BIST 10.219
DOLAR 32,23
EURO 34,72
ALTIN 2.443,19
HABER /  DÜNYA

Türkiye ne verip ne alacak?

Kıbrıs krizini aşmak için Ankara'nın yaptığı son dakika önerisi netleşti. İşte Türkiye'nin verdikleri ve aldıkları;

Abone ol

Türkiye'nin Kıbrıs krizini aşmak için attığı adımın ayrıntıları netleşiyor. Türkiye, Avrupa Birliği'nden KKTC üzerindeki izolasyonları kaldıracak adım bekliyor.

Buna karşılık Türkiye de liman ve üslerin açılması konusunda radikal adımlar atacak. Ancak bu adımlar karşılıklı olacak.

Ankara'nın şu ana kadar netleşen önerisi şu;

-Rumlara iki liman geçici olarak karşılıksız açılacak.

-KKTC'deki Ercan Havaalanı'nın uluslararası ulaşıma açılmasına karşılık ise Türkiye bir havaalanını Rumlara açacak.

Magusa Limanı'nın da aynı şekilde uluslararası ticarete açılması planlanıyor. İzolasyonun kalkması durumunda Türkiye'de bir limanını açacak.

TAVİZ Mİ KAZANÇ MI?

Ankara'dan gelen açıklama bunun bir taviz olarak değil, pazarlık olarak görülmesi yönünde. Uluslararası uzmanlar ise Türkiye'nin attığı bu adımı "santranç" oyunu olarak niteliyorlar.

TESEV Başkanı Can Paker, atılan adımın "çok ciddi" olduğunu belirtip, "Türkiye ilk kez  pozisyon belirtmek yerine siyaset üretti. Bu Türkiye_AB ilişkileri açısından önemlidir" dedi.

Emekli Büyükelçi Yalım Eralp de atılan adımın diplomatik olarak olumlu olduğu görüşünde. Eralp yapılan önerilerdeki bir noktaya dikkat çekti.
Bu da Ercan Havaalanı'nın uluslararası trafiğe açılması. Eralp, "Liman açılışı önemsiz ancak havaalanı açılışı çok ciddi bir adım" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin iki limanını geçici süre ile karşılıksız  açmayı önermesi ise Rumlar üzerinde bir baskı kurulmasında etkili olacak. Bu önerilerin kabul edilmemesi durumunda Rumlar, anlaşmazlığın sorumlusu olarak baskılara maruz kalacak.//