BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Borsa düştü dolar fırladı

Borsa haftanın ilk gününe düşüşle başladı. Dolar ise yükselişte.

Abone ol

Küresel kredi krizinin yayılabileceği endişeleriyle, geçen hafta zayıf seyreden İMKB’de haftanın ilk işlem gününde de kayıp yaşandı.

İMKB Ulusal 100 Endeksi 615 puan düşerek 41 bin 342 puandan kapandı. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 1.47 olarak gerçekleşti.

Dolar yeni haftaya hızlı bir yükselişle başladı. Sabah saatlerinde 1,2330 YTL’ye kadar yükselen dolar, şu sıralarda 1,22 YTL seviyesinden işlem görüyor.

Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 7 Ekim 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi de yüzde 16.92’ye yükseldi.

PİYASALAR NEDEN BÖYLE?

Finans Yatırım Yurt içi Satış Birim Müdürü Şevket Keresteci, şu anda dövizde bir hareketlilik olduğunu ve bunun piyasaları ''rahatsız'' ettiğini vurgularken, yurt dışının eksi olduğunu ve Türkiye'nin de dışa bağımlı olarak devam ettiğini söyledi.

Türban tartışmalarının son birkaç gündür fiyatlara yansıdığını, bunun ''rahatsızlık yarattığı'' için yansımasının olumsuz olduğunu ifade eden
Keresteci, ''Cuma gününden beri türbanı biraz fiyatlandırmaya başladık'' dedi.Şevket Keresteci, şu aşamada Borsanın 40 bin puanının altının
görmeyeceğini tahmin ettiğini, işlem hacminin artmasını beklediklerini söyledi.

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay da, borsadaki yaşaşan düşüşe ilişkin, ''Türbanın üniversitelerde serbest bırakılması yönündeki hareketler, yurt dışı piyasalardan daha agresif bir düşüş yaşamamıza sebebiyet veriyor'' dedi.

Uskuay, yurt dışı piyasalarda ise Çarşamba günü ABD'den gelecek 2008 yılı Ocak ayı Perakende Satış Verilerinin önemli hareketlere sebebiyet verebileceğini kaydetti.