BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.497,16
HABER /  POLİTİKA

Yeni anayasada başkanlık krizi çıktı!

Yeni anayasa için toplanan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda bu kez de başkanlık krizi ortaya çıktı.

Abone ol
İNTERNETHABER- TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun 2 Numaralı Yazım Komisyonu'nda milletvekili yeminine ilişkin başlıkta uzlaşma sağlanamadı. Bu arada komisyonun MHP'li üyesi Faruk Bal, kriz nedeniyle AK Parti'yi suçladı. Geçtiğimiz Aralık ayındaki görüşmelerde alınan karara AK Parti'nin uymadığını söyleyerek, başkanlık sistemiyle ilgili ortaya atılan görüşmelerin parlamenter sisteme aykırı olduğunu bu nedenle önerinin kırmızı çizgilerle işaretlendiğini kaydetti.
 
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında yapılan toplantıda, ''Yemin'', ''Toplanma ve Tatil'', ''Başkanlık Divanı'', ''İçtüzük ve Siyasi Parti Grupları'' başlıklı maddeler görüşüldü.
 
Alınan bilgiye göre, AK Parti, CHP ve MHP'nin milletvekili yeminine ilişkin önerilerinde mutabakata varılamadı. 

BAŞKANLIK SİSTEMİ SORUN ÇIKARDI 
 
AK Parti, ''Başkan, başkan yardımcıları ve milletvekili yemini'' şeklindeki önerisinin dünkü toplantıda kabul görmemesi üzerine, bu maddenin yanına parantez içinde ''Başkanlık sistemiyle ilgili olduğundan komisyon tarafından müzakere edilmemiş, ancak teklif sahibi tarafından açıklama yapılmıştır'' şeklinde not düşürdü.
 
Bu maddede uzlaşma sağlanamadığı için kırmızı olarak geçildi ve diğer başlıkların müzakeresi yapıldı.
 
CHP, MHP ve BDP'in, İçtüzük değişikliklerinin anayasa değişikliği usulüne tabi olmasına dair önerisine ise AK Parti itiraz etti. 
 
MHP'Lİ ÜYE BAL'DAN AK PARTİ'YE SUÇLAMA

Komisyonun MHP'li üyesi Faruk Bal ise kriz için AK Parti'yi suçladı. Geçtiğimiz Aralık ayında AK Parti'nin benzer bir girişimi nedeniyle komisyonda benzer bir kriz çıktığını ve bu konuda üst kurulun karar aldığını söyleyen Bal, alınan karara AK Parti'nin uymadığını iddia etti. Bal açıklamasında şunları söyledi:

"Geçtiğimiz Aralık ayındaki görüşmelerde AK Parti'nin buna benzer bir girişimi nedeniyle görüşmelerde kriz çıkmış ve üst kurul bu konuda yeni bir karar aldı. Buna göre  komisyonda; yasama, yürütme, yargı ve diğer hususlarda yapılacak görüşmelerde parlamenter sisteme göre değerlendirme yapılacak ve görüşmeler bu çizgide sürdürülecekti.

AKP ise bu karar verilmiş olmasına rağmen görüşmede başkan ve başkan yardımcısı yeminini yazılımını istedi. Bu parlamenter sisteme göre çalışmanın önüne engel konulması anlamı taşıyor. Dolayısıyla yazım sırasında başkanlık sistemi müzakere edilmedi ve görüşmelerde bu bölüm AKP önerisi olarak kırmızı renkle işaretlendi."