları bekleyen kız (film) (1968) 
Funda (film) (1968) 
Hicran gecesi (film) (1968) 
Kadın Asla Unutmaz (film) (1968) 
Kara sevda (film) (1968) 
Kezban (film) (1968) 
Kırmızı fener sokağı (film) (1968) 
Sarmaşık gülleri (film) (1968) 
Sevemez kimse seni (film) (1968) 
Sus kimseler duymasın (film) (1968) 
Vahşi bir erkek sevdim (film) (1968) 
Yalan yıllar (film) (1968) 
Yasemin'in Tatlı Aşkı (film) (1968) 
Boş çerçeve (film) (1969) 
Kınalı yapıncak (film) (1969) 
Kızıl Vazo (film) (1969) 
Kızım ve ben (film) (1969) 
Ölmüş bir kadının mektupları (film) (1969) 
Sen Bir Meleksin (film) (1969) 
Uykusuz geceler (film) (1969) 
Yarın başka bir gündür (film) (1969) 
Güller ve dikenler (film) (1970) 
Kalbimin efendisi (film) (1970) 
Kezban Roma'da (film) (1970) 
Saadet güneşi (film) (1970) 
Seven ne yapmaz (film) (1970) 
Söz müdafaanın (film) (1970) 
Sürtük (film) (1970) 
Yaralı ceylan (film) (1970) 
Zeyno (film) (1970) 
Adını anmayacağım (film) (1971) 
Bebek gibi maşallah (film) (1971) 
Beklenen Şarkı (film) (1971) 
Beyoğlu Güzeli (film) (1971) 
Bütün Anneler Melektir (film) (1971) 
Hayatım senindir (film) (1971) 
Kezban Paris'te (film) (1971) 
Senede bir gün (film) (1971) 
Severek ayrılalım (film) (1971) 
Sezercik yavrum benim (film) (1971) 
Son hıçkırık (film) (1971) 
Üç Arkadaş (film) (1971) 
Yağmur (film) (1971) 
Yarın Ağlayacağım (film) (1971) 
Azat kuşu (film) (1972) 
Gökçe çiçek (film) (1972) 
Kaderimin oyunu (film) (1972) 
Sev kardeşim (film) (1972) 
Sezercik aslan parçası (film) (1972) 
Tanrı misafiri (film) (1972) 
Zehra (film) (1972) 
Düğün (film) (1973) 
Gelin (film) (1973) 
Hayat bayram olsa (film) (1973) 
İki bin yılın sevgisi (film) (1973) 
Rabia (film) (1973) 
Siyah gelinlik (film) (1973) 
Yeryüzünde bir melek (film) (1973) 
Çirkin dünya (film) (1974) 
Diriliş (film) (1974) 
Diyet (film) (1974) 
El kapısı (film) (1974) 
Bir araya gelemeyiz (film) (1975) 
Çirkef (film) (1975) 
Gülşah (film) (1975) 
İşte hayat (film) (1975) 
Gülşah küçük anne (film) (1976) 
Şoför (film) (1976) 
Sensiz yaşayamam (film) (1977) 
Istasyon (filim) (1977) 
Evlidir ne yapsa yeridir (film) (1978) 
Almanya acı vatan (film) (1979) 
Herhangi bir kadın (film) (1981) 
Gazap rüzgarı (film) (1982) 
Derman (film) (1983) 
Firar (film) (1984) 
Kurbağalar (1985) 
Dikenli Yol (1986) 
Bez bebek (film) (1987) 
Gece dansı tutsakları (film) (1988) 
Pononte feneri (film) (1988) 
Hiçbir gece (1989) 
Karılar Koğuşu (1989) 
Bir kadın (film) (1991) 
Şelale (film) (2001) 
Hababam Sınıfı Merhaba (2003) 
Kabuslar Evi: Bir Kış Masalı (2006) 
Altın Kızlar(Dizi) 2009