BIST 10.148
DOLAR 32,23
EURO 35,00
ALTIN 2.448,12
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

MEBe ALEVİ tepkisi

MEB bürokratlarının Aleviler hakkında yaptıkları açıklamaya Diyanet'ten tepki geldi.

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanı, MEB bürokratlarının "Aleviler'den kendisini Müslüman olarak görmeyenler dilekçe verirse dersi alamaz" açıklamasına "Aleviler'in Müslüman olup olmadığının tartışılması Müslümanlığa hakarettir" yanıtını verdi

İlköğretim okullarında Alevi öğrencilere zorunlu din dersi verilmesine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvuru, zorunlu din dersi uygulaması tartışmalarını da alevlendirdi. Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu din derslerine karşı AİHM'ye yapılan başvuruyu "Biz çocuklara dini değil, din kültürünü öğretiyoruz" diyerek yerinde görmezken, Diyanet işleri yetkilileri de aynı görüşü savundu. Türkiye'de öğrenciler, sadece nüfus cüzdanındaki din hanesinin boş olması koşuluyla zorunlu din derslerinden muaf olabiliyor.

Eğer nüfus cüzdanında din hanesinde "İslam" yazılı ise, öğrenci din dersini almakla yükümlü. Bir başka deyişle Anayasa'nın 24'üncü maddesine göre, zorunlu olan din dersinden muaf olmak isteyen kişi, Müslüman olmadığını belirtmek durumunda.

'Yanlış varsa düzeltilir'
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da dün, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bürokratlarının "Alevilerden kendisini Müslüman olarak görmeyenler böyle bir dilekçe verirse dersi alamaz" yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Bardakoğlu, yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Alevilerin hepsi Müslüman. Hiçkimse Batı'nın tuzağına gelip Aleviliği İslam dışı göstermesin. Aksi halde Hz. Ali'ye bağlılığa yapılmış en büyük darbe olur. Alevilerin Müslüman olduğunu görmek için bir gözün açık olması yeterli. Alevilerin Müslüman olup olmadığının tartışılması Müslümanlığa hakarettir. Bunlar birer zenginliktir. AİHM'nin kararı da fevkalede siyasidir. Aleviliği farklı inanç gibi göstermek haklılığım nereden alıyor.

"Dersin içeriğinde, veriliş tarzında yanlış varsa düzeltilir" diyen Bardakoğlu, din dersinin zorunlu olması gerektiğini, Anayasa'nın bu yöndeki zorunluluğun ise isabetli olduğunu belirtti.

Kaynak:Vatan