BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.494,06
HABER /  GÜNCEL

İslam Ordusu liderininin 13 füzeyle vurulduğu an!

İslam Ordusu’nun lideri Zehran Alluş’un 13 füzeyle vurulduğu saldırınn görüntüleri yayınlandı.

Abone ol

Şam’daki en etkin muhalif gruplardan olan İslam Ordusu’nun lideri Zehran Alluş’un (44) Doğu Guta’da toplantı yaptığı esnada uçaklarla düzenlenen saldırı sonucu öldüğü bildirildi. Alluş, nisan ayında Türkiye’de de temaslarda bulunmuştu.

SURİYE’deki rejim muhalifi gruplardan İslam Ordusu’nun lideri Zehran Alluş’un hava saldırısında öldüğü bildirildi. İngiliz haber ajansı Reuters, iki muhalif savaşçıya dayandırdığı haberinde, Alluş’un, Rusya’ya ait olduğu sanılan uçakların grubun karargâhına düzenlediği saldırıda öldüğünü bildirdi. Ancak bu iddiayı doğrulayan bir açıklama gelmedi. 

EL MEYADİN: 13 FÜZEYLE VURULDU

Şam yönetimine yakınlığıyla bilinen Lübnan merkezli El Meyadin televizyonu, Alluş'un öldürüldüğü hava saldırısının görüntülerini yayınladı. El Meyadin'in haberine göre; Şam yönetimi Alluş'un başka bazı silahlı grupların komutanlarıyla el-Merc bölgesinde toplantı yapacağı bilgisini aldıktan sonra harekete geçti ve Alluş'un içinde olduğu belirlenen bina 13 füzeyle vuruldu.

AHRAR'UŞ ŞAM'DAN 7 ÜST DÜZEY YETKİLİ ÖLDÜ

Saldırıda Alluş'un dışında İslam Ordusu'nun 13, El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam'ın yedi üst düzey isminin de öldüğü belirtiliyor. Öte yandan, Feylak er-Rahman grubu da saldırı sırasında binada bulunan liderleri Ebu en-Nasr'ın öldüğünü duyurdu. Alluş'un ardından İslam Ordusu liderliğine Ebu Hammam'ın getirildiği belirtiliyor.

NİSAN'DA TÜRKİYE'YE GELMİŞTİ

Nisan ayında Türkiye’ye gelerek temaslarda bulunan Alluş’un lideri olduğu İslam Ordusu’nun adı, Türkiye-Katar ve Suudi Arabistan tarafından desteklenen gruplar arasında geçiyor. Rejim ve IŞİD’e karşı savaşan Alluş, Suudi Arabistan’da Cenevremüzakereleri öncesi muhalefeti birleştirmek amacıyla geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Riyad toplantılarına da katılmıştı.

İSLAMİ CEPHE ÜYESİ

İslam Ordusu, Ahrar'uş Şam, Ansar el İslam gibi gruplarla birlikte İslami Cephe’nin içinde yer alıyordu. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve Suriye devlet televizyonu da Alluş’un öldüğünü doğruladı. Alluş ve beraberindekilerin Şam’ın Doğu Guta bölgesinde gizli karargâhta toplantı halindeyken bombardıman sonucu öldürüldüğü belirtildi.

HAPİSTEN ÇIKTI, İSYANCI OLDU

50’den fazla grubu bünyesinde barındıran İslam Ordusu (Ceyş el İslam) grubunun komutanı olan Zahran Alluş’un 1971 doğumlu olduğu belirtiliyor. Suudi Arabistan’da yaşayan Abdullah Muhammed Alluş adlı bir din adamının oğlu olan Alluş, 2011’de Suriye’de hapisten çıktıktan sonra rejime karşı aktif mücadeleye katıldı.

TARTIŞMALARIN ODAĞINDA BİR İSİM

Alluş, Suriyeli muhalif aktivist Rezan Zeytune'nin kaçırılmasından sorumlu tutuluyordu. Hem muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi hem de Şam yönetimi onu, İslam Ordusu'nun Aralık 2013'te ele geçirdiği Şam'a bağlı Adra'da Alevi sivilleri katletmekle suçladı. Alluş son olarak İslam Ordusu'nun Duma'da, aralarında kadınların da bulunduğu Alevileri kafeslere koyarak canlı kalkan yaptığını gösteren bir video nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu.

DOĞU GUTA'DA ETKİN BİR GRUP

En organize gruplardan biri olan İslam Ordusu, Şam’ın Doğu Guta ve Duma bölgesinde etkin. Alluş, geçen hafta Amerikan Daily Beast haber sitesine yaptığı açıklamada,ABD’nin istese Suriye’de savaşı bitirmek için büyük rol oynayabileceğini, ancak şimdiki ABD yönetiminin serinkanlı bir şekilde bu rolü oynamayı reddettiğini öne sürmüştü.

Alluş, geçtiğimiz yıl yaptığı bir konuşma sırasında önündeki masada duran Hello Kitty marka defter dikkat çekmiş ve bu fotoğraf sosyal medyada yoğun şekilde paylaşılmıştı.