BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,17
ALTIN 2.476,66
HABER /  POLİTİKA

DPden Ergenekon bildirisi

Ergenekon bildirisi DP'nin gündeminde. Kutuplaşma ve gerilim uyarısı yapan Başkanlık Divanı bildiri yayınladı.

Abone ol Demokrat Parti (DP) Başkanlık Divanı bildirisinde, ''Ergenekon'' soruşturmasıyla ilgili olarak, ''Soruşturma kuşkulara meydan vermeden bir tedhiş havasına yol açmadan, fikir, ifade ve iletişim özgürlüğünü zedelemeden ve yeni mağdurlar oluşturmadan hukuk devletinin gereklerine uygun şekilde makul bir sürede neticelendirilmelidir'' denildi.

DP'den yapılan açıklamada, Başkanlık Divanı'nın, Genel Başkan Süleyman soylu başkanlığında toplandığı belirtildi.

Toplantıdan sonra yayınlanan Başkanlık Divanı bildirisinde, DP'nin son dönemdeki kutuplaşma ve gerilimi kaygıyla izlediği ifade edildi.

Demokratik, temel hukuk düzeni dışında yasal olmayan yollardan her türlü siyasi mücadelenin gayri meşru olacağı ifade edilen bildiride, ''Devletin demokratik temel düzen çerçevesi dışında, yasalara aykırı her türlü siyasal ve diğer örgütlenme biçimleriyle mücadele etmesi son derece tabidir'' denildi.

HUKUK HERKESE GEREKLİ

Bu mücadele esnasında hukuk devletinin olmazsa olmazları olan gözaltında ya da tutuklu bulunan zanlıların suçlulukları mahkeme kararıyla ispatlanana kadar masum olduğu ilkesiyle kişilerin şeref ve itibarlarına zarar verilmemesinin dikkate alınması gerektiğini vurgulanan bildiride, şunlar kaydedildi:

''Hukuk herkese gereklidir ve kimse kendini hukukun üstünde görmemelidir. Hiçbir konuda çifte standarda gitmeden, sonuna kadar hukuk devletini ve hukukun üstünlüğünü savunuyoruz. Ancak ülkemizin son zamanlarda içinde bulunduğu gerilim ortamında bu gerilimi üreten tarafların demokrasi ve hukuk devleti konusundaki samimiyetsizliği ve hadiselerin kamuoyu önünde şeffaf bir şekilde cereyan etmemesi, toplumda kafa karışıklığına yol açmaktadır.

KUŞKULARA MEYDAN VERİLMEMELİ

Hukuk bir iktidar mücadelesi alanına dönüştürülmemelidir. Hukukun mücadele alanına dönüştürülmesi, mevcut gerilimi daha da besleyerek ülkenin geleceğini tehlikeye sokabilir. Böyle bir durumun oluşmasına izin vermemek, başta hükümet olmak üzere herkesin sorumluluğudur. Bu sebeple bütün taraflar gerilimi artıracak, kamplaşmalara yol açacak girişimlerden, beyanlardan, yazı ve haberlerden kaçınmalıdır.

Her halükarda yapılmakta olan soruşturma, kuşkulara meydan vermeden, bir tedhiş havasına yol açmadan, fikir, ifade ve iletişim özgürlüğünü zedelemeden ve yeni mağdurlar oluşturmadan hukuk devletinin gereklerine uygun şekilde, makul bir sürede neticelendirilmelidir.

Ayrıca Türkiye bu gerilim politikalarıyla oluşturulan suni gündemlerden bir an önce kurtulmalı, ülkemizin ve Türk halkının gerçek sorunlarıyla meşgul olmalıdır. Bu tartışmalar, hükümetin siyasi ve ekonomik beceriksizliklerini, iç ve dış politikadaki zaaflarını, ülkemiz ve milletimiz aleyhine oynanmakta olan oyunları örtmemelidir.''

YENİ GENEL MERKEZ

DP'nin Akay Caddesi'ndeki yeni genel merkezine bu ay sonuna kadar taşınması hedefinin de Başkanlık Divanı'nda ortaya konulduğu ifade edildi.

Başkanlık Divanı'nda ayrıca 4 Nisandan beri devam eden ''Beyaz Yürüyüş''ün 15-20 günlük periyotta, illerde bölge toplantıları şeklinde sürdürülmesi, sonrasında ise yine il ziyaretleriyle devam ettirilmesi kararına varıldığı bildirildi.

Divanda, büyük şehirlerle ilgili stratejik hedeflemelerin yapılması da benimsendi.