BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABnin kafası fena karıştı

Türkiye Kıbrıs konusunda yaptığı son dakika atakla AB'yi bir hayli şaşırttı. Daimi temsilciler kararsız kaldı.

Abone ol

Türkiye'nin limanların açılmasıyla ilgili AB Dönem Başkanı Finlandiya'ya sunduğu öneri, AB üyesi ülkelerin Brüksel'deki daimi temsilcilerinden oluşan AB Daimi Temsilciler Komitesinin (COREPER) bugünkü toplantısında tartışıldı.

Toplantıda Finlandiya'nın AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Eikka Kosonen, Türkiye'nin önerisiyle ilgili meslektaşlarını sözlü olarak bilgilendirdi.

Buna göre, Türkiye, Kıbrıs Rum kesimine bir limanını bir yıllığına açmayı teklif ediyor. Açacağı limanın ismini vermeyen Türkiye, daha sonra bir havaalanını da açabileceğini bildiriyor.

Türkiye ayrıca, AB'nin KKTC'ye doğrudan ticaret tüzüğünü hatırlatarak, Mağusa Limanı'nın doğrudan ticarete ve Ercan Havaalanı'nın uluslararası uçuşlara açılmasını istiyor.

Diplomatik kaynaklar, COREPER toplantısında AB daimi temsilcilerinin, Mağusa Limanı'nın ve Ercan Havaalanı'nın açılmasının Türkiye'nin yapacağı açılımda ön koşul olup olmadığı belirsizliğinin açıklığa kavuşturulmasını beklediklerini ve başkentlerine danışarak tartışmayı yarın sürdürmeyi önerdiklerini ifade ettiler.

COREPER'de ayrıca, Türkiye'nin önerisiyle ilgili tartışmaya AB Komisyonu'nun da katkı yapması benimsendi.