BIST 10.153
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.459,57
HABER /  GÜNCEL

Elektrikte İNCE HESAPLAR

Elektrikte sıkıntıyı gören devlet iki santrali satmaktan vazgeçti.

Abone ol

Enerji Bakanlığı elektrikteki 'bıçak sırtı' dengenin faturasını özelleştirmeye kesti. Önümüzdeki dönemde enerjide sıkıntı yaşanmaması için özelleştirme kapsamındaki Yeniköy ve Kemerköy santralları geri alındı

Kış aylarında doğalgaz sıkıntısıyla yaşanan ısınma ve aydınlanma krizi, ardından da 13 ili karanlığa gömen elektrik sorunu, enerji arzında alarm vermeye başlayınca olağanüstü önlemler devreye girdi. Enerji Bakanlığı enerjide "bıçak sırti denge" nedeniyle, "Yeniköy ve Kemerköy santrallarının" özelleştirme portföyünden çıkartarak Özelleştirme idaresi Başkanlığından geri aldı. Enerji Bakanı Hilmi Güler'in konuyla ilgili Bakanlar Kurulu'na bilgi verdiği, Başbakan'ın oluruyla da 20 Haziran 2006'da imzalanan ÖYK (Özelleştirme Yüksek Kurulu) kararıyla 2 santralın geri alındığı öğrenildi.

Üretim artırılacak
2003 yılından bu yana özelleştirme portföyünde bulunan Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan santrallarmın, halen bıçak sırtındaki arz-talep dengesi için gereken miktarda üretim yapamadığı belirtiliyor. Muğla civarında bulunan ve Ege bölgesi ve çevresi olmak üzere çok geniş bir bölgenin elektrik ihtiyacını karşılayan santralların daha fazla üretim yapacak şekilde yönetilebilmesi için Enerji Bakanlığı'na geri alındığı öğrenildi.

Tam kapasite çalışınca elektriğin %10'unu üretiyorlar
Kemerköy (Gökova), Yatağan ve Yeniköy termik santrallarının kurulu gücü, termik santralların toplamı içinde yüzde 12.8'e, kapasitesi ise yüzde 12.7'e denk geliyor. Bu üç santral, Türkiye'de üretilen toplam elektriğin yüzde 10.7'sini sağlıyor. Tek tek bakıldığında ise bu santralların toplam elektrik üretimi içindeki payı şöyle: Kemerköy (Gökova) yüzde 4,
Yatağan yüzde 4 ve Yeniköy yüzde 2.7. Bu üç termik santral da linyitle çalışıyor. En yüksek kurulu güce sahip olan termik santral, 1.432 MW'bk kurulu gücüyle Bursa'daki doğalgaz çevrim santralı. Onu, 1.360 MW'la Kahramanmaraş'taki Afşin Elbistan linyit santralı, 1.350 MW'la istanbul Ambarlı'daki ve 1.200 MVV'la Kırklareli Hamitabat'taki doğalgaz santralları izliyor.

Bakan'a "Allah'ın işi" dedi, açığa alındı
17 milyon kişiyi karanlıkta bırakan elektrik kesintisi nedeniyle, TEİAŞ Genel Müdürü ilhan Özşahin'in açığa alınmasıyla ilgili dün de Bakanlık koridorları kaynadı. Bakan Güler'in Özşahin'le yapağı konuşma da kulaktan kulağa anlatılıyor, iddialara göre, Bakan Güler'le yaptığı konuşmada Özşahin'i bir cümle yaka. Özşahin'i görevinden eden konuşma şöyle: Bakan Güler, önceki gün makamına çağırdığı Özşahin'e 'Arıza nasıl başladı, ne yaptınız?" diye sordu. Özşahin olayla ilgili baştan sona bilgi verdi.

Bakan Güler, "Sorunun başlangıç noktası olan Bursa şebekesindeki arıza anında, yük binen hattı dengelediniz mi, baktınız dengelenmiyor, bir taraftan yük artarken, öbür taraftan sistemi azaltsaydınız, sistemden bir bölgeyi çıkarsaydınız, neden yapmadınız?" diye sordu. Genel Müdür Bakan'a "Hepsini denedik, olmadı" dedi. Bakan Güler "Deneseydiniz, önleyebilirdiniz" dedi Genel Müdür Özşahin "Hepsini denedik. Ama bir yerden sonra engellenemedi. Bizim engelleyebileceğimiz bir takdir, Allah'ın işi, arıza bu" dedi. Bunun üzerine Bakan Güler, önündeki dosyayı kapatıp Özşahin'e odadan çıkabileceğini söyledi. Ardından da Teftiş Kurulu'ndan soruşturma başlatılmasını istedi. Özşahin'i de açığa aldı.

Kaynak: Vatan