BIST 9.537
DOLAR 32,51
EURO 34,84
ALTIN 2.490,00
HABER /  GÜNCEL

Arefe günü ne zaman 2022 öğleden sonra tatil mi bankalar açık mı?

2022 yılı içindeki dini bayramlardan sonuncusu olan Kurban bayramı için geri sayım başladı. Bu sene kurban bayramı 9 Temmuz cumartesi günü başlayacak. Kurban bayramı tatili ise 8 Temmuz arefe günü yani cuma öğleden sonra başlayacak. 4 gün süren Kurban bayramı 12 Temmuz'da bitecek. 15 Temmuz cuma günü ise resmi tatil olacak. Peki arefe günü öğleden sonra tatil mi, arefe günü yarım gün mü?

Abone ol

Kurban bayramı için geri sayım artık çoktan başladı. Müslüman aleminin dini bayramlarından biri olan Kurban Bayramı bu sene 9 temmuz cumartesi günü başlayacak. 4 gün süren Kurban Bayramı 12 Temmuz Çarşamba günü sona erecek. 15 Temmuz cuma günü ise 2022 yılının resmi tatillerinden biri olan Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlanacak. Kurban bayramı için planları yapmak isteyen binlerce vatandaş ise kurban bayramı tatili 9 gün olur mu araştırması yapıyor. Bugün Kabine Toplantısında bayram tatili hakkında nihai kararın verilmesi ve Kurban bayramının 9 gün tatil olması için kararın çıkması bekleniyor. Eğer Kurban Bayramı 9 gün olursa 13-14 Temmuz'da tatil olacak ve 16-17 Temmuz haftasonu ile birleşecek. 

Kurban Bayramı ne zaman: 8 Temmuz günü başlayan Kurban Bayramı 12 Temmuz günü son bulacak. 9 Temmuz ise Kurban Bayramı’nın 1. günü.

2022 Kurban bayramı…

Kurban Bayramı Arifesi- 8 Temmuz 2022 Cuma

Kurban Bayramı 1. Gün - 9 Temmuz 2022 Cumartesi

Kurban Bayramı 2.Gün- 10 Temmuz 2022 Pazar

Kurban Bayramı 3.Gün- 11 Temmuz 2022 Pazartesi

Kurban Bayramı 4. Gün- 12 Temmuz 2022 Salı

Kurban bayramı önemi: 

Kurban, Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadettir. Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de deliller mevcuttur. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir (Sâffât, 37/107).Kurbanın meşruiyetine işaret eden başka âyetler de vardır: “Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (Hac, 22/28), “Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (Hac, 22/34), “Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin.

Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hac, 22/36-37)Bu âyetlerde zikredilen hayvan kesiminin, et ihtiyacı temini için olmadığı, bunların ibadet amaçlı birer uygulama oldukları gayet açıktır. Et ve kanların Allah’a ulaşamayacağının, asıl olanın ihlâs ve takva olduğunun bizzat âyetin metninde yer alması bunu açıkça ortaya koymaktadır.

Hz. Peygamber (s.a.s.) de, kurbanı bir ibadet olarak kabul etmiş ve bizzat kendisi de kurban kesmiştir. Hz. Peygamberin (s.a.s.), meşru kılınmasından itibaren vefat edinceye kadar her yıl kurban kestiği bilinmektedir (Tirmizî, Edâhî, 11; bkz. Buhârî, Hac, 117, 119; Müslim, Edâhî, 17).

Sahih hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerde, Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade edip; bu ibadetin Allah rızası için yapılmasını tavsiye etmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1; İbn Mâce, Edâhî, 3).

Ayrıca hicretin ikinci yılından itibaren bugüne kadar müslümanların kurban kesmeleri, bu konuda görüş birliği olduğunu da göstermektedir (İbn Kudâme, el-Muğnî, XIII, 360).