BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,19
ALTIN 2.325,14
HABER /  POLİTİKA

AK Parti - HDP görüşmesi iptal flaş açıklama

Başbakan Davutoğlu ile HDP arasında yapılacak olan görüşme iptal edildi. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, 30 Aralık'ta yapılacak olan AK Parti-HDP randevusunun HDP'nin yaptığı açıklamalar nedeniyle iptal edildiği bildirildi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile HDP'li yöneticiler arasında 30 Aralık 2015 Çarşamba günü saat 16.00'da yapılması planlanan görüşme iptal edildi.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada "Son bir hafta içinde HDP yöneticileri tarafından yapılan açıklamalar ülkeyi kutuplaştırmayı amaçlayan, asgari siyasi nezaketten uzaktır. Bu üslupsuz yaklaşımla aynı masayı paylaşmanın anlamı kalmamıştır" denildi.

DAVUTOĞLU'NDAN RANDEVU TALEBİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu 22 Aralık'ta yaptığı konuşmada, yeni anayasa, bütçe, reformlar ve iç tüzük konularında fikir alışverişinde bulunmak için CHP, MHP ve HDP liderlerinden randevu istemişti.

DAVUTOĞLU'NUN CHP VE MHP GÖRÜŞMESİ NE ZAMAN?

Başbakan Davutoğlu, 30 Aralık 2015 Çarşamba günü saat 13.00'te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 4 Ocak 2016 Pazartesi günü saat 14.00'te ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek.

BAŞBAKANLIK'TAN YAPILAN HDP AÇIKLAMASI

"Sayın Başbakanımız 1 Kasım seçimlerinin ardından dört yıllık istikrar döneminde milletimizin beklediği köklü reformları, tüm kesimlerle diyalog içinde gerçekleştirebilmek için kapsamlı bir görüşme süreci başlatmıştır. Kendisinin hiçbir fark gözetmeden ülkemizdeki her görüş ve fikirden sivil toplum örgütleri, aydınlar, işçi-işveren temsilcileri ile diyaloga verdiği önem saygıdeğer kamuoyunun malumudur. Bu çerçevede 7 Haziran seçimlerinin ardından da benzer bir sürecin takip edildiği, ülkemizi çok daha ileri bir seviyeye ulaştırmak için ortak akla ulaşmak amacıyla mecliste grubu bulunan tüm siyasi partiler de dahil detaylı bir uzlaşma süreci yürütüldüğü hafızalardadır.

"UZLAŞMA KÜLTÜRÜNÜ HAKİM KILMAK İÇİN BİR ŞANSTIR"

1 Kasım seçimlerinden sonra da Sayın Başbakanımız, 47.8 milyon geçerli oyun 23.6 milyonunun oyunu almış güçlü bir tek başına iktidar süreci başlamış olmasına rağmen demokrasi kültürüne saygı ve uzlaşmaya verdiği önem sebebiyle yine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan tüm siyasi parti genel başkanlarından ayrım yapmaksızın randevu talebinde bulunmuştur. Meclisin ve ülkenin önünde başta Yeni Anayasa olmak üzere gerçekleştirilmesi gereken önemli reformlar, meclis içtüzüğü ve bütçe konuları bulunmaktadır. Türk siyasi hayatında yeni bir gelenek tesis etmek için başlatılan bu süreç, uzlaşma kültürünü hakim kılmak için bir şanstır. Bu talep tüm siyasi partilere oy veren vatandaşlarımızın demokratik tercihlerine saygının da bir sonucudur.

"AYNI MASAYI PAYLAŞMANIN ANLAMI KALMAMIŞTIR"

Ancak, son bir hafta içinde, HDP yöneticileri tarafından yapılan açıklamalar, bu anlayış ile taban tabana zıt, ülkeyi kutuplaştırmayı amaçlayan, asgari siyasi nezaketten uzak, milletimizin birlikte yaşama yönündeki kadim kültürü ile bağdaşmayan, çatışma ve gerilimden medet uman sığ bir siyasi tutumun yansımasıdır. Bu yaklaşım ile HDP yöneticileri siyaseti sorun çözme aracı olarak değerlendirecek bir siyasi olgunluğa sahip olmadıklarını bir kez daha ortaya koymuşlardır. Bu üslupsuz yaklaşımla görüşmenin, aynı masayı paylaşmanın anlamı kalmamıştır.

Tüm bu süreç son derece şeffaf bir şekilde kamuoyunun gözleri önünde gerçekleşmiştir.

"TERÖRLE MÜCADELE SÜRECİ PAZARLIK KONUSU DEĞİLDİR"

Kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan algının tersine Sayın Başbakanımızın görüşme talebi asla terörle mücadeledeki kararlı tutumu tartıştırmak değildir. Ülkemizin ve milletimizin huzuru ve refahı için yürüttüğümüz terörle mücadele süreci, kesinlikle pazarlık konusu değildir. Güvenlik güçlerimiz bu hedef doğrultusunda kararlı bir mücadele yürütürken, ilgili bakanlarımız ve kurumlarımız da, vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için fedakâr bir çaba içerisindedirler. Milletimizi arkaik anlayışlarla; anti-demokratik, baskıcı söylemlerle ve silah tehdidi ile sindirmeye dönük eylemler içindeki tüm terör örgütleri ile mücadele kesintisiz devam edecektir.

"BU KÜLTÜRLE BAĞINI KOPARMIŞ KİŞİLERLE..."

Sayın Başbakanımız ayak basmadık il bırakmadığı yurdumuzda aziz milletimizin tüm ‘çay ikramı’ davetlerini tereddütsüz kabul etmiş, gönlü geniş Anadolu insanının misafirperverliğinin simgesi olan bu daveti asla geri çevirmemiştir. Bu kültürle bağını koparmış kişilerle bu anlamda yürütülecek bir diyalog ortamı bulunmamaktadır.

Yüce milletimizin desteği ve duası yegane dayanağımızdır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."