BIST 10.337
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.459,23
HABER /  GÜNCEL

Ümraniyede insan hakları paneli

Ümraniye Belediyesi'nde yazar Onur Yurdatapan’ın yönettiği ‘İnsanız Hak’lıyız’ konulu panel düzenlendi.

Abone ol

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen ‘İnsanız Hak’lıyız’ konulu panelde konuşan Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Sorumlusu Zeynep Forsman, ‘birey, toplumun, toplum da bireyin haklarını istismar etmesin’ dediler.

Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve yazar Onur Yurdatapan’ın yönettiği ‘İnsanız Hak’lıyız’ konulu panele konuşmacı olarak katılan Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Sorumlusu Zeynep Forsman, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 29 ve 30. maddeleri hakkında düşüncelerini dinleyicileriyle paylaştı. Birey-toplum özgürlüklerini içeren bu iki maddenin sağlıklı bir biçimde anlaşılması gerektiğini belirten konuşmacılar, her iki tarafa da bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeleri çağrısında bulundular.

BİLGEN: “SINIRSIZ ÖZGÜRLÜK OLAMAZ”
Panelin ilk konuşmacısı olan Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen, bireyin özgürlüğünün aynı zamanda toplumun genelinin özgürlüğünü teminat altına aldığını belirtti. Ayhan Bilgen şunları söyledi: “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 29. maddesinde şöyle denir: ‘Herkes, hak ve özgürlüklerini kullanırken, ancak başkalarının hak ve özgürlüklerinin tanınması ve bunlara saygı gösterilmesinin sağlanması ve demokratik bir toplumda genel ahlak ve kamu düzeniyle genel refah gereklerinin karşılanması amacıyla yasayla belirlenmiş sınırlamalara bağlı olabilir.’ Bu madde bize kişisel özgürlüklerin hayata geçirilmesinde bazı kriterlerin söz konusu edilebileceğini söylüyor. Bu kıstasları genel olarak 3 maddede toplayabiliriz;
Toplumun genel ahlakı; Birey, kişisel özgürlükleri konusunda toplumun genel ahlakını gözetmek zorundadır. Bireyin özgürlükleri genel ahlak kurallarını zedeleyici yönde kullanılamaz. Bir insanın, içinde yaşadığı toplumun genel ahlak kurallarını bozma ve yıpratmaya yönelik çabaları kişisel özgürlükler kapsamında değerlendirilemez.
Kamu düzeni; En fazla istismara açık olan şartlardandır. Kişisel özgürlükler, kamu düzenine zarar verecek, çatışma oluşturacak amaçlara yönelik kullanılamaz. Ama kamu düzeni adına da bireyin özgürlükleri sınırlandırılamaz.
Sağlık; Bireyin özgürlükleri toplum sağlığına zarar verecek nitelik taşıyamaz. Örneğin, bir kişi çıkıp benim AİDS’i yayma özgürlüğüm var diyemez.”

FORSMAN: “İNSAN HAKLARI HERKESİ İLGİNLENDİRİR”
Panelin diğer konuşmacısı olan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Sorumlusu Zeynep Forsman, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik herhangi bir faaliyet, hakların kötüye kullanılmasıdır dedi. Temel hak ve özgürlüklerin, insan haklarını ihlal etmeye yönelik kullanılamayacağını belirten Forsman, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin
30. maddesinde ‘Bildirgenin hiçbir hükmü, herhangi bir Devlet, grup ya da burada ileri sürülen hak ve özgürlüklerden herhangi birinin yok edilmesini amaçlayan herhangi bir etkinlikte ve eylemde bulunma hakkını verir biçimde yorumlanamaz’ deniyor. Birey, kendi özgürlüğünü toplumun genel yapısını bozmaya yönelik kullanamayacağı gibi, toplum ve devletler de, genel yapının devamı noktasında bireysel özlükleri sınırlayamaz. Ayrıca, insan hakları kavramı artık uluslar arası bir boyut kazandı. Dünyanın neresinde bir insan hakkı ihlali olursa olsun, bu hepimizin ortak sorunudur.”