BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

NATO Liderler Zirvesi'nda Türkiye rüzgarı! Erdoğan'dan peş peşe kritik görüşmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı NATO Liderler Zirvesi, Litvanya'nın Vilnius kentinde başladı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "NATO Ukrayna'ya üyelik yolunda açık ve olumlu bir mesaj verecek" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa ve İngiltere liderleriyle görüştü, Almanya ve ABD liderleriyle de görüşecek.

Abone ol

NATO Liderler Zirvesi Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bugün başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı İki gün sürecek zirveye İsveç, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Japonya liderleri de iştirak edecek. Zirve’de İsveç'in NATO üyeliği, ittifakın yeni askeri planları ile Ukrayna-Rusya savaşındaki son durumun masaya yatırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı İki gün sürecek zirveye İsveç, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Japonya liderleri de iştirak edecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirvenin gerçekleştirildiği LITEXPO Sergi ve Fuar Merkezi'ne geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler eşliğinde alana giriş yapan Erdoğan, burada Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile kısa sohbet etti.

NATO liderleri resmi karşılama töreninin ardından aile fotoğrafı çekimine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan fotoğraf çekiminde İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in yanında yer aldı.

Genel Sekreter'den 'Ukrayna' mesajı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Vilnius'ta yapılacak zirvede müttefik liderler toplantısının Ukrayna'ya 'üyelik yolunda açık ve olumlu bir mesaj' göndereceğini söyledi. Stoltenberg yaptığı konuşmada, 'Açık bir mesaj, ileriye dönük olumlu bir mesaj göndereceğiz. Tebliğdeki metin saatler içinde kamuoyuna duyurulacak" dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO'nun askeri altyapısını Ukrayna'da genişletmesinin Rusya için "kırmızı çizgi" olduğunu belirtmişti.

Rusya'ya mesaj: Yakından izliyoruz

Stoltenberg, Belarus'ta nükleer silah konuşlandırdığını açıklamasına rağmen Rusya'nın nükleer duruşunda bir değişiklik görmediğini söyledi ve ekledi; 'Rusya'nın nükleer retoriği pervasız ve tehlikeli. NATO müttefikleri, Rusya'nın yaptıklarını yakından izliyor'

İsveç'in NATO üyeliği

İsveç'in üyeliğine de değinen Stoltenberg, 'TBMM şu anda açık değil. Ancak en önemlisi şu, Türkiye, katılım protokolünü sevk edeceği konusunda açık bir karar vermiştir. Türkiye'nin de onayı ile ana meseleyi de çözmüş olacağız' dedi.

Erdoğan, Fransa lideri Macron ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirve kapsamındaki temaslarının ilkini Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gerçekleştirdi. Liderler NATO zirvesi öncesi bir araya geldi.

İngiliz ve Kanada Başbakanlarıyla...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MACRON'la görüşmesinin ardından İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile de bir araya geldi. Sunak'la görüşmesinin ardından Liderler Toplantısı'na katılan Erdoğan, toplantının ardından Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile bir araya geldi.

Erdoğan'dan NATO zirvesi paylaşımı

Erdoğan, zirve kapsamında, liderlerle görüşmelerine ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron ile görüşmesine ilişkin, "NATO zirvemiz marjında gerçekleştirdiğimiz bu verimli toplantının ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum." değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan, Sunak ile görüşmesine ilişkin, "Müttefiklerimizle yakın işbirliği içerisinde ittifakımıza katkı vermeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı. Kanada Başbakanı Trudeau ile görüşmesine ilişkin, "Ülkelerimiz için hayırlara vesile olsun." paylaşımında bulunan Erdoğan, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile yaptığı görüşmeye ilişkin de, "Tarihi önemdeki zirvemizi yaptığımız yoğun temaslarla en verimli şekilde değerlendirmenin gayreti içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

Alman ve ABD liderleriyle görüşecek

Erdoğan’ın bugünkü temasları kapsamında Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya gelecek. Alman Şansölye görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada 'AB ile Türkiye arasındaki ilişkileri nasıl daha fazla geliştirebileceğimiz konusunda Erdoğan ile görüşeceğim' ifadesine yer verdi.

Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden ile bugün gerçekleştireceği görüşmenin ise TSİ 18.00’de başlaması bekleniyor.

Liderler Zirvesi için yoğun güvenlik önlemi


Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Liderler Toplantısı öncesinde zirvenin gerçekleştirildiği Litvanya Sergi ve Kongre Merkezi (LITEXPO) çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Zirvede neler olacak?

NATO Zirvesi’nin ilk gününde düzenlenen forumun ardından, İsveç’in de katılımıyla zirvenin birinci oturumu gerçekleştirilecek. Estonya, Letonya ve Litvanya arasında hava sahası konusunda işbirliği deklarasyonu imzalanacak, Dışişleri Bakanları ve Savunma bakanları toplantıları yapılacak.