BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Erzincan'da altın madeninde facia! Toprak altında kalan işçiler var! İşte toprağın kaydığı dehşet anları...

ERZİNCAN'ın İliç ilçesinde, Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni'nde toprak kayması meydana geldi. Erzincan Valisi, toprağın altında kalan işçilerin olduğunu söyledi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 işçiden haber alınamadığını açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili 4 savcının görevlendirildiğini duyurdu.

Abone ol

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi. Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede, büyük bir alanda toprak kayması meydana geldiği ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.

'Devlet olarak tüm imkanlarımızla sahadayız'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninin bulunduğu alanda meydana gelen toprak kaymasına ilişkin, "Devlet olarak tüm imkanlarımızla sahadayız." ifadesini kullandı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde, Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması meydana geldi. Bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği maden sahasında kayan toprağın altında işçiler kaldı. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu olayla ilgili şu bilgileri aktardı:

- Şu anda o bölgede olan arkadaşların tespiti yapıldı. Net bilgi vermek için beklemek lazım. Kamuoyunu kısa bir süre sonra bilgilendireceğim. Bu işlemde toprak dışarı çıkarılıp istifleniyor. O sırada bir toprak kayması gerçekleşiyor. Bütün arkadaşlarımız bunun nedeni üzerinde çalışıyorlar. 

- Toprak altında kalan çalışanlar var, kişi sayısı belli değil. Birkaç iş makinasının olduğu ve toprakları istifleyen işçilerimiz toprak kaymasının altında kaldı.

İçişleri Bakanı: Zamanla yarışıyoruz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, maden faciasıyla ilgili, "Maden işletmemizde saat 14:00 sıralarında göçük oldu. Madenden çıkarılan, dışarıda istiflenen bir toprak var. Onun kayması sonucu oluşan bir toprak kayması. Şu anda 400'e yakın çalışan var.  667 çalışandan 9 eksik olduğu söyleniyor. Bu arkadaşlarımıza kavuşmak için zamanla yarışıyoruz." dedi.

9 kişi kayıp gibi ama 10-12 de olabilir

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, "İlk belirlemelere göre toprak altında 9 kişi gibi gözüküyor. 10-12 kişi olarak orada bulunan arkadaşlar ifade etti. Umarım inşallah daha fazla kayıp yaşanmaz. Bunlar da kurtarılır. Kayıp vermeden kurtarırsak çok sevinmiş olacağız." bilgisini verdi.

Dört savcı görevlendirildi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, altın madeninde yaşanan faciayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve 4 Cumhuriyet Savcısının görevlendirildiğini söyledi.

İşletmeci şirketten ilk açıklama

Toprak kaymasının yaşandığı maden sahasının işletmecisi Anagold şirketi, olaya ilişkin bir açıklama yaptı. “Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.” denilen açıklamada, “Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.” ifadeleri kullanıldı.

AFAD: 9 ilden ekipler gönderildi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen toprak kaymasına ilişkin bazı il AFAD ekiplerinin bölgeye sevk edildiğini bildirdi. Başkanlıktan yapılan açıklamada, "Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

İlçe merkezine 8 kilometre uzakta

Toprak kaymasının meydana geldiği altın madeni sahası Erzincan’ın İliç ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Maden sahasının son görüntüsü, uydu görüntülerine böyle yansımıştı.

2 yıl önce siyanür sızıntısı olmuştu

Türkiye’nin en büyük altın ikinci altın madeni olan Çöpler, 2010 yılından bu yana faaliyetine devam ediyor. Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik işlettiği Çöpler Altın Madeni'nde kullanılan siyanür borularının patladığı 2022 yılında ortaya çıkmıştı. 16.4 milyon lira ceza kesilen maden gerekli iyileştirmeler yapıldıktan sonra yeniden faaliyete başlamıştı.