BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.429,38
HABER /  GÜNCEL

Avantadan maaşa son!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı'nı görüştü.

Abone ol

TBMM Plan ve Bütçe Komisyunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı'nı görüşüyor. Kabul edilen maddeler arasında maaşı kesilecekler var.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı'nın 25 maddesi daha kabul edildi. Komisyon, geçen hafta görüşmeye başladığı tasarıya devam etti.

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, isteğe bağlı sigortalı olabilmek için zorunlu sigortalı olarak çalışmamış olmak, 18 yaşını doldurmak ve dilekçeyle kuruma başvurmak gerekecek. İsteğe bağlı sigortalılar, prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında belirleyecekleri kazanç üzerinden yüzde 20 oranında malullük; yaşlılık ve ölüm sigortalıları ise yüzde 12 oranında genel sağlık sigortası primi ödeyecek.

Mevcut düzenlemede, isteğe bağlı sigortalıların sağlık sigortasından yararlanmama durumunda değişiklik yapılarak, primin yüzde 12'si oranında ödeme yapması kaydıyla sağlık hizmetinden yararlanabilme imkanı getirildi. Bağlanacak aylık ve gelirlerin birleşmesi halinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından hangisinin bağlanacağı şu şekilde belirleniyor:

''Hem malullük hem de yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıya, bu aylıklardan yüksek olanı, aylıklar eşitse yalnız yaşlılık aylığı, Malullük ve yaşlılık aylığıyla birlikte, ölen eşinden dolayı da aylığa hak kazanan sigortalıya her iki aylığı, Ana ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklara yüksek olan aylığın tamamı, az olan aylığın yarısı, Birden fazla çocuğundan hak kazanan ana ve babaya ise yüksek olan aylık, kız çocuklarının, hem eşinden hem de ana ve babasından ölüm aylığına hak kazanması halinde, tercih ettiği aylığı ödenecek.''

Tasarıyla ilk kez, ölüm geliri ve aylığı bağlanması için eşinden ''muvazaalı'' şekilde boşananlara ilişkin de düzenleme yapılıyor. Buna göre, eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilecek. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar geri alınacak.

-FİİLİ HİZMET VE SANATÇILARIN BORÇLANMASI-

Tasarının fiili hizmet süresini düzenleyen maddesi, CHP'li milletvekillerinin eleştirileri üzerine atlandı. CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, düzenlemenin kendi içinde tutarlı olmadığını belirterek, ''Devlet tiyatrolarındaki sanatçılar bu haktan yararlanırken, özel tiyatrolarda çalışan sanatçılara bu hak tanınmıyor. Benzeri işi yapanların hepsi yararlanmalı'' dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, düzenlemenin mantığının doğru olmadığını, zabıtaların da bu haktan yararlanması gerektiğini savundu. AK Parti Ankara Milletvekili Zekai Özcan, kimseye ayrıcalık tanınmaması gerektiğini, ancak bunun kazanılmış hak olduğunu, bu nedenle yeni tasarıda da bulunmasından yana olduğunu söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya da CHP'li milletvekillerinin görüşüne katılarak, ''Kamuda çalışan daha fazla yoruluyor'' mantığıyla konuya yaklaşmanın doğru olmadığını ifade etti. CHP'li Kılıçdaroğlu, sanatçıların borçlanmasına çözüm bulunması gerektiğini, geçmişte SSK Genel Müdürlüğü görevindeyken yapılmak istenen düzenlemeye, sanatçı olmayanların da başvurduğunu belirterek, ''Bir baktık ki herkes sanatçı...'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, borçlanma müessesesinin, sosyal güvenlik sisteminde tasvip edilen bir durum olmadığını belirterek, bunun, sistemin dengelerinin bozulmasına yol açtığını kaydetti. ''Sanatçıların durumuyla ilgili olarak ne yapılacağına kafa yoruyoruz. Ama henüz net bir noktaya gelemedik'' diyen Başesgioğlu, bu konudaki çalışmaları sürdürdüklerini bildirdi.

-''BAŞBAKAN DUYMASIN''-

Tasarıda, cumhurbaşkanlığı, TBMM başkanlığı ve başbakanlık görevinde bulunanların aylıklarını düzenleyen madde, uzun süren tartışmaların ardından, uzlaşma sağlanamaması üzerine, sonra görüşülmek üzere atlandı.

CHP'li milletvekilleri, ''Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılanlara aylık ödeneğin yüzde 40'ı oranında, aynı durumda TBMM başkanı ve başbakana ise cumhurbaşkanına bağlanacak yaşlılık aylığının yüzde 75'i oranında yaşlılık aylığı bağlanmasını'' düzenleyen maddeyi eleştirdi. CHP'li Kılıçdaroğlu, tasarıya TBMM başkanının alt komisyonda eklendiğini belirterek, bunun tartışılması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, ''TBMM Başkanı, yasama organının başkanıdır. Yasama organı ile yürütme organı aynı potaya konuldu'' dedi. AK Parti Denizli Milletvekili Osman Nuri Filiz'in ''Yasama üstün olmalı'' demesine Kılıçdaroğlu, yasama, yürütme ve yargının eşit olduğunu belirterek, ''Bu söylediğinizi Sayın Başbakan duymasın. O da 'yürütme üstün' diyor. Aramızda kalsın bu...'' diye karşılık verdi.

Milletvekillerinin mevcut durumu sormaları üzerine, AK Parti'li Özcan, Cumhurbaşkanı'nın 21 bin 100 YTL aylık aldığını, emekliliğinde ise bunun 8 bin 400 YTL olacağını belirterek, Başbakan'ın emekli aylığının ise 6 bin 333 YTL olduğunu kaydetti. TBMM Başkanı ile ilgili düzenlemeyi alt komisyonda koyduklarını belirten Özcan, ''Yok sayılmasının yanlış olacağını düşündük'' dedi.

-''MECLİS BAŞKANLIĞI'NI CAZİBE ALANI YAPMAK DOĞRU DEĞİL''-

AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali, TBMM başkanının düzenlemeye dahil edilmesinin doğru olmadığını savunarak, ''Asıl unvanı, milletvekili olmasıdır. Meclis Başkanlığı'nı, bir cazibe alanı haline getirmek de doğru değil'' diye konuştu. CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, Sali'ye katıldığını belirterek, ''Başbakan, icranın başı... Bizim sistemimizde 2-3 yıl için seçiliyor. Anayasa'da milletvekillerinin özlük hakları düzenleniyor.

Milletvekilleri için ayrı bir yasal düzenleme olursa, orada yer almalıdır. Çok farklı spekülasyonlar yapılıyor. Meclis başkanını buradan çıkaralım, bugünkü mevzuat neyse öyle kalsın'' dedi. AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey ise düzenlemenin tasarıda yer alması gerektiğini savunarak, ''Meclis başkanıyla ilgili düzenleme buraya girerse, milletvekilleri de burada olmalı'' diye konuştu.

-''KREDİ KARTI VERELİM, İSTEDİĞİ GİBİ HARCASIN''-

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, düzenlemeyi eleştirerek, ''Bir ülkede cumhurbaşkanlığı yapmış bir kişinin emekliliğinde alacağı parayı tartışmak, abesle iştigaldir. Başbakana örtülü ödenek imkanı veriliyor. Bu ülkede görevini layıkıyla yapan başbakana bir kredi kartı verelim, nasıl istiyorsa öyle harcasın. Başka ülkeler, bu hakkı hakimlere veriyor'' görüşünü ifade etti.

Daha önce 27 maddesi, bugün de 25 maddesi kabul edilen tasarının görüşmelerine, haftaya devam edilecek. Tasarı, 13 geçici olmak üzere 122 maddeden oluşuyor.