BIST 10.320
DOLAR 32,22
EURO 35,13
ALTIN 2.464,44
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YÖKten dersane uyarısı

YÖK raporunda özel dershanelerin sistemdeki ağırlığına dikkat çekildi.

Abone ol

ÖSS"ye yönelik değerlendirmelerin ve sınav sisteminin ele alındığı YÖK raporunda özel dershanelerin sistemdeki ağırlığına dikkat çekildi. YÖK, sınavın topluma maliyetini de 1.5 milyon YTL olarak açıkladı.


YÖK'ün hazırladığı Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi başlıklı raporda, dershane sektörüne dikkat çekilerek, bu sektörün ortaöğretime yardımcı olmaktan çok onu ikame eder hale geldiği vurgulandı. Dershane sektörünün yanı sıra ''bire bir özel eğitim'' alanının da gelişmeye başladığı belirtilerek, bunun kayıt dışı olduğuna işaret edilen raporda, sınav sisteminin topluma maliyetinin 1.5 milyar YTL'yi aştığı bildirildi.

ÖZEL DERSHANELER YETİŞTİRİYOR

YÖK'ün Cumhurbaşkanı'na sunduğu raporda, yükseköğretimin sorunlarıyla ilgili tespitlere yer verildi. Dershane sektörüyle ilgili de değerlendirme yapılan raporda, sınava girenlerin çok büyük kısmının üniversiteye yerleştirilemeyişinin, öğrencilerin ek bir hazırlık dönemi geçirerek ikinci, üçüncü kez sınava girmesine yol açtığına işaret edildi. Öğrencilerin kendilerini yeniden eğitme talebinin karşılanması ''özel dershaneler'' eliyle olduğu kaydedilen raporda, konuya ilişkin yapılan bir araştırmaya atıfta bulunuldu. Öğrencilerin yüzde 71.8'inin dershaneye gittiği, yüzde 16.5'nin hem dershaneye gittiği hem özel ders aldığı kaydedilen araştırmada, yükseköğretim önündeki yığılma arttıkça, dershane sektörünün genişlediği belirtildi.

51 BİN ÖĞRETMEN ÖZELDE

2005-2006 eğitim-öğretim yılı itibarıyla, dershaneye devam eden öğrenci sayısının 940 bin 928 olduğu, bu sektörde 51 bin 692 öğretmenin görev yaptığı ifade edilen raporda, şöyle denildi:

''Eğer bir ülkede ortaöğretim homojen nitelikte ve başarılı olarak verilemiyorsa, eğitimdeki açıkları kapatmak için 'özel dershanelerin' gelişmesi beklenen bir şeydir. Ama, Türkiye'de dershane sektörü konusunda yaşanmakta olan eleştiri yoğunlaşması bunların ortaöğretim kurumları üzerinde yarattığı olumsuz etkiler yüzünden olmaktadır. Dershane sektörü devletin ortaöğretim kurumlarında iyi yetişmiş öğretmenleri kendine kanalize etmektedir. Bu tür bir etkileşme sonucu, 'özel dershaneler' ortaöğretimin açıklarını kapatacak bir işlev görmek için yola çıkarken, ortaöğretimin kalitesini daha da düşüren etkiler yaratmakta, kendine olan gereksinmeyi güçlendirmektedir.''

SINAVLARIN MALİYETİ 1.5 MİLYON YTL

Eleştirilerin bir başka yönünün de üniversiteye giriş sınavı sisteminin topluma ve ailelere maliyeti nedeniyle yapıldığı kaydedilen raporda, adayların hem sınav giderleri hem de dershane ve kitap kırtasiye giderleri hesaplanarak toplam maliyet çıkarıldı. Dershane ücretinin öğrenci başına ortalama bin 800 YTL olarak baz alındığı hesaplamaya göre, sınav, dershane ve kırtasiye harcamalarının topluma maliyeti 1 milyar 533 milyon 371 bin 780 YTL'yi buluyor. Sadece sınavın aileye maliyeti 116 milyon YTL.

TED ARAŞTIRMASI KAYNAK

Türk Eğitim Derneği'nin konuyla ilgili araştırmasına da değinilen raporda, dershane sistemine olan talebin ortaöğretimin yetersizliğinden kaynaklanan nesnel temelleri olmasına karşın, bu durumun mevcut talebin derecesini açıklamakta yetersiz kaldığı belirtildi. Açıklamada, bu talebin nesnel gerekliliğinin üzerinde bir düzeye yükselmesinin önemli toplumsal nedenleri bulunduğu kaydedilerek, TED'in araştırmasına göre, lise son sınıf öğrencilerinin yüzde 41.4'ünün, velilerin de yüzde 21'inin dershaneye gitmeden ÖSS'nin kazanılabileceğine inandıklarına dikkat çekildi.

Kaynak:Bugün