BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.431,41
HABER /  GÜNCEL

Ergenekonda flaş gelişme

Ergenekon hakkında çok şey yazıldı. Herkesin merakla beklediği iddianame tamam. Peki sanıklar neyle suçlanacak?

Abone ol

Ergenekon iddiananesi hazır. Çok konuşulan ve 1 yıldır hazırlığı süren iddianamenin son rötuşları yapılıyor. Başsavcı vekili Turhan Çolakkadı gazetecilere az önce açıklamalarda bulundu:

İddianame hazır redaksiyon yapılıyor. İddianame 2500 sayfadan oluşuyor. Sanıklar Terör örgütü kurmak ve halkı hükümete karşı silahlı isyana teşvik etmek suçundan yargılanacak.


Soruşturmayı yürüten savcılar tarafından hazırlanan iddianamenin, yargı organlarınca kullanılan bilgisayar sistemi olan UYAP'a (Ulusal Yargı Ağı Projesi) aktarımı devam ediyor.
 
Ancak bu aktarım sırasında sistemden kaynaklanan bazı zorluklar yaşanıyor. Yaklaşık 2 bin sayfa olduğu ifade edilen iddianame, kısaltılarak sisteme aktarılmaya çalışılıyor.
 
Öte yandan dün gözaltına alınan 21 kişinin hazırlanacak iddianamede yer almaması bekleniyor.
 
Mahkeme otomatik belirlenecek
 
UYAP'a göre Ergenekon soruşturmasına bakacak mahkeme diğer soruşturmalarda olduğu gibi otomatik olarak belirlenecek.
 
Başsavcı tarafından onaylanan iddianame, sistem tarafından belirlenecek mahkemeye gönderilecek. Mahkeme seçilirken sistem bu mahkemelerin puanını göz önüne alacak.

Başka dosya gönderilmeyecek
 
Edinilen bilgiye göre, Beşiktaş'taki adliyede görevli ağır ceza mahkemeleri, Ergenekon davasının görüleceği mahkemeye bir süre başka dava dosyası gönderilmemesini talep etti.
 
Bakanlık tarafından yapılan değerlendirme sonucu " Ergenekon" davasına bakacak olan mahkemeye 2009 yılı Nisan ayına kadar başka dosya gönderilmeyeceği öğrenildi.

Gizlilik kararı kalkacak


Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, mahkemenin iddianameyi kabul etmesinin ardından soruşturmaya ilişkin ''gizlilik kararı''nın ortadan kalkacağını ifade ederek, son operasyonda gözaltına alınan kişilere ilişkin soruşturmanın ise süreceğini anlattı.



49 kişi tutuklu
 
Ümraniye'de Çakmak mahallesindeki bir gecekonduda, 12 Haziran 2007'de ele geçirilen 27 el bombası, TNT kalıpları ile fünyelerle ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştı.

Bu kapsamda, 16 Haziran 2007'de ilk olarak emekli Astsubay Oktay Yıldırım ve gecekondu sahibi Mehmet Demirtaş, 19 Haziran 2007'de de emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ile emekli astsubay Mahmut Öztürk tutuklanmıştı.

Bu kişiler dışında emekli tümgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve partinin genel sekreteri Nusret Senem, Avukat Kemal Kerinçsiz, emekli binbaşı Fikret Emek, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın sözcüsü Sevgi Erenerol, "Susurluk hükümlüsü" Sami Hoştan, Dç. Dr. Ümit Sayın ve Doç. Dr. Emin Gürses'in de yer aldığı 45 kişi daha tutuklanmıştı.

Olayla ilgili gözaltına alınan eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu tutuklanması talebiyle sevk edildiği mahkemeden, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk da savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.

Soruşturmayı yürüten savcılar, ayrıca Sedat Peker, Kürşat Yılmaz, Yaşar Öz, Semih Tufan Gülaltay, "Danıştay Davası" sanıklarından Alparslan Aslan ve Osman Yıldırım'ın da bulunduğu birçok kişinin "şüpheli" olarak, Alaattin Çakıcı ve Ali Avni Balkaner ile bazı kişilerin yer aldığı bazı kişilerin de "tanık" olarak bilgisine başvurmuştu.