BIST 10.647
DOLAR 32,25
EURO 34,96
ALTIN 2.438,34
HABER /  GÜNCEL

Selçuktan yargıya eleştiri!

Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, Türkiye'deki yargı sistemini ağır bir şekilde eleştirdi!

Abone ol

Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, Türkiye'deki yargı sistemini eleştirirken, ''Türkiye hukuka uymuyor, hukuk uyduruyor'' dedi.

Selçuk, Memur-Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, bir toplumda uygarlığın yaratılması için o toplumun hukuk toplumu olması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin tamamen batı hukukunu benimsediğini anlatan Selçuk, ancak zaman içerisinde bunlarda fazla bir değişikliğe gidilmediğini ifade etti.

Selçuk, ''Türkiye hukuka uymuyor, hukuk uyduruyor. Batı hukukunu yozlaştırıyor. Bunu yalnız ben değil, tanınmış hukuk karşılaştırmacıları söylüyor. Türkiye yeniliğe açık değil, çünkü eski bildiklerini tekrarlıyor'' görüşünü dile getirdi.

Türkiye'deki mahkeme düzenini de eleştiren Selçuk, ''Böyle bir duruşma dünyada yoktur. Çünkü karşılıklı duruyor insanlar, bir şey yapmıyorlar. Dünyanın her yerinde bunun adı tartışmadır. Ve ara verilmeden tamamlanır. Yargıç değişirse de baştan başlanır'' dedi.

Selçuk, demokrasi ve laiklik ilkelerini Türkiye'nin batıdan aldığını ancak kendine benzettiğini savunarak, ''bunların bir kavga ürünü olarak elde edilmediğinden'' çok kolay harcandığını kaydetti. Türkiye'nin kültürle beraber demokrasiyi de geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Selçuk, Türkiye'nin demokrasisinin hukuksal bir teminatı olmadığını savundu.

Selçuk, şöyle konuştu: ''Bunun teminatı anayasadır. Ama bu anayasayla demokrasi olmaz. Türkiye anayasalı bir devlet ama, anayasal bir devlet değil. Devlet bireye, halka karşı kendini güvenceye alıyor. Böyle bir anayasa olabilir mi? Anayasanın varlık nedeni, bireyi devlete karşı korumaktır. Biz tam tersini yapmışız'' Sami Selçuk, hükümetin bir kurucu meclis oluşturarak anayasayı değiştirebileceğini, meclisteki partilerin de bu amaçla bir araya gelebileceğini, ancak kimsenin böyle bir niyeti olmadığını söyledi.

Hukuk bilinci olan bir ülkede, yargı önüne gelmiş bir konuda kimsenin söz söyleme hakkı bulunmayacağını vurgulayan Selçuk, aksi halde yetki gaspının söz konusu olacağını kaydetti.