BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Türk Öcalan görüşmesini anlattı

Mardin bağımsız milletvekili Ahmet Türk, İmralı'daki Öcalan görüşmesinin detaylarını anlattı.

Abone ol

İNTERNETHABER- DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, İmralı'daki Öcalan görüşmesine Hakan Fidan'ın katılmadığını söyledi. 20 yıl aradan sonra Öcalan ile ikinci kez görüştüğünü ve saçlarının beyazladığını söyleyen Türk, görüşmelerin gizli yürütülememesi gerektiğini belirterek, sürecin olgunlaşması gerektiğini söyledi.

Erdoğan'ın tavrının kendisini endişelendirdiğini; ancak Kılıçdaroğlu'nun barış sürecine önemli katkılarının olabileceğini anlatan Türk, Öcalan'ın yeni anayasadan beklentilerini sıraladı.

Ahmet Türk, gündeme bomba gibi düşen İmralı görüşmesiyle ilgili CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı. İmralı'da Ayla Akat ile birlikte Öcalan ile iki saati aşkın bir süre görüştüklerini söyleyen Türk, görüşmelelere MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın katılmadığını açıkladı.

Görüşmeye zaman zaman istihbarat görevlilerinde katıldığını söyleyen Türk, Öcalan ile 20 yıl aradan sonra ilk kez görüştüğünü, zihinsel olarak çok rahat olduğunu ve geçmişi iyi değerlendirdiğini kaydetti. Yaşlandıkça kendileri gibi Öcalan'ın da saçlarının beyazladığını söyleyen Türk, görüşme ortamının da her iki taraf içinde gergin olmadığını ifade etti.

"KENDİSİNİ DİNLEDİK"

Görüşmede iki saat boyunca Öcalan'ı dinlemeye gayret ettiklerini söyleyen Türk, Öcalan ile devletin yürüttüğü görüşmelerle ilgili kendilerinin de o güne kadar ciddi bir bilgiye sahip olmadıklarını kaydetti. Gelinen süreç hakkında Öcalan'dan bilgi aldıklarını ve neler yapıldığını öğrendiklerini belirten Türk, yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi için bazı konuşmaları teyit ettirdiklerini anlattı.

İmralı'ya gitmelerine rağmen, daha önce yürütülen görüşmeler hakkında detaylı bilgiye sahip olmadıklarını da ifade eden Türk, görüşmelerin kamuoyundan gizli yürütülmesi halinde, sağlıklı bir sonuç alınamayacağını iddia etti. Toplumun neler yapıldığını bilmesi gerektiğini o zaman çözümün daha kolay olayacağını anlatan Türk, toplumun önünde her şeyin tartışılması gerektiğini kaydetti. 

"ÖCALAN'IN ANAYASADAN BEKLEDİKLERİ"

Ahmet Hakan, Ahmet Türk'e Öcalan'ın yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili düşüncelerini de sordu. Öcalan'ın yeni anayasa konusunda istediği en önemli şeyin; tarihten gelen kültürel zenginliğinin korunması ve zenginleştirilmesi olduğunu anlatan Türk, yurttaşlık konusunda da gerekli düzenlemelerin yapılmasını istediğini aktardı. Görüşmede, Öcalan'ın Anayasanın çok kısa olması gerektiğini söylediğini de ifade eden Türk, Öcalan'ın devrimci bir gelenekten geldiğini bu nedenle de halkların kardeşliğini istediğini anlattı.

Cezaevi koşullarının görüşmenin gündeminde olmadığını da ifade eden Türk, Öcalan'ın yeni süreci önemsediğini kaydetti. Bazı sorunların çıkabileceğini bu noktada hem devletin hem de hükümetin tavrının test edileceğini söyleyen Türk, süreçte herkesin hem üsluba hem de duruşuna dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.

Öcalan'ın çözüm noktasında bir komisyon teklifinin bulunduğunu ve akil isimlerin çözüm konusunda fikirlerinin alınmasını istediğini söyleyen Türk, yeni anayasada azınlıkların haklarının Türkler'e sorulmaması gerektiğini iddia etti. 

"EŞ BAŞKANLARIN KATILMASI GEREKİYOR"

Ahmet Hakan'ın "13 Ocak'ta yeni bir görüşme olacağı yönünde bir bilgi var" sözleri üzerine Türk, kendilerinde böyle bir bilgi olmadığını; ancak böyle bir taleplerinin bulunduğunu ve görüşmelere eş başkanlarında katılması gerektiğini kaydetti.  Adalet Bakanlığı'nın, eş başkanlarının müracatı olmasına rağmen, onların gönderilmemesinin doğru bir yaklaşım olmadığını anlatan Türk, kurumsal olarak siyaset yaptıklarını ve süreçte de kurumsal olarak yer almaları gerektiğini kaydetti.

Karakol baskınıyla ilgili, kamuoyunda çok ciddi bir bilgiye sahip olmadıklarını ve bu konuda açıklama yapılmadığını da söyleyen Türk, karakol baskınıyla ilgili tam bilgi olmadığı için yorum yapmak istemediğini ifade etti. PKK'nın disiplinli bir örgüt olduğunu ve bir karar aşamasında bu konuda kesinlikle engel olmayacağını iddia eden Türk, barışı gerçekleştirmenin zor ve tehlikeli bir süreç olduğunu anlattı. 

"ERDOĞAN'IN TAVRI ENDİŞELENDİRİYOR"

Sürece ilişkin Fethulllah Gülen'in sözlerini önemsediklerini, CHP'nin ise sürece önemli katkılarının olabileceğini söyleyen Türk, Kılıçdaroğlu'nun sürece önemli katkılar sağlayabileceğini ifade etti. Kendisini asıl endişelendiren ismin Başbakan Erdoğan olduğunu anlatan Türk, Erdoğan'ın süreçte mehter marşı gibi bir ileri iki geri adım attığını iddia etti. Türk, Erdoğan'ın süreci zorlayıcı bir uslup kullandığını buna anlam veremediğini söyledi.

Sürece ilişkin şehit ailelerin görüşlerinin sorulması üzerine ise Türk, her iki tarafın acılarını ayrı yere koymadıklarını anlattı. Acıların durması için tüm çabayı gösterdiklerini; ancak hala birilerinin bebek resimlerini göstererek, tekrar aynı acıların yaşanması için kamuoyunu kışkırttıklarını iddia eden Türk, Türkiye ve Ortadoğu'da 40 milyon Kürt bulunduğunu söyledi. "Bu Kürtler özgürleşmeden Ortadoğu'ya barış gelmez" diyen Türk, istikrarın da istikrarsızlığında nedeninin Kürtler olduğunu söyleyerek, "Türkiye bu özgürleştirmeyi sağlayabilirse Ortadoğu'da hatırı sayılır bir güce sahip olacaktır" dedi.