BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

İşkence güvencesi verdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış'tan işkence güvencesi

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, değiştirilen Türk Ceza Kanunu (TCK) ile getirilen ağır cezalardan sonra Türkiye'de hiç kimsenin işkenceye teşebbüs edemeyeceğini söyledi.

Elkatmış başkanlığındaki TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri AKP Hatay Milletvekili Mehmet Soydan ve Manisa Milletvekili Hakan Taşçı ile CHP Muş Milletvekili Mehmet Şerif Ertuğrul, Avrupa Parlamentosu (AP) İnsan Hakları Alt Komitesi'nin oturumuna katıldılar.

Başkanlığını Yeşiller grubundan Fransız Helene Flautre'nın yaptığı AP İnsan Hakları Alt Komitesi'nin bugünkü oturumunda, müzakerelerin sürdüğü Türkiye'nin yanında AB'ye girmeye hazırlanan Bulgaristan ve Romanya'nın insan hakları alanında gerçekleştirdikleri ilerlemelerle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

AB Komisyonu'ndan temsilcilerin de yer aldığı oturumda Türkiye'deki gelişmeleri anlatan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Elkatmış, AB'ye üyelik yolunda insan hakları ve demokrasi alanında büyük adımlar atıldığını ve Batılı gözlemcilerin ifadesiyle "sessiz bir devrim" gerçekleştirildiğini anlattı.

İdam cezasının, savaş hali dahil olmak üzere kaldırıldığını, BM'nin insan haklarıyla ilgili bütün önemli sözleşmelerine imza atıldığını, TCK ve Medeni Kanun'un neredeyse tamamen değiştirildiğini hatırlatan Elkatmış, "Uygulamada tabii ki, eksikliklerimiz var. Bu konuda makul bir zamana ihtiyaç duyuyoruz. Ama bu çok uzun bir süre değil" diye konuştu.

Yapılan yasal reformların ardından mesleki eğitimlere ve içtihat kararlarına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Elkatmış, hükümetin reformları izlediğini belirterek, gerek duyulması halinde yeni yasal düzenlemeler ile tüzük ya da yönetmeliklerin hazırlanacağını ifade etti.

Elkatmış, TBMM İnsan Hakları Komisyonu olarak da reformların takipçisi olduklarını, elektronik posta dahil kendilerine ulaştırılan bütün başvuruları incelediklerini anlatarak, bu amaçla 50'ye yakın alt çalışma grubu oluşturulduğunu söyledi. Türkiye'nin birçok ilinde denetimlerin gerçekleştirildiğini belirten Elkatmış, insan hakları ihlalleri söz konusu olduğunda sorumlular hakkında yasal yollara başvurduklarını kaydetti.

Parlamenterlerin soruları üzerine işkence konusuna da değinen Elkatmış, "Bununla ilgili olarak TCK'daki en ağır ceza olan müebbet hapis dahil olmak üzere müeyyideler ağırlaştırıldı, zaman aşımı süresi 20 yıla kadar uzatıldı. Yasal değişikliklerle getirilen ağır cezaların ardından Türkiye'de hiç kimse artık işkenceye teşebbüs edemez. Zaten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yetkilileri de bu yöndeki başvuruların ciddi oranda azaldığını bize ifade ediyorlar" diye konuştu.