BIST 10.257
DOLAR 32,34
EURO 34,86
ALTIN 2.379,87
HABER /  DÜNYA

ABden sürpriz karar!

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, genişleme dosyasını geniş ölçüde gündem dışı bıraktı.

Abone ol

AB zirvesi çerçevesinde, Brüksel'de akşam yemeğinde bir araya gelen AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, genişleme dosyasını geniş ölçüde gündem dışı bıraktı.

Dışişleri bakanlarının yemeğine, alışılmışın aksine, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in davet edilmediği dikkati çekti.

Rehn, konuya ilişkin soruları yanıtlarken, gündemi belirleyen Avusturya dönem başkanlığına yönelik imalı sözler kullandı ve davetli olmamasına "alınmadığını" belirterek, "Ben gene de Viyana Filarmoni Orkestrası'nı seviyorum" dedi.

Olli Rehn, dışişleri bakanlarının AB'nin genişleme konusunu ele almalarının öngörüldüğünü ancak bunun yapılmayacağının anlaşıldığını söyledi.

Brüksel'de kaynaklar, Rehn'in davet edilmediği toplantıda genişleme konusunun "temkinli bir şekilde" ele alındığını, Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht gibi bazı isimlerin, "Balkanlar dosyasının askıda kalmasını" ve Balkan ülkeleriyle müzakerelerin başlatılmamasını önererek taraftar bulduğunu ifade ediyor.

Aynı kaynaklar, bakanların, AB'nin genişleme sürecini "durdurmak" değil, "frenlemek" kararlılığı gösterdiğini ileri sürüyor.

Dışişleri bakanlarının, "AB'nin hazım gücü" konusunu da tartıştıkları ve bu dosyayı "zaman içinde" daha ayrıntılı olarak ele almak istedikleri ifade ediliyor.