BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Suriye'nin 4 Türk pilot iddiası

Suriye'de esir düştüğü iddia edilen Türk pilotlarıyla ilgili esir takasında önemli rol oynayan İHH yetkilisi yalanladı.

Abone ol

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hüseyin Oruç, serbest bırakılan 4 Türk esirin pilot olduğuna ilişkin haberlerin sorulması üzerine, ''Bugün 4'ü Türk 2130 Suriyeli ve 48 sivil İranlı serbest bırakıldı. Bunu gölgeleyecek hiçbir habere müsaade etmemek lazım'' dedi.

AA muhabirine açıklama yapan Oruç, esir değişiminin herkesin hanesine yazılacak büyük bir başarı olduğunu belirterek, ''Ne rejimin ne muhalefetin başarısı bu. Barış isteyen ve sivil durmayı başarabilenlerin ortak başarısı'' ifadesini kullandı.

BU 4 KİŞİ ÖZELLİKLE İSTENDİ

Aylar öncesinden çalışmalarının başladığını, takas edilecek esirlerin listeleriyle ilgili çalışmaların bizzat kendileri tarafından yürütüldüğünü kaydeden Oruç, serbest bırakılan 4 Türk vatandaşıyla ilgili şu bilgileri verdi:

''Bu 4 Türk Suriye'nin çeşitli şehirlerinde serbest bırakıldılar ve Şam'a getirilmeye çalışılıyorlar. Bu 4 kişiyle ilgili bilgi bize öncesinde ulaştı. Biz bu 4 ismi Suriye rejiminden özellikle istedik. Şimdi onlar serbest bırakıldılar. Bunun dışında üretilen bilgilerin hiçbiri doğru değil.''

ESİRLER KİMLERDİ?

Oruç, serbest kalan esirlerden Suriyeli biriyle evli olan Emel Ramadan'ın ailesinin Türkiye'de yaşadığını, ticari bir gemiyle Tarsus'a gelen Bayram Demir'in limana çıktığı anda gözaltına alındığını ve o zamandan beri kendisinden haber alınamadığını ifade etti.

Oruç, Suriye'ye uzun yıllar önce yerleşmiş olan bir ailenin 2 oğlu olan diğer 2 esirin ise isimlerini paylaşmak istemediklerini, Suriye'nin çok sıkıntılı bir bölge olduğunu belirterek, ''Şam'a gelip yetkililerle buluştuklarında, isim ve görüntülerini basınla paylaşacağız'' dedi.

HİÇBİRİ ASKER DEĞİLLER

Serbest bırakılmasında İHH'nın aracı olduğu kişilerin tamamını tanıdıklarını açıklayan Oruç, ''Bunların hiçbiri asker değiller. Hiçbiri bu kavganın tarafı olan insanlar değiller'' diye konuştu.

Bunun çok büyük bir insani yardım ve diplomasi başarısı olduğunu, Türkiye'nin Suriye'de hiçbir askerinin bulunmadığını defalarca açıkladığını vurgulayan Oruç, şöyle devam etti:

''Suriye'de barışı istemeyenler var, bu büyük başarıyı başka tarafa yönlendirmeye çalışanlar var, ama bunlar başarılı olmayacaklar. Bugün sivil toplum çok önemli bir başarıya imza atmış oldu, diplomasinin nelere vesile olabileceğini dünya bir kere daha görmüş oldu''

DEFORMASYON

Konuşla ilgili İnternethaber'in sorularını cevaplayan Emekli Hava Tuğgeneral Kürşat Atılgan, Türk pilotların esir düştüğü yönündeki iddialara itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. MHP eski milletvekili Atılgan, bu tür haberlerin deformasyon amaçlı olduğuna dikkat çekerek, Suriye tarafının özellikle uçaksız bir Türk pilotunun Halep'te ne amaçla bulunduğuna açıklık getirmesi gerektiğine işaret ederek bu konuda Genelkurmay'ın iddiaları yalanlayan açıklamasına itibar edilmesi gerektiğini söyledi.