BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MEDYA

Kürtçe yayın başladı

RTÜK'e yapılan başvurunun ardından çıkan izinle Diyarbakır'da "Kürtçe yayın" bugün başladı.

Abone ol

Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) yapılan başvurunun ardından çıkan izinle Diyarbakır'da "Kürtçe yayın", bugün saat 20.15 itibariyle başladı.
Diyarbakır'da Kürtçe yayın için start verildi. Gün ve Söz TV ile Şanlıurfa'da yayın yapan Medya FM'e başarılar dileyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Bu duygu beni 30 yıl öncesine götürdü. Eskiden Erivan Radyosu'ndan bu anları yaşardık. Bu şekilde büyük bir mesafe katedildiğini düşünüyorum. TRT'de yarım saat de olsa Kürtçe yayın yapılmasını önemli buluyoruz. Pozitif bir gelişmeydi. Ayrıca bu yayın, tarihi bir gelişme ve olaydır. Bu yeterli değil. Ancak destek verilirse bu güçlenebilir. Bunun toplumsal yaşamda tartışma ve diyalog ortamının sağlamasına vesile olmasını diliyorum. Özgürlükleri aşmak gereklidir. Tabii ki bunu yaparken pişman olacak bir şey yapmamak lazım. Türkiye'de nasıl birden fazla Türkçe kanal varsa, bu imkanları Kürtçe yayın yapan TV'lere de tanımak gerekiyor. Benim tercihim Kürtçe kanal izlemektir. Bu ulusal kanallarla rakip olması için içeriklerini özgür ortam içerisinde değerlendirilmelidirler. Kürtçe yayın yapan televizyonların tercüman sıkıntısı var. Bunların çözümlenmesi gerekiyor. 3 yıl sonra ben de gelip Kürtçe yayın yapan televizyonlarda çalışabilirim. Ancak iyi bir sözleşme ile gelirim. Tüm diller bu bölgenin, kültürlerin zenginleşmesine katkı sağlar. Geçmişte korkuluyordu. Ancak görüldü ki hiçbir şey olmadı. Korkmayalım" diye konuştu.

Gün TV'de "Derguşa Çande" adlı programı dikkatle izleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, Kürtçe program yapacak televizyonlara başarılar diledi. Bu sırada aynı stüdyoda DEP eski Milletvekili Selim Sadak ile Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar Belediye Başkanları'nın da yayını takip ettiği görüldü.