BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.426,64
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Mars'ta yeni bir hayat kuracaklar

Merkezi Hollanda'da bulunan "Mars One" örgütü 2023'te Mars'ta kurmayı planladığı koloni için astronot aramaya başladı.

Abone ol

Kar amacı gütmeyen örgüt, 18 yaşından büyük, meraklı,  güçlüklerin üstesinden gelebilecek, kolay uyum sağlayabilen, çevresindekilerle  sağlıklı ilişkiler kurabilen isteklilerin Mars'ta yaşamak için başvuruda bulunabileceğini söyledi.

Eleme süreci, 2013'ün ilk yarısında başlayacak ve mali kaynak oluşturmak  için reality şov olarak televizyondan yayınlanacak.

March One Halkla İlişkiler Müdürü Suzanne Flinkenflögel, şimdiden binden  fazla başvuru aldıklarını söyledi.

Seçilmeyi başaran adaylar, dörder kişilik gruplara ayrılacak. Kızıl  gezegene Nisan 2023'te gidecek ilk ekip, halk oylaması ile belirlenecek.

En az 6 grubun, Eylül 2023'de Mars'a gidip yerleşmesi öngörülüyor. Daha  sonra iki yıllık aralarla Mars'a ekipler gönderilmeye devam edilecek. Sadece ilk  ekibin Mars'a gönderilmesi 6 milyar dolara mal olacak.

Astronotlar, Mars'a yerleşmeden önce 8 yıllık eğitimden geçirilecek.  Kısıtlı hareket alanında yaşamayı öğrenecek astronotlar, elektronik araçların  tamiri ve tıbbi müdahaleler konusunda da eğitim görecek.

Mars One, 2016'dan itibaren Mars'a uydular, yaşam üniteleri, araçlar,  yedek parçalar göndermeye başlayacak.
         
GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN YOLCULUK
         
Başvuruda bulunacaklar için önemli bir koşul bulunuyor. Astronotlar,  dönüşü olmayan bir yolculuğa çıkacak. Mars'a gitmeyi kabul edenler, bir daha  dönmemek üzere Dünya'ya veda edecekler.

Mars One ekibinden Nobel ödüllü fizikçi Gerard't Hooft, projenin son  derece heyecan verici olduğunu ve insanoğlunun geleceği için büyük önem  taşıdığını söyledi.

Mars One kurucularından Bas Landorp ise proje için mali kaynak  oluşturabilmek amacıyla şimdiye kadar düzenlenmiş en büyük medya kampanyasını  yapacaklarını söyledi. Tüm hazırlıkların televizyondan yayınlanacağına dikkati  çeken Landorp, büyük şirketlerden reklam alacaklarını da belirtti.