BIST 9.071
DOLAR 32,38
EURO 34,98
ALTIN 2.326,16
HABER /  GÜNCEL

Üretilen gıdanın 'yüzde 50'si yenmiyor'

İngiltere merkezli bir mühendislik örgütünün hazırladığı rapora göre tarım ve tüketim sektörlerinin kaprisleri nedeniyle heba olan gıda miktarı 'trajik boyutlarda.'

Abone ol

Yeni bir raporda yer alan tahminlere göre, dünyada üretilen toplam gıdanın yüzde 30 ila yüzde 50 arasında bir miktarı yenilmiyor.

İngiltere merkezli Makine Mühendisleri Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda, mahsüllerin depolanmasındaki sorunlardan, son kullanım tarihlerinin aşırı kısa tutulmasına değin bir dizi nedenden dolayı üretilen gıdalar ''trajik boyutlarda'' heba oluyor.

Araştırmacılar, Avrupa ülkeleri ve ABD'de satın alınan yiyeceklerin yaklaşık yarısının çöpe gittiğine işaret ediyor.

Bu yüzyıl sonuna kadar dünya nüfusuna 3 milyar kişinin daha eklenmesinin beklendiğine dikkat çeken uzman ekip, yiyecek israfını azaltmak için küresel anlamda ciddi bir strateji belirlenmesini salık veriyor.

Makine Mühendisleri Enstitüsü, İngiltere'de yetiştirilen sebzenin yüzde 30'a varan bir bölümünün sırf görünümü beğenilmediği için yerden toplanmadığını söylüyor.

Raporu hazırlayanlar, dünya çapında yılda yaklaşık 4 milyar ton gıda üretildiğini, bunun 2 milyar tona yakın bir kısmının yenmeden toprakta kaldığını veya çöpe gittiğini kaydediyor.

Enstitü'nün enerji ve çevreden sorumlu başkanı Dr. Tim Fox, ''Büyüyen nüfusun ve dünyadaki aç insanların doyurulmasına yarayacakken atılan gıda ürünleri toprağın, suyun ve enerjinin müsrifçe harcanması anlamına geliyor.'' diye ekliyor.

Yapılan hesaplara göre, yılda 550 milyar metreküp su, tüketicinin midesine girmeyen tarım ürünleri için boşu boşuna harcanıyor.

Dr. Fox, gıda israfının engellenmesinde mühendislerin kilit rol oynayabileceğini söyleyerek, tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, saklanması ve nakliyatını geliştirmek gerektiğini vurguluyor.