BIST 10.020
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.431,94
HABER /  GÜNCEL

Bıçaklanan rahip konuştu

Samsun'da bıçaklı saldırıya uğrayan Katolik Kilisesi Rahibi Brunissen, olayı anlattı.

Abone ol

Şizofreni hastası Atilla Nuran tarafından saldırıya uğrayan Katolik Kilisesi Rahibi Pierre Brunissen, bıçaklama olayının bir delinin işi olduğunu, fazla abartılmaması gerektiğini söyledi.

Saldırının Türkiye"nin AB"ye girişiyle ilişkilendirilmesine de tepki gösteren Brunissen, “Bıçaklamanın Türkiye"nin AB"ye girmesi ile bir ilgisi olmadığını düşünüyorum. Olayın bu kadar büyültülerek birliğe girişle ilişkilendirilmesi doğru değil.” dedi.

Rahip Brunissen, kendisine yönelik saldırı ile Trabzon"daki Rahip Santoro cinayeti arasında bir bağlantının olmadığını vurguladı. 7-8 yıldır tanıdığı saldırgan Atilla Nuran"ın zaman zaman kilisedeki ayinlere de katıldığını belirten Brunissen, “Bana Hıristiyanlık"a ilgi duyduğunu söyleyerek geldi. Benden çeşitli broşürler aldı. Ondan sonra bana iftira attı, mahkemelik oldum. Ben o mahkemeleri kazandım. Sonra ara ara görüşmeye devam ettik; ama yazıldığı gibi sürekli değil. Onunla görüştüm, daha öncekilerde bir sorun olmamıştı, ben de pazar günü bir sorun olabileceğini düşünemedim.” diye konuştu. Bıçakla yaralanmadan birkaç gün önce Atilla Nuran"ın kendisine geldiğini ve bir arkadaşının kendisi ile görüşmek istediğini aktaran Brunissen, olay günü yaşadıklarını şöyle anlattı: “İlk önce ben niye dışarı çıkayım, o buraya gelsin dedim, sonra ısrarlı olunca pazar akşamı beraber kitapçıya gittik, baktım orada hiç kimse yok. Bana "kitaplara bak" dedi, ben kitaplara bakarken sanki birisi arkamdan dokundu, geri döndüm Atilla Nuran kaçıyor. Arkama baktım kan yok, acı yok, bıçak var, onu çıkardım. Atilla Nuran deli birisi, niye böyle yaptı bilmiyorum.”

Saldırının ardından birçok kişinin gelerek kendisine "geçmiş olsun" dileğinde bulunduğunu aktaran Brunissen, "deli birinin yaptığı eylemin" tüm Samsun"a mal edilemeyeceğini vurguladı: “Böyle bir olay kötü. Bunlar devam etmemeli, Ama bunun Türkiye"nin AB"ye girmesini etkileyebileceğini düşünmüyorum.”

Samsun"da tanıdığı çok hoşgörülü insanlar olduğunu ifade eden Brunissen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün Samsunlular onun gibi değildir. Bu olaydan yola çıkarak genelleme yapmak doğru olmaz. Hoşgörülü insanlar daha çok. Burada uzun zaman çok iyi anılarım oldu. Bu olay sebebi ile Samsun"dan da, Türkiye"den de ayrılmayacağım. Önceden bu olayla ilgisi olmayan bir emeklilik planım var, eylül ayında Fransa"ya döneceğim.”

Öte yandan olaydan sonra bazı Vatikan görevlileri tarafından yapılan Türkiye"de gayrimüslimlere karşı baskı uygulandığı şeklindeki değerlendirmeler Samsun"da tepki ile karşılandı. Kilisenin yanında manavlık yapan Muhsin Aydın, saldırganı "Aklından zoru olan bir adam." şeklinde nitelendirirken, “Böyle bir adamın yaptığı bütün Samsun"a ya da Türkiye"ye mal edilemez, edilmemeli. Biz Türkler olarak, Samsunlular olarak başka dinden olanlara da, yabancılara da hoşgörülüyüz.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Rahip Brunissen geçtiğimiz pazar günü şizofreni hastası Atilla Nuran tarafından bıçakla yaralanmıştı. Olayın ardından açıklama yapan Vatikan'da Hıristiyan Birliği Bölümü Başkanı Kardinal Walter Kasper, "Türkiye AB"ye hazır değil." derken, Türkiye Katolik Piskoposlar Kurulu Başkanı Piskopos Ruggero Franceschini, Katolik din adamlarına yönelik saldırıların Ankara'nın AB üyeliğini zora soktuğunu savunmuştu.

Kaynak: Zaman