BIST 10.315
DOLAR 32,21
EURO 34,72
ALTIN 2.452,57
HABER /  DÜNYA

Çin'de askeri darbe oldu iddiası! 'Şi Ping ve bir çok general tutuklandı' dendi gerçek ne

Dün gece yarısı sosyal medyada başlayan "Çin'de askeri darbe oldu" söylentisi bu sabah çok daha ciddi iddia haline geldi. Çin'de Orgeneral Li Qiaoming'in liderliğinde askeri darbe yapıldığı ve Devlet Başkanı Şi Ping'in tutuklandığı iddialarıyla ilgili Çin'den herhangi bir açıklama yapılmadı. Uluslararası haber ajanslarında da Çin'de darbe olduğuna ilişkin bir bilgi yer almıyor. Çin'de yaşayan Türklerden de bu yönde bir bilgi gelmedi. Peki Çin'de darbe iddiası gerçek mi nereden çıktı bu söylenti

Abone ol

ÇİN'de darbe olduğu iddiası sosyal medyada gündemin ilk sırasına oturdu. Söylenti dün gece twitterin gündemine girdi bugün de devam ediyor. Çin Ordusu'nun kıdemli orgenerali Li Qiaoming'in liderliğindeki darbe sonrası Devlet Başkanı Şi Ping ile birlikte bir çok generalin tutuklandığı iddia edildi. Sosyal medyaya düşen iddialara göre özel kuvvetlere ait zırhlı araçlar Hekin'e girdi. Çin'de birçok uçak ve tren seferlerinin durdurulduğu iddia ediliyor. 

Darbe iddiasının kaynağı ne?

Sosyal medyadaki iddiaların kaynağı Çin'de koronavirüs salgını başladığını dünyaya ilk duyuran Çinli gazeteci Jennifer Zeng... Twitter hesabından bir askeri konvoyun görüntülerini paylaşan gazeteci, "Orta Asya ziyaretini yarıda kesip Çin'e dönen Devlet başkanı Xi'ye karşı darbe olma ihtimalının çok kuvvetli olabileceğini söyledi"....

Çin'de darbe iddiasını çıkaran video

Çinli gazetecinin yayınladığı ve darbeye dayanak olarak gösterilen videoda büyük bir askeri konvoyun hareket halinde olduğu görülüyor. 

80 km'lik askeri konvoy Pekin'e gidiyor iddiası

Çinli gazetecinin yayınladığı görüntülerde Pekin'e doğru gittiğini iddia ettiği özel kuvvetlerin zırhlı askeri araçları görülüyor. İddiasına göre de bu konvoyun uzunluğu 80 kilometreyi buluyor. 

ÇİN'DE DARBE İDDİASI GERÇEK Mİ O KONVOY NEYİN NESİ?

Çin'de darbe olduğu iddiasının henüz somut bir delili bulunmuyor. Çinli gazetecinin yayınladığı görüntüler dışında resmi bir açıklama da yapılmış değil. Reuters gibi büyük ajanslarda da konuya ilişkin bir haber geçmiş değil. Darbe söylentisini çıkaran kaynakla ilgili de kuşkular var. Jennifer Zeng isimli gazeteci Covid salgınını haber veren kişi olsa da sonrasında bir çok yalan haberi de servis etti. Çin'de yaşayan Türklerden de darbe olduğuna ilişkin bir bilgi gelmiş değil.

1 EKİM İÇİN PEKİN'E GİDİYORLAR
Darbe söylentisini çıkaran 80 km'lik askeri konvoya ilişkin TRT muhabiri Ali Murat Biber farklı bir açıklama getirdi. 'Çin'deki darbe iddiaları gerçeği yansıtmıyor" diyen Biber, "Tankların 1 Ekim'de devrimin yıldönümü nedeniyle yollarda olduğu düşünülüyor. İddiayı yayınlayan hesap bir kaç ay önce de bankaların önündeki tanklarla farklı iddialarda bulunmuştu" dedi. 

Çin hava sahası kapandı iddiası gerçek mi?
Çin'de uçuşların durduğu yönünde de söylentiler vardı. Bu da darbe olduğu iddiasına dayanak gösteriliyordu. Ülkelerin uçuş bilgilerini gösteren anlık uygulamada Çin'de hava trafiğinin sürdüğü gözleniyor. Bu veri de darbe iddiasının bir söylentiden ibaret olduğunu ortaya koyuyor. 

Eski Adalet Bakanı idam cezasına çarptırılmıştı

Çin'de eski Adalet Bakanı Fu Zhenghua, önceki gün idam cezasına çarptırılmıştı. Jilin eyaletinin merkezi Changchun şehrindeki Orta Halk Mahkemesinde görülen davada Fu, Adalet Bakanlığı, Pekin Kamu Güvenliği Bürosu Direktörü ve Kamu Güvenliği Bakan Yardımcılığı görevlerini yürüttüğü dönemde, kendisi ve akrabaları aracılığıyla 117 milyon yuan (yaklaşık 14,9 milyon dolar) rüşvet almakla suçlandı. "Rüşvet" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlamalarından hüküm giyen eski bakan ve polis şefi, iki yıl ertelemeyle idam cezasına çarptırıldı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Yerli otomobil TOGG'un şarj cihazı ortaya çıktı! Türkiye'nin 81 iline kurulacak
Foto Galeri Yerli otomobil TOGG'un şarj cihazı ortaya çıktı! Türkiye'nin 81 iline kurulacak Galeriye Gözat