BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

AKUTa kulak veren yok

81 ilin valileri ile belediyeler çağrıldı. 400 kişilik salona 4 kişi geldi

Abone ol

17 Ağustos depreminde beton yığınlarının arasına sıkışmış hayatları ararken "orada kimse var mı" diye bağıran AKUT'un sempozyumuna kulak veren çıkmadı. 81 ilin valileri ile belediyeler çağrıldı. 400 kişilik salona 4 kişi geldi

"Depremle yaşamaya alışmalıyız", "İstanbul'da büyük bir deprem bekleniyor, acil önlem almalıyız" uyarıları yine havada kaldı. AKUT ile Boğaziçi Üniversitesi Afet Yönetimi Araştırma Merkezi Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği 1. Uluslararası Afet Sempozyumu, hayal kırıklığı yarattı. Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü'nde yapılan sempozyuma, ABD başta olmak üzere İtalya ve Hollanda'dan arama kurtarma ekipleri ile uzmanlar konuşmacı olarak katılırken Türkiye'den dinleyici olarak sadece 4 kişi vardı.

Acıyı ne çabuk unuttuk!
Sempozyum için Türkiye'deki bütün üniversitelere, 81 ilin valiliklerine, İstanbul'daki bütün belediye başkanlıklarına davetiye gitti. TÜBİTAK Deprem Konseyi Başkanı Haluk Eyidoğan'a ve Türkiye'deki tüm arama kurtarma ekiplerine de elekronik posta yoluyla duyuru yapıldı. Okulun her yanına sempozyumla ilgili afiş asıldı. Nasuh Mahruki katıldığı TV programlarında sempozyumu duyurdu. Ancak deprem anında karar alacak yetkililer de müdahaleyi yapacak ilgililer de sempozyuma gelmedi. Bu ilgisizlik acıları ne çabuk unuttuğumuzu ve uyarıların hâlâ ciddiye alınmadığını gösterdi.

Biz Maraş'tan çıkıp geldik İstanbullu acıyı unutmuş
* İbrahim Doboğlu (Kahramanmaraş Ulusal Medical Kurtarma Ekibi Başkanı): "Uzun zamandır başımıza bir felaket gelmediği için insanlar hem unuttu hem de ilgileri azaldı. Biz iki kişi Maraş'tan kalkıp geliyorsak, ücretsiz olmasına rağmen burada 30-40 kişi varsa bu çok manidardır."

Avrupa'da yapsak yine böyle olurdu
* Katrina Kasırgası Acil Durum Koordinatörü David Casto (ABD): "Uyandığımız zaman bu sabah deprem olacak diye uyanmıyoruz. Genel olarak insanlar futbol maçlarının sonuçlarını ya çocuklarını okula nasıl götürüp getireceğini düşünür. Bu tür sempozyumlara ilgisizlik, sadece Türkiye'de değil dünyada da yaşanan bir problem. ABD'de de bunu yaşıyoruz."

* Yangın Kurtarma Müdürü Robert Triozzi (İtalya): "Salonun boş olmasını ilgisizlik olarak değerlendirmiyorum. Günlük yaşamda insanların sorunu çok. Avrupa'da yapsaydık yine böyle olurdu."

Kaynak:Vatanim.com.tr