BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin görüşmesinin perde arkası Putin'e yeni teklif Erdoğan'dan 'Nazi' tepkisi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı telefon görüşmesinin perde arkası ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptırımlara uğrayan Rusya için Çin'i de dahil ederek Ruble, Yuan, Türk Lirası ya da altın önerisi sunmuş. Erdoğan'ın Rus edebiyatı ve sanatına ilişkin yapılan baskılara da 'Nazilerin yaptığından farkı yok' tepkisi verdiğini belirtildi.

Abone ol

Rusya'nın düzenlediği operasyon sonrası ağır yaptırımlara maruz kalması sonrası ticari konularda ne yapacağı merak konusuydu. Türkiye ile işbirlikleri olan Rusya'nın bundan sonra ticari faaliyetlerini hangi para birimiyle yapacağı da konuşuluyor. Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde yeni bir teklif sunduğu öğrenildi. Selvi yazısında görüşmenin perde arkasını böyle yazdı:

Ukrayna savaşının kritik bir aşamasında önemli gelişmelerden biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le, pazar günü yaptığı görüşmeydi.

Rusya’ya ağır yaptırımların geldiği ve 12 Mart’ta Swift’ten çıkarılacağı dikkate alındığında Erdoğan-Putin görüşmesinin perde arkası çok büyük önem arz ediyor. 

Rusya ile ticarete yeni formül
En kritik soru ise Rusya’ya yaptırımların Türkiye’yi ne kadar etkileyeceği? Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti MYK’da Putin’le yaptığı görüşmeye ilişkin önemli açıklamalar yapıyor. 

Putin’e, “Biz üç ülke Rusya, Çin ve Türkiye aramızda kendi milli paralarımızla; Ruble ile Yuan’la ve Türk Lirası ile, altınla ticaret yapabiliriz” önerisinde bulunduğunu söylüyor.

Rusya’ya yaptırımlar ağırlaştıkça Türkiye’nin konumu ne olacak orası belli değil. Ama Erdoğan bu önerisiyle uluslararası sistemle bağları koparılıp, izole edilen Rusya’ya tarihi şekilde el uzatıyor. Aynı zamanda krizi Türkiye açısından bir fırsata dönüştürmek için hamle yapıyor. Dünyadan izole olan Rusya, Çin’le birlikte Türkiye seçeneğini değerlendirebilir mi? Neden olmasın?

Erdoğan'dan 'Nazilerden farkı yok' tepkisi

Rusya’ya yaptırımların başlamasıyla birlikte ölçü de kaçmaya başladı. Bu iş giderek sanata düşmanlığa dönüştü. Viyana Filarmoni Orkestrası’nın dünyaca ünlü Rus şefi Valery Gergiev, Putin’le yakın dostluğu gerekçe gösterilerek görevinden alındı. İtalya’da ise Milano-Bicocca Üniversitesi, Dostoyevski üzerine verilecek dersi iptal etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Rusya’ya yaptırım adı altında yapılan sanat düşmanlığına tepki gösteriyor. “Sanatla ilgili yaptırımlar doğru değil, bunun Nazilerin yaptığından farkı yok. İşgalle böyle mücadele edilmez” diyor.

Tekrar başa dönersek, Erdoğan, işgali doğru bulmadığını ifade ediyor. Rusya’nın hassasiyetlerinin dikkate alınmasını istiyor. Aktif tarafsızlık pozisyonunu koruyor ama ekonomik olarak dünyadan izole edilen Rusya’ya Çin’le birlikte ekonomik işbirliği öneriyor. Aktif tarafsız bir ülkenin lideri olarak krizi fırsata çevirmek için hamle yapıyor.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Savaştan kaçan Ukraynalı kadınlara fuhuş tuzağı! Fuhuş çeteleri sınırda Ukraynalı kadınları kandırıyor
Foto Galeri Savaştan kaçan Ukraynalı kadınlara fuhuş tuzağı! Fuhuş çeteleri sınırda Ukraynalı kadınları kandırıyor Galeriye Gözat